کوروش احمدی در گفت وگو با صلح خبر در پاسخ به این سوال که به نظر وی مهمترین اتفاق رخ داده در عرصه بینالملل در سال ۲۰۱۹ چه موضوعی بوده است؟با بیان این که در بین مهمترین تحولات بینالمللی سال 2019 که به نوعی به ایران ارتباط داشت، میتوان به چند واقعه مشکوک حمله به کشتیها در دریای عمان، حمله به تاسیسات نفتی عربستان و نیز اقدام ایران به سرنگونی پهپاد متجاوز آمریکایی اشاره کرد ، خاطرنشان کرد: در 12 می2019 ،4 کشتی تجاری از جمله دو نفتکش متعلق به آرامکو عربستان، در نزدیکی بندر فجیره مورد حمله قرار گرفتند ،در 13 ژوئن به دو نفتکش دیگر در دریای عمان و نزدیکی تنگه هرمز حمله شد. یکی از این دو نفتکش ژاپنی بود و همزمان با سفر نخست وزیر ژاپن به تهران مورد حمله قرار گرفت. یک هفته بعد،یعنی در 20 ژوئن، یک پهپاد پیشرفته آمریکایی که وارد حریم هوایی ایران شده بود، توسط پدافند ایران سرنگون شد.
وی با اعتقاد بر این که تحول مهم دیگر در سال 2019حملهای بود که در 14 سپتامبر به تاسیسات مهم نفتی در عربستان صورت گرفت،تصریح کرد : این تحولات از آن جهت مهم بودند که اولا در شرایطی رخ دادند که آمریکا با خروج غیرقانونی از برجام در می 2018 از 4 نوامبر 2018 تحریمهای ثانویه علیه کشور ما را مجددا احیا کرده بود. برغم خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریمهای گسترده، ایران طی یک سال به تعهدات خود باقی ماند و به تعبیری صبر راهبردی پیشه کرد؛ به این امید که دیگر کشورهای عضو برجام نیز به تعهدات خود و در راس آنها عادی سازی روابط اقتصادی ایران با جهان خارج پایبند بمانند و آمریکا را نیز در این رابطه تحت فشار قرار دهند.
این کارشناس مسائل بینالملل اظهار کرد: دلیل دیگر اهمیت تحولات مورد اشاره این بود که شماری از کشورهای غربی و عربی به درجات متفاوت ایران را متهم به دست داشتن در این حملات کردند. در حالی که امارات حمله در نزدیکی فجیره را “خرابکاری” نامید و اظهار نظری در مورد عامل آن نکرد، آمریکا که طی چند هفته قبل از آن با اعزام ادوات نظامی به منطقه موجب تنش شدید شده بود، بدون هر گونه سندی ایران را در رابطه با حملات به کشتیها متهم کرد.
احمدی با بیان این که در ارتباط با ساقط شدن پهپاد آمریکایی، اندکی بعد مشخص شد که اعضای اتاق جنگ آمریکا تصمیم به حمله به مراکزی در ایران گرفته بودند که به هر دلیل و در آخرین دقایق، ترامپ دستور توقف حمله را داده بود ، افزود: واقعه 14 سپتامبر (حمله به تاسیسات آرامکو ) نیز موجب شد تا در مقاطعی احتمال برخورد نظامی در منطقه قوت گیرد. در این رابطه، نیز به رغم اینکه حوثیهای یمن به صراحت مسئولیت حمله را عهدهدار شده بودند، آمریکا و عربستان بدون هر گونه سندی ایران را متهم میکردند، در این مورد نهایتا دبیرکل سازمان ملل در گزارش خود در دسامبر 2019 تصریح کرد که تیم تحقیق سازمان ملل سندی دال بر نقش داشتن ایران در حمله به تاسیسات نفتی عربستان نیافته است.
وی تاکید کرد :این تحولات به این خاطر مهم بودند که تنش و احتمال برخورد نظامی در منطقه خلیج فارس را به نحوی بی سابقه طی بیش از 30 سال قبل از آن افزایش دادند.
انتهای پیام