امروز: پنجشنبه, ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ / قبل از ظهر / | برابر با: الخميس 9 ذو القعدة 1445 | 2024-05-16
کد خبر: 329745 |
تاریخ انتشار : 30 آذر 1398 - 11:06 | ارسال توسط :
ارسال به دوستان
پ

به گزارش مجله فرهنگی صلح خبر سال‌ها صدای ضرب‌خوانی‌هایش در رادیو و تلویزیون طنین‌انداز بود. ترانه‌های کوچه بازاری‌اش درباره‌ی آیین‌های سنتی از جمله شب چله (یلدا) برای نسل جدید هنوز هم بسیار محبوب و دلنشین است‌. صحبت از سینما، تلویزیون‌، تئاتر، دوبله و موسیقی که می‌شود، هر کدام نام تعدادی از هنروران بزرگ را برایمان […]

به گزارش مجله فرهنگی صلح خبر

سال‌ها صدای ضرب‌خوانی‌هایش در رادیو و تلویزیون طنین‌انداز بود. ترانه‌های کوچه بازاری‌اش درباره‌ی آیین‌های سنتی از جمله شب چله (یلدا) برای نسل جدید هنوز هم بسیار محبوب و دلنشین است‌.

صحبت از سینما، تلویزیون‌، تئاتر، دوبله و موسیقی که می‌شود، هر کدام نام تعدادی از هنروران بزرگ را برایمان تداعی می‌کنند، اما کمتر پیش می‌آید که نامی بتواند همه‌ی این هنرها را یک‌جا جمع کرده باشد؛ «مرتضی احمدی» از معدود هنرمندانی بود که در تمام این هنرها شناخته شده و فعال بود.

به گزارش صلح خبر، مرتضی احمدی در سال ۱۳۰۳ در جنوب تهران متولد شد و به تاریخ ۳۰ آذر ۱۳۹۳ از دنیا رفت تا در سن نود سالگی نتواند آخرین شب یلدایش را به صبح برساند.

دغدغه‌اش فرهنگ و هنر و حفظ آیین‌های سنتی و اصیل ایرانی بود؛ احمدی در این زمینه تلاش‌های بسیاری هم کرد اما همیشه گله‌مند بود که چرا مسوولان آن‌طور که باید و شاید به فرهنگ و هنر اهمیتی نمی‌دهند.

او در آثارش از جمله پرده‌خوانی‌ها، منتقدی جدی و شجاع نسبت به عملکرد دولتمردان بود اما خودش می‌گفت که می‌داند رادیو و تلویزیون جای هر صحبتی نیست‌.

مرتضی احمدی به واسطه‌ی صدای زیبا و رسایی که داشت از آغاز جوانی و در سال ۱۳۲۱ پیش پرده‌خوانی را در تئاتر فرهنگ آغاز کرد و از آن زمان هنرور تئاتر هم شد.

او سپس در سال ۱۳۲۶ گوینده فیلم‌های خارجی شد و از اعضای اولیه انجمن گویندگان و سرپرستان گفتار فیلم بود. از ماندگارترین آثار او در دوبله می‌توان به کارتون «پینوکیو»‌ و صداپیشگی در نقش روباه مکار اشاره کرد. همچنین در تلویزیون و سینما هم آثار ماندگاری همچون‌ «کلاه قرمزی و پسرخاله» و «آیینه» دارد.

مرتضی احمدی همچنین کتاب‌هایی دارد که در آنها به ترانه‌های قدیمی و سنت‌های آیینی و احوالات تهران قدیم پرداخته است از جمله‌ «پرسه در احوالات ترون و ترونیا»، «کهنه‌های همیشه نو» و «فرهنگ برو بچه‌های ترون».

ترانه‌ای که در زیر می‌خوانید و در ادامه صوتش را می‌شنوید، توصیف شب‌های چله است در گذشته، که مرتضی احمدی آن را بسیار زیبا خوانده است‌:

شب‌های چله بچه‌ها، چه شور و حالی داشتیم/سماور و قوری چای رو کرسیمون میذاشتیم

مادربزرگ، قصه می‌گفت برامون/چه خوب بودش شبهای چله‌هامون

می‌گفت که از مردم شهر قصه/بیاین بگم یه قصه درسته

حکایت شاه و وزیر مکار /حکایت آدمای فداکار

حکایت پول و جوون باهوش/حکایت گرگ و فرار خرگوش

حکایت طلسمِ شهر سنگی/دیو و پری و قصه‌های رنگی

تموم و با هزارتا آب و تابش/ می‌گفت تا وقتی که بگیره خوابش

پاشین بیایین که اول غروبه/حکایت شبهای چله مونه(۳)

در ادامه صوت این ترانه را می‌شنوید:

منبع : Isna.ir

اگر تمایل دارید خبر یا گزارش یا مقاله ای را با دیگران به اشتراک بگذارید، از بخش خبرنگاران صلح خبر برای ما ارسال نمایید. تا پس از بررسی در مجله گزارشگران یا اخبار روز منتشر گردد.

در صورت تمایل، خبر با نام شما منتشر خواهد شد. البته در ارسال تصاویر و اخبار وگزارش های خودتان، قوانین و عرف را رعایت نمایید تا قابلیت انتشار را داشته باشند.

خبرنگار صلح خبرموسسه صلح خبر

منبع خبر ( ) است و صلح خبر | پایگاه اخبار صلح ایران در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد خبر را به شماره 300078  پیامک بفرمایید.
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسطصلح خبر | پایگاه اخبار صلح ایران در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

    نظرتان را بیان کنید