به گزارش مجله محیط زیست صلح خبر خبرگزاری مهر، گروه جامعه-فرناز حیدری: اولین جشنواره حفاظت از افعی کوهستانی لطیفی روز جمعه در باغ وحش تهران برگزار شد. این جشنواره که با همکاری باغ وحش تهران، موسسه خزنده شناسان پارس و باغ وحش پیلسن جمهوری چک برگزار شد؛ در اصل یکی دیگر از تلاشهای دست اندرکاران باغ وحش […]
به گزارش مجله محیط زیست صلح خبر
خبرگزاری مهر، گروه جامعه-فرناز حیدری: اولین جشنواره حفاظت از افعی کوهستانی لطیفی روز جمعه در باغ وحش تهران برگزار شد. این جشنواره که با همکاری باغ وحش تهران، موسسه خزنده شناسان پارس و باغ وحش پیلسن جمهوری چک برگزار شد؛ در اصل یکی دیگر از تلاشهای دست اندرکاران باغ وحش تهران برای همگامی با طرحهای حفاظتی است.
پروژه حفاظتی افعی لطیفی از آغاز تا به امروز
پروژه حفاظت از افعی کوهستانی لطیفی حاصل تلاشهای چندساله کارشناسان و محققان موسسه خزنده شناسی پارس است. این طرح در سال نخست (۲۰۱۵ میلادی) با هدف پایش زیستگاه های حفاظتی داخل مجموعه لار یعنی پارک ملی و منطقه شکارممنوع آغاز بکار کرد.
هدف از این برنامه نیز شناسایی لکه ها و خردزیستگاههای مناسب برای این گونه بود تا بر اساس آنها بتوان برنامه حفاظتی مناسبی را در دستورکار قرار داد یا دست کم بتوان از آنها برای مدلسازی و سایر مطالعات اکولوژیکی بهره گرفت. برای این منظور داده ها و مطالعات پیشین نیز منظور شدند. در مجموع ۱۶ سایت مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت و اطلاعات زیستگاهی در نواحی که گونه در آنها مشاهده و به طور دقیق ثبت شد. در عین حال در سال نخست کارگاهی نیز برای محیط بانان برگزار شد تا حساسیت لازم برای حفاظت از خزندگان و به طور اخص حفاظت از این گونه ایجاد شود.
در ادامه که البته مقارن با خواب زمستانی خزندگان بود، کارشناسان اقدام به استفاده از مدلهای اکولوژیکی کردند تا زیستگاه های مطلوب برای این گونه که حتی خارج از محدوده مطالعاتی بودند نیز شناسایی شوند. مطالعات نشان داد که محدوده های قابل توجهی، خارج از محدوده مجموعه حفاظتی قرار دارند که کاملاً ویژگیهای خردزیستگاهی آنها با لکه های مناسب منطقه مشابه است. در نتیجه برنامه به شکلی تدوین شد که در سال بعدی پروژه این مناطق نیز مورد مطالعه و بررسی قرار گیرند.
پروژه در سال دوم وارد فاز آموزشی و فرهنگ سازی شد به این دلیل که شواهد حاکی از آن بود که حضور بازدیدکنندگان در این زیستگاه منحصربفرد و البته آسیب پذیر میبایست مسئولانهتر باشد. در خلال این مرحله حتی به بازدیدکنندگان آموزشهای ابتدایی نظیر نحوه برخورد با مارها داده شد. قریب ۵۰ نفر از داوطلبان این پروژه به همراه تیم اجرایی در ورودی پارک مستقر شدند.
آموزشهای چهره به چهره، توزیع بیش از ۲۰ هزار بروشور در میان مردم و نصب بنرهای اطلاع رسانی در ورودی پارک ملی لار و باغ وحش تهران همه از جمله این اقدامات تاثیرگدار حفاظتی بودند. در ادامه سال دوم زیستگاه هایی که مدل آنها را بعنوان زیستگاه مطلوب معرفی کرده بود، به دقت شناسایی شدند.
پروژه در سال سوم (سال جاری) با مطالعه بر روی افعی کردستانی آغاز بکار کرد و در خلال آن مجدد پایش زیستگاهی صورت گرفت و پس از آن نیز آموزش به مدارس شروع شد. دو روستا و ۴ مدرسه تنها در خلال سال جاری اطلاع رسانی شدند.
اقدامات آموزشی در جشنواره امسال
برگزاری این جشنواره یکی از مهمترین اهداف این پروژه حفاظتی بوده است که قرار است هر سال تکرار شود. این جشنواره از ساعت ۱۰ صبح در محل همایش های مجموعه ارم سبز آغاز به کار کرد و شاهد سه سخنرانی منسجم و مدون در مورد فعالیت های حفاظتی انجام شده بود.
در ساعت ۱۲ و پس از اتمام سخنرانی ها مدعوین به همراه سایر بازدیدکنندگان باغ وحش تهران، شاهد برنامه های مفرح برای کودکان و نوجوانان و حتی بزرگسالان بودند. بازیهای تیمی بزرگسالان به راحتی به یکی از جذاب ترین بخشهای این برنامه تبدیل شد. در کنار همه اینها بازدیدکنندگان فرصت لمس پایتون ها را نیز در باغ وحش تهران داشتند که این مساله توانست باب آشتی با طبیعت و حیوانات را باز کند.
میز گریم این جشنواره و تصویرسازی مارها بر روی صورت و دست کودکان نیز برای خیلی از کودکان مفرح بود. مجری برنامه، شهریار ربانی و همکار وی علیرضا شهرداری پناه تلاش کردند تا باورهای اشتباه و نادرست درباره مارها و خزندگان را اصلاح کرده و آموزشهای مناسب را در اختیار شرکت کنندگان بگذارند.
افعی کوهستانی لطیفی مار سمی کوچکی است که اندمیک ارتفاعات مرکزی رشته کوه البرز در ایران است. زیستگاه این افعی ارتفاعات ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ متری کوهپایه های البرز واقع در دامنه های کوه دماوند است. متاسفانه صید و خارج کردن افعی ها توسط مارگیرها، چرای بی رویه دام، آتش زدن بوته ها و کشتن به عمد مارها توسط برخی از مردم جمعیت این گونه ارزشمند را تا حد زیادی در معرض خطر جدی قرار داده است.
Let’s block ads! (Why?)
اگر خبر یا گزارشی دارید از بخش خبریار صلح خبر برای ما ارسال نمایید.
قوانین خبریار صلح خبر
- در صورت تمایل اعلام نمایید تا اخبار و گزارش ها با نام خود شما منتشر گردد.
- شما می توانید از بخش خبریار صلح خبر، اخبار و گزارش های خود را ارسال نمایید.
- شما می توانید اخبار و گزارش ها را به ایمیل solhkhabar@yahoo.com ارسال نمایید.
- لطفا در ارسال اخبار و تصاویر و گزارش های خود قوانین و مقرارت را رعایت فرمایید.
- از ارسال مطالب خلاف عفت عمومی اکیدا خودداری فرمایید.
- از ارسال کاریکاتورهای توهین آمیز یا تصاویر موهن اکیدا خودداری فرمایید.
- رعایت کپی رایت در مطالب ارسالی الزامی است.
- در صورت مشاهده تخلف پس از تذکر ، حساب کاربر خاطی بلافاصله حذف می گردد.