به گزارش مجله اخبار روز صلح خبر دیوار کوتاه بودجه عمرانی به گزارش صلح خبر؛ جهان صنعت در تیتر اول روزنامه امروز چهارشنبه، 5 مهر خود نوشت: دیوار کوتاه بودجه عمرانی گروه اقتصادی- هزینههای جاری دولت در طول سالیان گذشته همواره روند صعودی داشته و بخش عمدهای از هزینههای صرف شده بودجه کشور را تشکیل داده […]
به گزارش مجله اخبار روز صلح خبر
دیوار کوتاه بودجه عمرانی
به گزارش صلح خبر؛ جهان صنعت در تیتر اول روزنامه امروز چهارشنبه، 5 مهر خود نوشت: دیوار کوتاه بودجه عمرانی
گروه اقتصادی- هزینههای جاری دولت در طول سالیان گذشته همواره روند صعودی داشته و بخش عمدهای از هزینههای صرف شده بودجه کشور را تشکیل داده است و در حالی این رقم با رشدی 73 درصدی نسبت به سال 92 به 207 هزار میلیارد رسیده که سهم هزینههای عمرانی دولت، با وجود افزایش در طول این سالها، تنها یک پنجم این میزان و برابر 42 هزار میلیارد است. در واقع میتوان گفت هرچند هزینههای عمرانی کشور رشد قابل توجهی در حدود 90 درصد داشته اما همچنان بخش اندکی از هزینههای صرف شده در کشور را تشکیل میدهد.
هرچند سخنگوی دولت معتقد است افزایش اعتبارات عمرانی در طول دولت یازدهم رقمی بیش از این میزان بوده است و موارد مطرح شده در باب افزایش هزینههای دولت را کلیگویی و مورد انتقاد میداند.
با این حال باید به این نکته توجه داشت که حدفاصل سالهای 92 تا 95 قیمت جهانی نفت به میزان 58 درصد کاهش یافته و باعث شده درآمدهای نفتی کشور، از 251 میلیارد دلار به 157 میلیارد دلار برسد و به نظر میرسد بنمایه منابع کشور که نفت است، در دولت یازدهم نسبت به چهار سال قبل از خود نصف شده است. با این وجود آمار و ارقام نشاندهنده رشد 65 درصدی مجموع درآمدهای کشور در قانون بودجه است که بخشی از آن مرهون افزایش سهم مالیات از کل منابع عمومی دولت است.
همچنین قابل تامل است که سیاستهای اقتصادی صورت گرفته از طریق اختصاص منابع به بخشهایی همچون صنعت و کشاورزی نتایج مثبتی به همراه داشته و منجر به مثبت شدن شاخص رشد اقتصادی به 5/12 درصد در سال 95 شده و این در حالی رخ میدهد که در این فاصله برای نخستین بار، تراز تجاری غیرنفتی کشور، مثبت شده است. با توجه به این موارد میتوان انتظار داشت از این پس، رشد اقتصادی تاثیرات خود را در بخش غیرنفتی نشان دهد، هرچند بسیاری از فعالان بازار معتقدند رشد اقتصادی حاصل شده تاکنون در بهبود اوضاع معیشتی مردم و رونق فضای کسب و کار ملموس نبوده است.
این در حالی است که محمدباقر نوبخت رییس سازمان برنامه و بودجه و سخنگوی دولت، اقدامات دولت یازدهم در فاصله سالهای 92 تا 95 را مثبت ارزیابی میکند و افزایش هزینههای دولت را در راستای فضای عمرانی کشور میداند، هرچند در این میان و با وجود تاکید دولت بر کاهش هزینهها، همچنان نتوانسته اقدام قابل توجهی در جهت کاهش هزینههای ناشی از اجرای قانون هدفمندی یارانهها داشته باشد و برای غربالگری یارانهبگیران و حذف غیرنیازمندان انجام دهد.
انتقاد از کلیگوییها
نوبخت در همین رابطه گفت: هزینههای جاری دولت از ۱۲۰ هزار میلیارد تومان در سال ۹۲ به ۲۰۷ هزار میلیارد تومان در سال ۹۵ افزایش یافت که نشان میدهد با توجه به تورم ۷۳ درصد اضافه شده است.
