امروز: جمعه, ۱۹ بهمن ۱۴۰۳ / قبل از ظهر / | برابر با: الجمعة 9 شعبان 1446 | 2025-02-07
کد خبر: 425893 |
تاریخ انتشار : 01 فروردین 1400 - 1:00 | ارسال توسط :
ارسال به دوستان
پ

به گزارش مجله اجتماعی صلح خبر «بنیاد برکتِ ستاد اجرایی فرمان حضرت امام‌(ره)‌»، از جمله نهادهای پرتلاشی است که در پیشانی فعالیت‌های خود، به خودکفایی مردمِ مناطق محروم و هم‌وطنانی که مجالی برای بروز استعدادهای خود نداشته‌اند، می‌پردازد. به گزارش صلح خبر، بنای تأسیس بنیاد برکت، دستور مقام معظم رهبری «مدظله‌العالی» خطاب به رئیس ستاد […]

به گزارش مجله اجتماعی صلح خبر

«بنیاد برکتِ ستاد اجرایی فرمان حضرت امام‌(ره)‌»، از جمله نهادهای پرتلاشی است که در پیشانی فعالیت‌های خود، به خودکفایی مردمِ مناطق محروم و هم‌وطنانی که مجالی برای بروز استعدادهای خود نداشته‌اند، می‌پردازد.

به گزارش صلح خبر، بنای تأسیس بنیاد برکت، دستور مقام معظم رهبری «مدظله‌العالی» خطاب به رئیس ستاد اجرایی فرمان حضرت امام‌(ره) بوده است که فرمودند: «در ذهنم حل مشکلات محرومین بوده است. مثلاً مشکلات هزار روستا را کاملاً حل کنید. چه‌قدر خوب است هزار نقطه آباد شود یا هزار مدرسه در کشور ساخته شود، این دستگاه را برای این کار آماده کنید.» در راستای همین رهنمود، بنیاد برکت در ۲۰ آذر ماه سال ۱۳۸۶ تأسیس شد تا به‌عنوان مجموعه‌ای برای توانمندسازی اقتصادی و اجتماعی، در مناطق محروم و کم‌تر توسعه‌یافته فعالیت کند.

فعالیت‌های بنیاد برکت

فلسفه‌ وجودی بنیاد برکت، کمک و هم‌یاری برای بهبود و ارتقای توانمندی اقتصادی و کارآفرینی افراد، گروه‌ها و واحدهای کسب‌وکار مستعد فعالیت و فاقد دانش و مهارت لازم در مناطق محروم و کم‌تر توسعه‌یافته‌ی کشور، در راستای تحقق اهداف سند چشم‌انداز جمهوری اسلامی ایران و رهنمودهای مقام معظم رهبری «مدظله‌العالی» است.

بنیاد برکتِ ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره)، با مشارکت غیرتصدی‌گرایانه و غیرماندگار در راه‌اندازی و توسعه‌ی طرح‌های اقتصادی در بخش‌های مختلف صنعتی، کشاورزی و…، اجرای طرح‌های اشتغال‌زایی اجتماع‌محور، انجام طرح‌های عمرانی و زیربنایی، مدرسه‌سازی و ارایه‌ی خدمات سلامت، عام‌المنفعه و بیمه‌ای به دنبال تأثیر کلی بر توسعه‌ی اقتصادی و اجتماعی مناطق محروم کشور، افزایش فرصت‌های شغلی، توسعه‌ی کارآفرینی، محرومیت‌زدایی، فقرزدایی و جلوگیری از مهاجرت نیروهای محلی به شهرهای بزرگ است.

