به گزارش صلح خبر، دوومیدانی در سال ۹۸ شاهد اتفاقات و حواشی گوناگونی بود؛ بسیاری از ورزشکاران و مربیان از وضعیت این رشته انتقاد کردند و گاهی نتایج کسب شده در مسابقات برون مرزی را دلیلی بر درستی انتقاد خود دانستند. حواشی این رشته با برگزاری مجمع انتخاباتی به اوج خود رسید تا در شرایطی که بیماری کرونا در کشور شیوع زیادی پیدا کرده بود، دوومیدانیکاران هم روزهای پرچالشی را تجربه کنند.
در ادامه مهمترین اتفاقات دوومیدانی را در سال ۹۸ مرور میکنیم.
زنگ خطر دوومیدانی در قهرمانی آسیا
اولین رویدادی که دوومیدانیکاران در سال ۹۸ تجربه کردند، مسابقات قهرمانی آسیا در دوحه بود. ۱۶ ورزشکار ایران به این مسابقات اعزام شدند اما حاصل کار آنها تنها دو مدال طلا و نقره احسان حدادی و بهنام شیری در پرتاب دیسک بود. حسن تفتیان و حسین کیهانی دو ناکام بزرگ کاروان ایران بودند که از عنوان قهرمانی دوره قبل خود دفاع نکردند. پنج زن اعزامی هم نتیجه قابل قبولی نگرفتند و اکثر آنها در مرحله مقدماتی متوقف شدند. در نهایت تیم ملی در ردهبندی مدالی مسابقات یازدهم شد و زنگ خطری برای این رشته در ابتدای سال ۹۸ به صدا درآمد.
سهم کم دوومیدانی از المپیک توکیو!
حدادی اردیبشهت ماه در اولین دوره از رقابتهای دوومیدانی لیگ الماس در سال ۲۰۱۹ با پرتابی به طول ۶۶.۷۸ در رده سوم قرار گرفت و المپیکی شد. این اولین سهمیه دوومیدانی ایران بود. حسن تفتیان هم دوم شهریورماه و در شرایطی که انتقادهای زیادی به فدراسیون داشت در پاریس با ثبت زمان ۱۰.۰۳ دومین سهمیه المپیک را گرفت. تعداد این سهمیهها در سالی که گذشت افزایش پیدا نکرد اما همچنان امیدواری وجود دارد که چند دوومیدانیکار دیگر از جمله مهدی پیرجهان(دونده ۴۰۰ متر با مانع) مسافر توکیو شوند.
طعم تلخ محرومیت چهار ساله حسین کیهانی
یکی از غیرمنتظرهترین اتفاقات سال ۹۸ مثبت شدن تست دوپینگ حسین کیهانی( قهرمان ۳ هزار متر ایران در بازیهای آسیایی جاکارتا) بود. فدراسیون جهانی این ورزشکار را به دلیل استفاده از ماده ممنوعه “اپو” در مسابقات قهرمانی آسیا ۲۰۱۹ قطر به مدت چهار سال از میادین دوومیدانی محروم کرد. البته کیهانی در واکنش به این محرومیت مدعی شد که از هیچ مادهای استفاده نکرده است. به هر حال حکم فدراسیون جهانی قطعی بود و دونده ایران در دوران آمادگی، خانهنشین شد.
زور حدادی به مدال جهانی نرسید
مسابقات قهرمانی جهان از پنجم مهر ماه در قطر آغاز شد و حدادی، تفتیان و مهدی پیرجهان سه نماینده ایران در این رقابتها بودند که در پایان به ترتیب هفتم، بیستوهفتم و بیستو پنجم شدند. هرچند حدادی پس از هشت سال به فینال قهرمانی جهان رسیده بود اما با توجه به اردوها و وضعیت آمادگیاش انتظار میرفت مدال کسب کند که این اتفاق نیفتاد و حدادی در بازگشت به ایران گفت”زورم همین بود”.
بازار داغ حواشی
حاشیههای دوومیدانی در سال پایانی ریاست مجید کیهانی به اوج رسید؛ برخی ورزشکاران و مربیان از وضعیت این رشته انتقاد کردند و کیهانی را مسئول آن دانستند. قطع حقوق مربیان و ورزشکاران، کاهش چمشگیر مدالآوری ایران در مسابقات برون مرزی، کاهش سهیمههای المپیک توکیو و نحوه توزیع پاداشها و مسائل مالی از اصلیترین انتقادها بود. البته رئیس فدراسیون هم برای هر کدام از این موارد دلایل و پاسخ خود را داشت.