وی در نشست هفتگی خود با خبرنگاران با بیان این مطلب، افزود: براساس عملکرد، هزینههای عمرانی دولت از حدود ۲۲ هزار میلیارد تومان در سال ۹۲ به حدود ۴۲ هزار میلیارد تومان در سال ۹۵ رسیده است که افزایش ۹۰ درصدی نشان میدهد.
سخنگوی دولت اعلام کرد: اگر اعتبارات آبهای مرزی را که بر اساس آن دولت از مقام معظم رهبری اجازه گرفت، طی چهار سال هشت میلیارد دلار برای مهار آبهای مرزی از صندوق توسعه ملی تسهیلات بگیرد و هزینه کند، اضافه کنیم، اعتبارات عمرانی در سال ۹۵ در عمل به ۵۴ هزار میلیارد تومان افزایش یافته و اعتبارات عمرانی دولت در سال ۹۵ نسبت به سال ۹۲ حدود ۱۴۳ درصد افزایش داشته است.
معاون رییس جمهور با انتقاد از کلیگویی درباره افزایش هزینههای دولت، تصریح کرد: براساس اعداد و ارقام میتوانیم بگوییم که در مقابل افزایش ۷۳ درصدی هزینههای جاری در دولت یازدهم و براساس عملکرد سالهای ۹۲ تا ۹۵، هزینههای عمرانی حدود ۱۴۳ درصد افزایش داشته است.
وی گفت: البته در همین مدت قیمت جهانی نفت از ۱۰۴ دلار در هر بشکه در سال ۹۲ به ۴۴ دلار در سال ۹۵ کاهش یافت و این نشانگر کاهش قیمت نفت به میزان ۵۸ درصد است.
کاهش درآمدهای نفتی دولت
نوبخت افزود: درآمدهای نفتی کشور در سالهای ۹۲ تا ۹۵، یکصد و ۵۷ میلیارد دلار بود که در مقایسه با چهار سال قبل از آن یعنی از ۸۸ تا ۹۱ که ۲۵۱ میلیارد دلار بود، ۳۷ درصد کاهش نشان میدهد. به این ترتیب بنمایه منابع ما که نفت است، در دولت یازدهم نسبت به چهار سال قبل خود نصف شد.
رییس سازمان برنامه و بودجه گفت: در سال ۹۲ مجموع درآمدهای کشور ۲۱۰ هزار میلیارد تومان بود که این رقم در بودجه سال ۹۶ به ۳۴۶ هزار میلیارد تومان افزایش یافت و نشانگر رشد ۶۵ درصدی مجموع درآمدهای کشور در قانون بودجه است.
وی با تاکید بر اینکه در بودجهریزی، ترکیب منابع و مصارف بسیار مهم است، افزود: سهم درآمدهای نفتی از کل منابع عمومی ملی در سال ۹۲ حدود ۴۱ درصد بود که در سال ۹۵ براساس عملکرد، به ۲۶ درصد کاهش یافت.
نوبخت گفت: سهم مالیات از کل منابع عمومی دولت در سال ۹۲، 33 درصد بود که در سال ۹۵ به ۳۶ درصد افزایش یافت. به این ترتیب شاخص مالیات به تولید ناخالص داخلی از ۵ و 4/0 درصد در سال ۹۲ به 5/6 درصد در سال ۹۵ افزایش یافته است.
جزییات نرخ رشد اقتصادی
معاون رییسجمهور با بیان اینکه کاهش نرخ تورم محصول بهبود ترکیب منابع و مصارف است، افزود: رشد اقتصادی که سال ۹۵ به 1/11 درصد رسیده است؛ این ارقام مرکز آمار ایران است و در حوزه بانک مرکزی رشد اقتصادی در سال ۹۵ به 5/12 درصد رسیده است که در این فاصله برای نخستین بار، تراز تجاری غیرنفتی کشور، مثبت بوده است.