ویژگی فعالیت‌های بنیاد برکت

بنیاد برکتِ ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) که نهادی است جهادی، دانش‌پایه و الگوساز، با اتخاذ رویکردها و ویژگی‌های زیر در نظر دارد با خلق نظام‌ها و روش‌های نوآورانه، مبتنی بر اراده و توان مردم و جلب مشارکت فعال تمامی ذی‌نفعان، به تسهیل مسیر پیشرفت مناطق محروم، فقرزدایی و افزایش سطح رفاه اجتماعی، از طریق: توان‌افزایی انسانی- اجتماعی- اقتصادی، ایجاد و توسعه‌ی فرصت‌های شغلی و کمک به اجرای طرح‌های زیربنایی، متناسب با ظرفیت‌ها و نیازهای منطقه‌ای بپردازد.

مردم‌پایه بودن فعالیت‌ها، تحرک‌آفرینی در ظرفیت‌های مردمی و منابع دستگاه‌های اجرایی، اهرمی کردن منابع، ارائه‌ الگوهای توان‌افزایی و اشتغال‌زایی در راستای دست‌یابی به الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت، اجرای طرح‌های جامع پیشرفت منطقه‌ای، حرکت در مسیر رونق و جهش تولید، صادرات محور بودن فعالیت‌های اقتصادی، کمک به ایجاد امنیت پایدار در مناطق مرزی و رفع آسیب‌های اجتماعی در حاشیه‌ی شهرها، حضور مؤثر در مواقع بحرانی، عدالت‌محوری در اجرای طرح‌های عمرانی و پروژه‌های زیربنایی، فناور پایه بودن فعالیت‌ها، ساختار چابک با اهتمام به تربیت و پرورش نیروهای جهادی و جوان از جمله ویژگی های فعالیت های بنیاد برکت است.

توانمندسازی اقتصادی و کارآفرینی  و اشتغال‌زایی، اولویت نخست بنیاد برکت: عملکرد بنیاد برکت طی ۱۳ سال فعالیت نشان می‌دهد که مهم‌ترین دغدغه‌ این بنیاد، رفع ریشه‌ای محرومیت در اقصی نقاط ایران اسلامی است و برای رسیدن به این هدف والا، توانمندسازی اقتصادی و کارآفرینی همواره نخستین اولویت بنیاد برکت بوده است.

سیاست راهبردی مهم بنیاد برکت در اجرای پروژه‌های اقتصادی در مناطق محروم کشور، همواره پرهیز از تصدی‌گری، اجرا و استفاده‌ی کامل از توان سازمان‌های غیردولتی، عام‌المنفعه، اشخاص حقیقی و حقوقیِ کارآفرین و سپردن مسئولیت و مدیریت طرح‌ها به کارآفرینان بومی بوده است. در واقع مشارکت بنیاد برکت صرفاً به‌منظور توانمندسازی اقتصادی و تجمیع سرمایه‌های خُرد در مناطق محروم انجام می‌پذیرد.

الگوی توانمندسازی اقتصادی بنگاه‌محور: الگوی فعالیت در طرح‌های اقتصادی بنگاه‌محور، مشارکت حداکثر ۴۹ درصدی بنیاد برکت و حداقل ۵۱ درصدی کارآفرین بومی است. این‌گونه مشارکت در اجرای طرح‌های کوچک و متوسط، با استفاده از مدل‌های مالیه‌ خُرد انجام می‌شود. این یعنی کارآفرینان با داشتن طرحی در مناطق محروم می‌توانند شریکی قدرتمند داشته باشند که آن‌ها را در کارآفرینی یاری کند.

از مزیت‌های فراوان این شیوه‌ مشارکت بنیاد، می‌توان به ایجاد فرصت‌های شغلی محلی و در نهایت جلوگیری از مهاجرت نیروهای بومی از مناطق محروم و کم‌تر توسعه‌یافته اشاره کرد. مشارکت بنیاد برکت با این شیوه‌ غیرتصدی‌گرایانه و غیرماندگار، فرصت بی‌مانندی در اختیار کارآفرینان و سرمایه‌گذاران محلی قرار می‌دهد و راه‌اندازی این‌گونه بنگاه‌های اقتصادی در قالب اصول اقتصاد و مالیه‌ اسلامی (مشارکت‌های حقوقی و مدنی)، منجر به هرچه مردمی‌تر شدن اقتصاد می‌شود.

