به گزارش صلح خبر، به نوشته روزنامه گاردین، ماناسه سوگاوارا، نخست وزیر مجمع الجزایر سلیمان در ماه سپتامبر رسما روابط با تایپه را قطع و روابط با پکن را آغاز کرد و با این کار به ۳۶ سال رابطه کشورش با تایوان پایان داد.
این تصمیم بازتابهایی در سراسر جهان داشت، سناتورهای آمریکایی را عصبانی کرد، تایوانیها را خشمگین کرد، جمهوری کیریباتی را تحت تاثیر قرار داد تا جایی که این جزیره هم دو هفته بعد روابط خود با تایوان را قطع کرد و باعث دردسرهایی برای استرالیا شد؛ آن هم در زمانی که نفوذ پکن در اقیانوس آرام رو به افزایش بود. در حال حاضر تنها ۱۵ کشور تایوان را به عنوان کشوری مستقل به رسمیت میشناسند.
روزنامه گاردین به عنوان بخشی از تحقیقات داخلی پشت این تغییر دیپلماتیک افشا کرد که قانونگذاران مجمع الجزایر سلیمان ادعا میکنند نمایندگانی از دولتهای چین و تایوان به آنها نزدیک شده و پیشنهاد صدها هزار دلار رشوه در ازای جلب حمایتشان را ارائه کردند.
پیتر کنیلوریا، معاون رهبر اپوزسیون مجمع الجزایر سلیمان با اشاره به قانونگذارانی که از موضع دیرینه خود در حمایت از تایوان برای حمایت از پکن دست کشیدند، به روزنامه گاردین گفت: پول و رشوه در چنین موضوعاتی همیشه یک راز آشکار بوده است.
کنیلوریا که مخالف این تغییر بوده و آن را “سیلی به صورت روند پارلمانی” توصیف کرده، افزود: من از قانونگذارانی که در این تصمیم مشارکت داشتند شنیدهام که به آنها رشوهای به ارزش ۲۴۶ هزار تا ۶۱۵ هزار دلار برای حمایت از چین پیشنهاد شده بود.
دنیل سودینی، رهبر جزیره مالایتا که بزرگترین جزیره مجمع الجزایر سلیمان محسوب میشود، مدعی است که وی پیشنهاد رشوه در ازای نرم کردن موضع ضد چینیاش دریافت کرده است.
وی گفت: پیش از صورت گرفتن این تغییر، گروه یا شخصی بود که با من تماس گرفت و به من پیشنهاد داد تا در ازای حمایت از این تغییر، مبلغی به ارزش ۱۲۳ هزار دلار دریافت کنم. اما من این پیشنهاد را رد کردم چرا که اگر آن را قبول میکردم دیگر نماینده مردم نبودم.
تیتوس فیکا، یکی از قانونگذاران مجمع الجزایر سلیمان که ریاست تحقیقاتی را برعهده داشت که به دولت پیشنهاد داد تا ائتلاف خود را به طرف چین تغییر دهد، این مساله را که پول بر تصمیم کمیتهاش تاثیر گذاشته، رد کرد.
در عوض فیکا، تایوان را به تلاش برای به فساد کشاندن این روند متهم کرد و گفت: از سوی تایوان به من رشوهای پیشنهاد شد تا وضع موجود را حفظ کنم. اما این پیشنهاد کارآمد نبود؛ چرا که ما میخواستیم تا کار درست را نه برای منافع خودمان بلکه برای منافع کشورمان انجام دهیم.
واکنش چین و تایوان
این در حالی است که وزارت امور خارجه چین در بیانیهای گفت: برقراری روابط دیپلماتیک با مجمع الجزایر سلیمان یک روند صریح، آشکار و آزاد بوده است. هیچ شایعه یا تهمتی بر توسعه روابط دوستانه میان چین و مجمع الجزایر سلیمان تاثیر نخواهد گذاشت.
در همین حال تایوان نیز در بیانیهای این اتهامات را رد کرده و اعلام کرد: تحت هیچ شرایطی تایوان وارد جنگ رشوه با چین نمیشود و جیب سیاستمداران فاسد را پر نمیکند.
این در حالی است که دفتر نخست وزیری مجمع الجزایر سلیمان هنوز در این رابطه هیچ اظهار نظری نکرده است.
انتهای پیام