امروز: سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۳ / بعد از ظهر / | برابر با: الثلاثاء 29 شوال 1445 | 2024-05-07
کد خبر: 199239 |
تاریخ انتشار : 08 آبان 1396 - 19:01 | ارسال توسط :
ارسال به دوستان
پ

به گزارش مجله فرهنگی صلح خبر فرهنگ > ادبیات – همشهری آنلاین:پرفسور خدایی شریف زاده، منتقد ادبی و سخن شناس معروف تاجیک، در سن ۸۰ سالگی در اثر بیماری درگذشت. به گزارش بي بي سي، او در سالهای اخیر از بیماری قلب رنج می برد و حدود پنج سال پیش در ایران جراحی شده بود. مراسم تشییع جنازه او […]

به گزارش مجله فرهنگی صلح خبر

فرهنگ > ادبیات – همشهری آنلاین:
پرفسور خدایی شریف زاده، منتقد ادبی و سخن شناس معروف تاجیک، در سن ۸۰ سالگی در اثر بیماری درگذشت.

به گزارش بي بي سي، او در سالهای اخیر از بیماری قلب رنج می برد و حدود پنج سال پیش در ایران جراحی شده بود. مراسم تشییع جنازه او از در منزلش در یکی از محلات مرکزی شهر دوشنبه، پایتخت تاجیکستان، برگزار شد.

خدایی شریف زاده در ۱۹۳۷ میلادی در روستای جارف ناحیه درواز استان بدخشان تاجیکستان متولد شد. او سال ۱۹۶۱ از دانشگاه دولتی تاجیکستان در رشته زبان و ادبیات فارغ التحصیل شد و تا آخر عمر در این دانشگاه تدریس می‌کرد. او در سال ۱۹۸۷ از رساله دکتری خود با موضوع “نظریه نثر در آثار فارسی در دوران کلاسیک” دفاع کرد.

آقای شریف زاده از سال ۱۹۹۳ تا ۱۹۹۷ ریاست دانشکده زبان و ادبیات دانشگاه ملی تاجیکستان را به عهده داشت و از اعضای اتحادیه نویسندگان تاجیکستان بود و مدتی هم مسئولیت بخش نقد ادبی این اتحادیه را هم به دوش داشت.

خدایی شریف زاده کتب و مقالات زیادی در باره ادبیات کلاسیک فارسی و شعر و ادب دوران جدید در تاجیکستان از خود به یادگار گذاشته است که یکی از مهم ترین آنها “شاهنامه و شعر زمان فردوسی”، جایزه سعدی شیرازی رایزنی فرهنگی ایران را به دست آورد. این کتاب در سال ۲۰۱۶ در ایران به خط فارسی منتشر شد.

از دیگر کتابهای مهم او در زمینه ادبیات، مقام ابن سینا در شعر و ادب تاجیک (۱۹۸۵)، کلام بدیع (۱۹۹۱)، شاعر و شعر (۱۹۹۸)، آزردگان و امیدواران (۲۰۰۱)، صوت عجم (۲۰۰۲)، بلاغت و سخنوری (۲۰۰۲)، راز جهان (۲۰۰۳)، نظریه نثر (۲۰۰۴)، اشعار هم عصران رودکی (۲۰۰۷)، سنتهای ادبی (۲۰۰۷)، سخن از ادبیات ملی (۲۰۰۹)، معنویت و جهان ظاهری (۲۰۱۲) و سیزده مقاله (۲۰۱۳) است.

او همچنین کتابهایی را در همراهی با پژوهشگران دیگر در باره شعرای عهد سامانیان و نقد ادبی در تاجیکستان و همچنین فرهنگ بدخشان تهیه و چاپ کرده است.

آقای شریف زاده پژوهشهایی نیز در باره مسعود سعد سلمان، فخرالدین عراقی، کمال خجندی، مولانا جلال الدین رومی، حافظ و سعدی، رودکی، فردوسی و رشیدالدین وطواط انجام داده است.

در اواخر دهه ۱۹۸۰ پروفسور شریف زاده از جمله فرهنگیان آزاد اندیشی بود که برای رسمیت بخشیدن به زبان فارسی در جمهوری شوروی تاجیکستان تلاش کرد و دولت وقت مجبور شد سال ۱۹۸۹ با تصویب قانونی فارسی را زبان رسمی اعلام کند.

آقای شریف زاده همچنین از طرفداران رسمی کردن خط فارسی در تاجیکستان بود.

پرفسور خدایی شریف زاده از برندگان جایزه ادبی صدرالدین عینی در تاجیکستان است. وی همچنین در سال ۲۰۰۴ جایزه “سخن” محفل ادبی “بارگاه سخن” را به دست آورده است. برخی از کتب و مقالات او در ایران و افغانستان منتشر شده اند. تابستان گذشته فرهنگیان تاجیک در مراسمی ۸۰ سالگی او را گرامی داشتند.

Let’s block ads! (Why?)

RSS

اگر خبر یا گزارشی دارید از بخش خبرنگاران صلح خبر برای ما ارسال نمایید.

خبرنگاران صلح خبر

قوانین خبرنگاران صلح خبر

  1. در صورت تمایل اعلام نمایید تا اخبار و گزارش ها با نام خود شما منتشر گردد.
  2. شما می توانید از بخش خبرنگاران صلح خبر، اخبار و گزارش های خود را ارسال نمایید.
  3. شما می توانید اخبار و گزارش ها را به ایمیل solhkhabar@yahoo.com ارسال نمایید.
  4. لطفا در ارسال اخبار و تصاویر و گزارش های خود قوانین و مقرارت را رعایت فرمایید.
  5. از ارسال مطالب خلاف عفت عمومی اکیدا خودداری فرمایید.
  6. از ارسال کاریکاتورهای توهین آمیز یا تصاویر موهن اکیدا خودداری فرمایید.
  7. رعایت کپی رایت در مطالب ارسالی الزامی است.
  8. در صورت مشاهده تخلف پس از تذکر ، حساب کاربر خاطی بلافاصله حذف می گردد.

گروه وبگردی صلح خبر

منبع خبر ( ) است و صلح خبر | پایگاه اخبار صلح ایران در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد خبر را به شماره 300078  پیامک بفرمایید.
    برچسب ها:
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسطصلح خبر | پایگاه اخبار صلح ایران در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

    نظرتان را بیان کنید