خداحافظی کیهانی از فدراسیون با سرپرستی عرب
دوره چهار ساله ریاست کیهانی ۱۵ شهریور به پایان رسید اما به دلیل مسابقات جهانی تا اواسط مهر در سمت خود باقی ماند تا اینکه وزارت ورزش و جوانان ۲۴ مهر ایرج عرب را به سرپرستی این فدراسیون منصوب کرد؛ انتخابی که تعجب خیلی از دوومیدانیکاران را برانگیخت چرا که عرب از فوتبال آمده بود و شناختی از دوومیدانی نداشت. با این حال او سعی کرد تا همراه با کارمندان فدراسیون امور این رشته را پیش ببرد. در این دوره مسابقات داخلی، جام فجر و برخی اردوهای ملیپوشان برگزار شد و برای چندین ورزشکار از جمله احسان حدادی، حسن تفتیان، بهنام شیری، حسین رسولی و کیوان قنبر زاده اردوی برون مرزی و برای چند ورزشکار دیگر اردوی داخلی در نظر گرفته شد.
رکوردشکنی و تاریخ سازی بانوی دونده
فرزانه فصیحی، دونده ایران پس از آنکه مسابقات قهرمانی کشور به پایان رسید، راهی صربستان شد تا تمرینات خود را در این کشور دنبال کند. البته این سفر بدون حاشیه نبود و در حالی که خبر لژیونر شدن این دونده منتشر شد اما مدرکی دال بر ثبت قرارداد رسمی با باشگاه صربستانی ارائه نشد و این موضوع همچنان مبهم باقی مانده است. با این حال فصیحی در مسابقات داخل سالن صربستان و در دوی ۶۰ متر چندین بار رکوردشکنی کرد و در دی ماه با ثبت زمان ۷.۲۹ به عنوان اولین بانوی دونده ایران سهمیه حضور در مسابقات قهرمانی جهان داخل سالن را کسب کرد. او ۲۷ بهمن ماه در مسابقات ترکیه بار دیگر رکورد خود را شکست و زمان ۷.۲۵ را ثبت کرد.
شائبههای مهندسی انتخابات
وزارت ورزش و جوانان در حالی که هاشم صیامی در پست دبیری فدراسیون مشغول به کار بود، بیستویکم آبان علی دانشمندفرد را به عنوان دبیر مجمع انتخاباتی دوومیدانی منصوب کرد. این موضوع خلاف قانون نبود اما انتقادهایی را مطرح کرد که با وجود دبیر فدراسیون نیازی به انتخاب دبیر مجمع نبود. با این حال ثبت نام کاندیداها با استقبال مدیران وزرات ورزش به پایان رسید. شائبه مهندسی انتخابات بار دیگر با انتخاب پژمان معتمدی به عنوان دبیر فدراسیون و دبیر مجمع از سوی افراد مختلفی مطرح شد، هر چند معمتدی بارها اعلام کرد که طرفدار کاندیدای خاصی نیست.
رفت و برگشت داوری در تب کرونا
مجمع انتخاباتی دوومیدانی ۱۹ اسفند ماه برگزار شد و افشین داوری ۲۰ رای از مجموع ۲۸ رای ماخوذه را کسب کرد. این مجمع اوج حاشیههای دوومیدانی بود؛ ۱۴ رئیس هیات استانی به دلیل شیوع کرونا از حضور در مجمع انصراف دادند، نماینده داوران در روز مجمع تغییر کرد و یک رای از طریق فکس اخذ شد تا مجمع به حد نصاب برسد. همچنین روسای چند هیات مدعی حضور غیرقانونی نمایندههای استان خود در مجمع شدند. با این حال مهدی علینژاد، معاون قهرمانی وزارت ورزش ویروس بلاتکلیفی را از ویروس کرونا بدتر دانست و از برگزاری انتخابات رضایت داشت.
علاوه بر علینژاد، بسیاری از دوومیدانیکاران در صفحههای شخصی خود در فضای مجازی با انتقاد از رئیس سابق به افشین داوری خوشامد گفتند و خوشحال بودند اما این پایان ماجرا نبود چرا که پس از چندین روز بررسی مشخص شد ادعای یکی از هیاتها درمورد حضور غیرقانونی نمایندهاش در مجمع درست بوده و در نتیجه مجمع از حد نصاب خارج شد و وزارت ورزش اعلام کرد که انتخابات بار دیگر برگزار میشود.
مهدی مبینی نیز تا زمان برگزاری مجمع به عنوان سرپرست این فدراسیون انتخاب شد.
دوومیدانی سال ۹۸ در یک نگاه:
مهمترین اتفاق: لغو نتیجه مجمع انتخاباتی و اعلام برگزاری مجدد انتخابات
تاریخ سازی: کسب اولین سهمیه بانوان دونده ایران در مسابقات جهانی داخل سالن توسط فرزانه فصیحی
بهترین ورزشکار: احسان حدادی با ثبت رکورد ۶۷.۷۸ و کسب سهمیه المپیک
مهمترین رویداد: بازیهای المپیک ۲۰۲۰
انتهای پیام