وی با بیان اینکه جمعیت فعال به دو بخش شاغل و بیکار تقسیم میشود که جمعیت بیکار به جمعیت فعال، نرخ بیکاری را تشکیل میدهد، گفت: از سال ۹۲ تا ۹۵ یک میلیون و ۹۵۶ هزار نفر جدید وارد بازار کار شدهاند که از این رقم، یک میلیون و ۲۴۱ هزار نفر در این سالها به جمعیت شاغل کشور اضافه شدهاند. همچنین افزایش سرمایهگذاری نیز به 4/10 در سال ۹۵ افزایش یافته است که بهبود شرایط کار کشور را هم داریم.معاون رییس جمهور افزود: آخرین گزارش رشد اقتصادی کشور نشان میدهد که در فصل بهار امسال، گروه کشاورزی رشد 1/3، صنعت 9/4، خدمات 3/8 و رشد اقتصادی کل کشور 5/6 درصد رشد داشته است. این رقم بدون احتساب نفت به هفت درصد رسیده است. پس از این، رشد خود را در بخش غیرنفتی نشان خواهد داد. نوبخت گفت: بر اساس جدیدترین گزارش مرکز آمار ایران در تابستان سالجاری نرخ مشارکت ۴۱ درصد نرخ بیکاری 5/11 درصد شده است.
چرایی برداشت از خزانه
معاون رییسجمهور همچنین در رابطه با اجرای قانون هدفمندی یارانهها، عملکرد آن و همچنین جریان برداشت ۱۲ هزار میلیارد تومانی از خزانه بابت پرداخت یارانه نقدی در پنج ماه نخست امسال توضیحاتی ارائه کرد.
وی درباره پرداخت یارانهها و منابع و مصارف آن گفت: منابع حاصل از اجرای قانون هدفمندی یارانهها، از دو محل و مرجع تامین میشود که شامل افزایش قیمتها و کمک خزانه عمومی است. این عدد طی چند سال گذشته ۴۸ هزار میلیارد تومان است که اجازه داریم تا این رقم را افزایش قیمت بدهیم و از خزانه عمومی برداشت کنیم.
سخنگوی دولت ادامه داد: اما آنچه از محل افزایش قیمتها از سال ۸۹ که این قانون اجرا شده تا امروز، حاصل میشود و سهم سازمان هدفمندی یارانههاست، در حد ۳۲ هزار میلیارد تومان است.رییس سازمان برنامه و بودجه افزود: بر این اساس با توجه به اینکه باید ۴۲ هزار میلیارد تومان در بین خانوارها توزیع شود، باید ۱۰ هزار میلیارد تومان از خزانه برداشت شود در حالی که هر سال به طور متوسط ۱۲ هزار میلیارد تومان از خزانه برداشت شده است ولی با توجه به اینکه افزایش قیمت در دولت قبل نداشتیم، این محل محقق نشد.معاون رییس جمهور درباره اضافهبرداشت ۱۲ هزار میلیارد تومانی توضیح داد: این مبلغ بخشی از سهم شرکت پالایش پخش و شرکت گاز بود؛ شش هزار میلیارد تومان کمتر به حساب سازمان هدفمندی یارانهها ریخته شده بود چراکه بدهی مالیاتی و سود سهام داشتند و سازمان مالیاتی حساب آنها را توقیف کرد بنابراین سر وقت نتوانستند به خزانه واریز کنند.
وی افزود: بر این اساس بود که علیالحساب از خزانه عمل شده است ولی تا قبل از پایان سال این را تسویه خواهیم کرد و به محض اینکه سهم شرکت پالایش و پخش پرداخت شود، این تسویه با خزانه انجام میشود.
بدهی دولت به بانکها باید تسویه شود
نوبخت با بیان اینکه افزایش سرمایه و پرداخت بدهی دولت به نظام بانکی از جمله راهکارهای افزایش قدرت وامدهی بانکهاست، گفت: سرمایه بانکها در سال ۹۵ به ۵۴ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان افزایش یافته است یعنی ۲۹ هزار میلیارد تومان در سال گذشته به افزایش سرمایه دولت نزد بانکها اختصاص یافته است.
