امروز: سه شنبه, ۶ آذر ۱۴۰۳ / بعد از ظهر / | برابر با: الثلاثاء 25 جماد أول 1446 | 2024-11-26
کد خبر: 122861 |
تاریخ انتشار : 07 آذر 1395 - 11:52 | ارسال توسط :
ارسال به دوستان
پ

به گزارش مجله اجتماعی پایگاه صلح خبر ؛ هم اكنون در مؤسسه‌ي فرهنگي هنري صبا قصه‌ی سقاخانه را ببینیم کودک و نوجوان > فرهنگی – اجتماعی – فریبا خانی:می‌خواهم برایت قصه‌ای بگویم؛ از زمانی که کوچک بودم و همراه مادربزرگم از کوچه‌های تنگ عبور می‌کردیم، ماشین‌ها کم‌ بودند، آن‌قدر که هراسی از قدم‌زدن در این کوچه‌ها نداشتیم. مي‌خواهم برايت […]

به گزارش مجله اجتماعی پایگاه صلح خبر ؛

هم اكنون در مؤسسه‌ي فرهنگي هنري صبا

قصه‌ی سقاخانه را ببینیم

کودک و نوجوان > فرهنگی – اجتماعی – فریبا خانی:
می‌خواهم برایت قصه‌ای بگویم؛ از زمانی که کوچک بودم و همراه مادربزرگم از کوچه‌های تنگ عبور می‌کردیم، ماشین‌ها کم‌ بودند، آن‌قدر که هراسی از قدم‌زدن در این کوچه‌ها نداشتیم.

مي‌خواهم برايت قصه‌اي بگويم؛ زماني كه ما در كنار سقاخانه مي‌ايستاديم و به ياد امام حسينع آب مي‌نوشيديم. سقاخانه محيط عجيبي بود؛ يك فضاي كوچك معنوي. قفل‌هاي رنگي‌رنگي روي پنجره‌ي فلزي آن، نشان آرزوهاي رهگذراني بود كه آن‌ها را به يادگار گذاشته بودند.

ظرف‌هاي برنجي براي آب نوشيدن و شمايل امام حسين‌(ع) و ديگر ياران مظلومش… اما اين‌بار درباره‌ي سقاخانه‌اي حرف مي‌زنيم كه يك جنبش هنري است. جنبشي كه نامش را از سقاخانه كه نماد فرهنگي‌ ايراني و اسلامي است  گرفته.

نمایشگاه «سقاخانه: یک جنبش ملی»، شنبه، هشتم آبان‌ماه در مؤسسه‌ي صبا (66694508)، افتتاح شد و تا 29 آبان 95 برپاست.

در این نمایشگاه آثار هنرمندانی هم‌چون حسین زنده‌رودی، صادق تبریزی، ناصر اویسی، مسعود عربشاهی، جعفر روح‌بخش و هم‌چنین زنده‌یادان فرامرز پیلارام، ضیاءالدین امامی و منصور قندریز را مي‌بينيم. هنر سقاخانه چگونه شكل  گرفت؟

سال‌ها قبل، سال‌هایی که هنرهاي سنتی مثل نگارگری، تذهیب، کاشی‌کاری، خوش‌نویسی و… در ایران رواج داشت، دانشکده‌هایی در ایران تأسيس شد و عده‌ای از معلمان و استادان غربی در این دانشکده‌ها به تدریس هنر غربي پرداختند.

دانشکده‌ی هنرهای تزئینی در ایران، هنرهای بومی و قدیمی ایران را یادآوری می‌کرد؛ اما دانشکده‌‌ی هنرهای زیبا سبک و سیاق نقاشی در سراسر جهان را آموزش می‌داد.

حالا دانشجویانی در حال درس‌خواندن بودند كه دلشان می‌خواست بین هنرهای ایرانی و اسلامی و هنر غرب رابطه‌ای ایجاد کنند و با استفاده از اين دو شيوه راه تازه‌ای پیدا کنند. هنر سقاخانه در واقع به‌خاطر این نیاز شکل گرفته است.

کریم امامی برای نخستین بار در مقاله‌هایش برای این هنر نام سقاخانه را انتخاب کرد. مهدی حسینی در معرفی این هنر در کتابی که به مناسبت نمایشگاه سقاخانه، يك جنبش ملی تهیه شده است، از دانشجویانی که در دانشکده‌ی هنرهای تزئینی درس می‌خواندند و به‌نوعی در شکل‌گیری هنر سقاخانه نقش داشتند مثل منصور قندریز، حسین زنده‌رودی، فرامرز پیلارام صادق تبریزی و مسعود عربشاهی… نام برده است.