الگوی حمایتی برای کسب‌وکار خانوادگی و احیای کارگاه‌های تولیدی: در این الگو، به‌منظور سرمایه‌گذاری و حمایت از کسب‌وکارهای خانوادگی و کارگاه‌های تولیدی از قالب‌های مشارکت مدنی و عقود مبادله‌ای استفاده می‌شود. ویژگی‌های این الگو عبارت است از تکمیل زنجیره‌ها و خوشه‌های کسب‌وکار در کنار اجرای طرح‌های خُرد، تسهیل‌گری در فرآیند بانکی و تأمین مالی به‌طور بلندمدت و ارزان‌قیمت، به منظور سوق‌دهی کارآفرینان به مناطق کم‌تر برخوردار.

الگوی تسهیلات محور: در این الگو، با شناسایی طرح‌های واجد شرایط در مناطق هدف، نسبت به احیا و حمایت از کسب‌وکارهای کوچک و متوسط در حوزه‌ی صنعت و معدن، با استفاده از منابع بانکی اقدام می‌شود. ویژگی‌های این الگو شامل حمایت از کارآفرینان با تأمین منابع مالی موردنیاز از طریق اعطای تسهیلات ارزان‌قیمت، تقبل بخشی از هزینه‌های مالی تسهیلات توسط بنیاد به منظور ترغیب کارآفرینان به سرمایه‌گذاری در مناطق محروم و حفظ، افزایش و پایداری اشتغال و تولید واحدهای تولیدی است.

الگوی توانمندسازی اقتصادی اجتماع‌محور: با بررسی سازمان‌های غیردولتی برتر جهان در حوزه‌ توان‌فزایی و فقرزدایی، ارزیابی و ارتباط مؤثر با سازمان‌های مردم‌نهاد و همکاری با دانشگاه‌ها و مراکز علمی مطرح، آیین‌نامه‌ها و الگوهای جدید توانمندسازی اقتصادی اجتماع‌محور شامل: «آفتاب» (آیین‌نامه‌ فقرزدایی و توان‌افزایی برکت)، «آسمان» (آیین‌نامه‌ سرمایه‌گذاری مردمی و اشتغال نیروی انسانی)، «مهتاب» (مدل هادی تلاش اقتصادی برکت) و «سحاب» (سرمایه‌گذاری حمایتی اشتغال‌زایی برکت) در سال‌های اخیر تدوین و در دستور کار بنیاد برکت، قرار گرفته‌اند.

در این الگو، ضمن حضور تسهیل‌گران و مجریان در مناطق روستایی هدف و احصای ظرفیت‌ها و مزیت‌های محلی، کارآفرینان ، شناسایی و اهلیت‌سنجی شده  و برای تأمین مالی به بانک‌ها معرفی می‌شوند.

در راستای اجرای الگوی فوق با اتکا به امکانات و ظرفیت‌های محلی و توجه ویژه به ایجاد  زنجیره‌های ارزش و خوشه‌های تولید، بیش از ۶۰ درصد منابع سرمایه‌گذاری توسط مردم تأمین و منجر به اجرای ۱۰۰ هزار طرح اجتماع‌محور شده است.

اجرای طرح‌های زیربنایی و عمرانی: حجم و تنوع خدمات بنیاد برکت از سه نوع خدمت در بدو تأسیس، با اعتباری بالغ ‌بر۴۸۳۳ میلیارد ریال، به ۶۰ نوع خدمت با اعتباری بالغ بر ۲۲۷ هزار میلیارد ریال در مناطق محروم و کم‌تر توسعه‌یافته‌ ۳۱ استان کشور افزایش یافته است.