وی افزود: سال گذشته ۳۹ هزار و ۱۵۰ میلیارد تومان از بدهی دولت به اشخاص حقیقی و حقوقی پرداخت کردیم که بخش قابل توجهی از آن، از طریق اوراق تادیه شده است.
سخنگوی دولت با بیان اینکه دولت قادر به پرداخت مطالبات پیمانکاران و اشخاص حقیقی و حقوقی نبود، افزود: بنابراین اوراق بدهی را در بازار فروختیم و پول نقد آن را امروز داریم اما اکنون سال به سال این پول پرداخت میشود.
پس بدهی دولت ۳۰ هزار میلیارد تومان تا سه سال آینده افزایش خواهد یافت اما چارهای نیست.
رییس سازمان برنامه و بودجه گفت: در سایر کشورها نیز دولت بدهی خود را به روز تسویه کرده و اوراق آن را در بورس به فروش میرساند بنابراین دولت نیز باید سود اوراق را بپردازد تا به پیمانکار کمک کند.
پرداختهای پرسنلی انقباضی نبوده است
رییس سازمان برنامه و بودجه گفت: چهار بخش امور رفاه عمومی، آموزش و پرورش، دفاع و سلامت و بهداشت بیشترین بودجه جاری را به خود اختصاص میدهند که دولت نمیتواند آنها را کاهش دهد این در حالی است که سه هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان برای همترازی بین بازنشستگان توزیع شده است.
وی با بیان اینکه در پرداختهای پرسنلی منقبض عمل نشده است، گفت: بر این اساس حقوق کارمندان دولت به صورت متوسط یک میلیون و ۴۷۰ هزار تومان در سال ۹۲ بوده که اکنون به دو میلیون و ۹۷۰ هزار تومان رسیده است.
نوبخت اظهار داشت: تولید نفت در سال ۹۱ معادل دو میلیون و ۸۴۳ هزار بشکه بود که در سال ۹۵ به سه میلیون و ۴۷۷ هزار بشکه در روز رسید این در حالی است که این رقم، با توجه به گزارشی که در خردادماه امسال ارائه شد، به سه میلیون و ۹۰۱ بشکه در روز افزایش یافته است که این رقم البته تنها در یک ماه بوده است.
نوبخت با بیان اینکه نرخ خرید تضمینی گندم نیز از ۴۲۰ تومان در سال ۹۱ به یک هزار و ۳۰۰ تومان در سال ۹۶ رسیده است، گفت: دولت گندم را اقتصادی نمیبیند، بلکه یک کالای استراتژیک میداند.
وی ادامه داد: مشکل اصلی دولت درباره گندم تامین پول است چراکه ۱۵ هزار و ۲۵۲ میلیارد تومان در سال ۹۶ منابع نیاز است اما تا تاریخ 4 مهرماه امسال، هشت میلیون و ۸۶۲ هزار تن گندم خریداری شده است که ارزش خرید آن ۱۱ هزار و ۵۸۱ میلیارد تومان است.سخنگوی دولت خاطرنشان کرد: البته هنوز بخشی از پول گندمکاران پرداخت نشده که تا یکی دو ماه آینده به صورت کامل تسویه خواهد شد.
اگر خبر یا گزارشی دارید از بخش خبرنگاران صلح خبر برای ما ارسال نمایید.
قوانین خبرنگاران صلح خبر
- در صورت تمایل اعلام نمایید تا اخبار و گزارش ها با نام خود شما منتشر گردد.
- شما می توانید از بخش خبرنگاران صلح خبر، اخبار و گزارش های خود را ارسال نمایید.
- شما می توانید اخبار و گزارش ها را به ایمیل solhkhabar@yahoo.com ارسال نمایید.
- لطفا در ارسال اخبار و تصاویر و گزارش های خود قوانین و مقرارت را رعایت فرمایید.
- از ارسال مطالب خلاف عفت عمومی اکیدا خودداری فرمایید.
- از ارسال کاریکاتورهای توهین آمیز یا تصاویر موهن اکیدا خودداری فرمایید.
- رعایت کپی رایت در مطالب ارسالی الزامی است.
- در صورت مشاهده تخلف پس از تذکر ، حساب کاربر خاطی بلافاصله حذف می گردد.