دوچرخه شماره ۸۵۴

اثر جعفر روح‌بخش

او می‌نویسد: «حس مشترکی میان این جوانان وجود داشت که کوشش می‌نمود مسیری برای ره‌یافت و اشراف به شیوه‌ای که با گذشت فرهنگی پیمان داشته و در عین حال منطبق با دنیای متحول معاصر باشد ایجاد نمایند.»

حالا ما در نمایشگاه سقاخانه‌، يك جنبش ملي هستيم و در يك روز پاييزي. پوستر نمایشگاه کاری از منصور قندریز است. این هنرمند عمر کوتاهی داشت و در سی‌سالگی در اثر تصادف در جاده‌ی چالوس جان خود را از دست داد. اما در همان عمر کوتاهش با نوشتن مقاله‌ها و کارهایی که کرد، تأثیرگذار بوده است.

این هنرمند، با استفاده از نشانه‌های سنتی ايراني در ترکیب‌بندی‌های تازه،  اثرهای متفاوتی خلق کرده است. در آثار زیبای حسین زنده‌رودی علاوه نشانه‌های ایرانی، حضور خط را هم مشاهده می‌کنیم. خط و عددهای پی در پی… می‌توان مدت‌ها روبه‌روی آثار زنده‌رودی بایستیم و خسته نشویم و رمزگشایی کنیم.

در این نمایشگاه چند اثر از فرامرز پیلارام را  هم می‌بینیم. او خوش‌نویس و یکی از نقاشان سبک سقاخانه است. او با استفاده از مُهرهای قدیمی و خط، آثار زیبایی خلق کرده است.

دوچرخه شماره ۸۵۴

اثر حسين زنده‌رودي

پيلارام در دوران نوجوانی گه‌گاه به دهکده‌ي «کهک» می‌رفت و با کارگاه‌های کرباس‌‌بافی، مراحل رنگ‌کردن کلاف‌ها و انواع کارهای دستی روستائیان آشنا شد. کرباس‌های رنگین، نقوش و جدول‌بندی‌های آن‌ها در كارهايش تأثير داشت.

ناصر اویسی هم یکی دیگر از هنرمنداني است که در این نمایشگاه از او آثاری می‌بینیم. خورشید خانم‌های زیبا، اسب‌های تنومند و استفاده از خط از ویژگی‌های آثار اویسی است.

صادق تبريزي یکی از اولین کسانی است که نقاشی‌خط را ابداع کرد. آشنایی او با مینیاتور و استفاده از این هنر در نقاشی یکی از ویژگی کارهای اوست.

از جعفر روح‌بخش هم آثار زيبايي مي‌بينيم. آشنايي او با هنر سنتي و مينياتور از ويژگي‌هاي اين هنرمند است. آثار ضیاءالدین امامی از فارغ‌التحصیلان هنرکده‌ی هنرهای تزیینی هم یادآور سنت‌های اصیل ایرانی نظیر قلمکاری، فرش، خوش‌نویسی، نگارگری و تذهیب است.

دوچرخه شماره ۸۵۴

اثر ناصر اويسي/ عكس‌ها: محمود اعتمادي

Let’s block ads! (Why?)

RSS

اگر خبر یا گزارشی دارید از بخش خبریار صلح خبر برای ما ارسال نمایید.

خبریار صلح خبر

قوانین خبریار صلح خبر

  1. لطفا در ارسال اخبار و تصاویر و گزارش های خود قوانین و مقرارت را رعایت فرمایید.
  2. از ارسال مطالب خلاف عفت عمومی یا تصاویر موهون اکیدا خودداری فرمایید.
  3. در صورت مشاهده تخلف پس از تذکر ، حساب کاربری موردنظر بلافاصله حذف می گردد.

گروه وبگردی صلح خبر 

منبع خبر ( ) است و صلح خبر | پایگاه اخبار صلح ایران در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد خبر را به شماره 300078  پیامک بفرمایید.
    برچسب ها:
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسطصلح خبر | پایگاه اخبار صلح ایران در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

    نظرتان را بیان کنید