همگام با اجرای طرح‌های توانمندسازی اقتصادی، فعالیت‌های عمرانی و زیربنایی بنیاد برکت، نظیر ساخت مراکز آموزشی و فرهنگی، ساخت مسکن محرومین، اجرای طرح‌های راه‌سازی، پل‌سازی، آب‌رسانی، برق‌رسانی، ساخت مراکز ICT و مخابراتی، ساخت و تکمیل بیمارستان، مراکز و خانه‌های بهداشت، پاسگاه و حوزه‌ی انتظامی، اجرای پروژه‌های آب‌خیزداری و زیرساخت باغبانی به عنوان مکمل طرح‌های اقتصادی برای پیشرفت و آبادانی مناطق محروم به انجام می‌رسد.

اجرای طرح‌های جامع پیشرفت منطقه‌ای: با تدوین و انتشار اطلس جامع مناطق محروم کشور توسط بنیاد برکت و با کسب تجربه از اجرای موفق طرح جامع پیشرفت و احیای منطقه‌ی اندیکا، لالی و بخش عشایری مسجدسلیمان در استان خوزستان، اجرای طرح‌های جامع پیشرفت منطقه‌ای در ۲۵ نقطه‌ی هدف برای پوشش بالغ بر ۳ هزار روستا (در مدت ۳ سال) و با  هدف اشتغال‌زایی، عمران و آبادانی با مشارکت استانداری‌ها و دستگاه‌های ذی‌ربط ملی و استانی در دستور کار قرار گرفته است.

مناطق ۲۵‌گانه‌ هدف‌گذاری شده شامل تکاب، دره‌شهر، نهبندان، درگز، راز و جرگلان، هویزه، حمیدیه، کارون، باوی، سردشت (احمدفداله)، شعیبیه، دلگان، سرباز، هیرمند، بیجار، راور، باشت، کهگیلویه (با اولویت بخش‌های دیشموک و چاروسا)، بویراحمد (با اولویت بخش لوداب)، گمیشان، دلفان، کوهدشت، جزیره‌ی هرمز، بشاگرد و بهاباد است.

ساخت مدارس برکت در مناطق محروم کشور: بنیاد برکتِ ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) برای تأمین فضای مناسب و استاندارد برای دانش‌آموزان مناطق محروم و روستاها، با وزارت آموزش و پرورش و سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس کشور در تعامل مستمر بوده و در این زمینه تاکنون قرارداد ساخت ۲۰۰۰ مدرسه را منعقد کرده است.

ساخت مراکز فرهنگی و مذهبی: بنیاد برکت تاکنون قرارداد ساخت ۱۷۵۰ مرکز فرهنگی و مذهبی شامل مسجد، حسینیه، خانه‌ عالم، حوزه‌ی علمیه، مصلی و دارالقرآن را با اعتبار ۱۵۵۰ میلیارد ریال در مناطق محروم کشور منعقد کرده که ۱۴۰۰ واحد آن‌ها به بهره‌برداری رسیده و یا آماده‌ افتتاح است.

 ساخت مســکن محـــرومان: بنیاد برکت با مشارکت در ساخت بیش از ۴۰ هزار واحد مسکن محرومین و اولویت دادن به آسیب‌دیدگان اجتماعی، خانواده‌های دارای حداقل ۲ عضو معلول، سیل‌زدگان، زلزله‌زدگان و مناطق آسیب‌دیده از جنگ تحمیلی، با بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، کمیته‌ی امداد امام خمینی(ره)، بهزیستی و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی همکاری کرده است. مجموع اعتبار بنیاد برکت در تفاهم‌نامه‌های منعقد شده بالغ بر ۱۴۵۰ میلیارد ریال بوده و تاکنون بیش از ۲۴ هزار واحد مسکونی به بهره‌برداری رسیده و تحویل صاحبان آن‌ها شده است.

اجرای سایر پروژه‌های عمرانی: این بنیاد در راستای ارائه خدمات گسترده به محرومان و انجام مسئولیت‌های اجتماعی، با مشارکت دستگاه‌های اجرایی و خیرین، تاکنون ۳۶۵۰ پروژه‌ عمرانی با اعتباری بالغ بر ۵ هزار و ۴۰۰ میلیارد ریال در مناطق محروم ۳۱ استان کشور اجرا کرده است که اموری مانند برق‌رسانی، آب‌رسانی، پل‌سازی، جاده‌سازی، احداث مراکز ارتباطات و فناوری اطلاعات روستایی، پاسگاه نیروی انتظامی، جایگاه نفت و گاز، آب‌خیزداری و… را شامل می‌شود.

در این زمینه و برای نمونه در خصوص تأمین آب مناطق محروم، می‌توان به انعقاد تفاهم‌نامه‌ همکاری با سازمان آب و فاضلاب کشور اشاره کرد، که تاکنون نسبت به انعقاد قرارداد ۸۳۸ پروژه‌ آب‌رسانی روستایی اقدام شده و از این تعداد ۵۶۵ پروژه به بهره‌برداری رسیده است.

سرمایه گذاری برای ساخت و تکمیل بیمارستان مراکز جـامع سـلامت و خانه‌های بهداشـت: بیمارستان یکی از نیازهای ضروری و اصلی مناطق محروم به شمار می‌رود. بر همین اساس، ستاد اجرایی فرمان حضرت امام (ره) به منظور ارتقای بهداشت و درمان و براساس اعلام نیاز و مشارکت وزارت بهداشت، کار تکمیل و ساخت ۱۴ بیمارستان و مرکز درمان سرطان و نیز انعقاد قرارداد ساخت ۲۳۰ مرکز و خانه‌ بهداشت را از طریق بنیاد برکت در دست اقدام دارد.

بنیاد برکت تاکنون با تکمیل هشت بیمارستان در شهرهای گرمسار، مینودشت، میانه، فردوس، درگز، بهار، بانه و قرچک و تکمیل و تحویل ۱۷۰ مرکز و خانه‌ بهداشت در مناطق محروم سراسر کشور گام بلندی برای تحت پوشش قرار دادن خدمات درمانیِ نقاط روستایی کشور برداشته است.

کارگزاری بیمه‌ برکت: بنیاد برکتِ ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره)، توجه ویژه‌ای به ارائه خدمات بیمه‌ای به روستاییان و ساکنان مناطق محروم دارد.

بخشی از این خدمات، طرح برکت مهدوی (بیمه‌ درمان تکمیلی ایتام تحت پوشش بهزیستی)، طرح برکت خانواده (درمان زوج‌های نابارور روستایی و مناطق کم‌برخوردار) و طرح بیمه‌ حوادث منازل مسکونی روستایی کشور (انعقاد تفاهم‌نامه‌های همکاری با استانداری‌های ۱۵ استان کشور برای پوشش بیمه‌ی آتش‌سوزی و حوادث طبیعی حدود ۵۰ درصد منازل روستایی کشور) است.

انتهای پیام

منبع : Isna.ir

اگر تمایل دارید خبر یا گزارش یا مقاله ای را با دیگران به اشتراک بگذارید، از بخش خبرنگاران صلح خبر برای ما ارسال نمایید. تا پس از بررسی در مجله گزارشگران یا اخبار روز منتشر گردد.

در صورت تمایل، خبر با نام شما منتشر خواهد شد. البته در ارسال تصاویر و اخبار وگزارش های خودتان، قوانین و عرف را رعایت نمایید تا قابلیت انتشار را داشته باشند.

خبرنگار صلح خبرموسسه صلح خبر

منبع خبر ( ) است و صلح خبر | پایگاه اخبار صلح ایران در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد خبر را به شماره 300078  پیامک بفرمایید.
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسطصلح خبر | پایگاه اخبار صلح ایران در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

    نظرتان را بیان کنید