به گزارش صلح خبر، بهتازگی پخش نماهنگی از شبکه پویا (نهال) با هشدار محدودیت سنی +۱۰ سال، در فضای مجازی بحثبرانگیز شده است.
افراد منتقد به محدودیت سنی اعمال شده در این نماهنگ مذهبی، معتقدند، آیا این صحنهها از غولهای انیمیشنها ترسناک تر است که فکر میکنید مناسب بچهها نیست؟ و اینکه اصلا چرا مسائل دینی و مذهبی باید شامل محدودیت سنی برای تماشا باشد؟
در پاسخ به این انتقادها، محمد سرشار ـ مدیر شبکه ـ در صفحه توییتر خود توضیحاتی را منتشر کرد. این مدیر تلویزیونی در بخشی از این توضیحات آورده است: «یکی از این نماهنگها دارای شعر و صوت مناسبی برای کودکان بود اما در تصویر آن صحنههایی مانند شمشیر کشیدن، شکستن تنگ آب، کشتن ماهی و پخش شدن قطرات خون وجود داشت که بنده از پخش خواستم دو کار انجام دهد: یک: آن نماهنگ را با هشدار سنی ۱۰+ پخش کند. دو: پخش در ساعات پایانی شب باشد که خانوادهها کنار فرزندان باشند و مراقبت لازم را برای کودکان زیر ۹ سال داشته باشند.»
او ادامه تاکید کرده است: «میگویند: ”قبلا صحنههای خشن یا ترسناک از شبکه کودک پخش شده. پس اینها را هم بدون هشدار پخش کنید.” مثالی بزنم: هرچند در پاساژها ماسک نمیزنند اما ما در هیاتهایمان بهتر از همه جا رعایت میکنیم و همهمان ماسک میزنیم. شبیه همین، اگر خطایی در پخش آن صحنههای ترسناک بوده، دلیلی نمیشود که در برنامههای حساس دینی مراقبت نکنیم.
سرشار در ادامه هم از راهاندازی سامانه «چی خوبه» خبر داده است که به شبکه کودک کمک می کند و هشدارهای سنی را دقیقتر میکند.
اما این توضیحات در حالی از سوی مدیر شبکه تخصصی کودک مطرح می شود، که او بهتر از هر کسی میداند به رغم هشدارهایی که سالهاست از سوی کارشناسان رسانه و روانشناسان کودک عنوان شده، هنوز که هنوز است استفاده از علایم هشداردهنده سنی ضابطهمند در پخش شبکهها اجرایی نمیشود و همان طور که خود وی نیز اذعان داشته، این هشدارها بر اساس نگاه مدیران اعمال میشود و قطعا در این بین بعضی برنامهها و چه بسا بسیاری از قلم میافتد.
محمود مسلمی ـ ستاره و کارگردان حوزه برنامه های کودک و نوجوان ـ که بیشتر با اجرای برنامه «عموهای فیتیلهای» شناخته می شود، در گفتوگویی با صلح خبر درباره ضرورت استفاده از پروتکل های ضابطهمند برای درجه بندی سنی برنامههای تلویزیونی و خصوصا برنامه های کودک صحبت کرده است.
مسلمی درباره ضرورت تعیین محدودیت سنی برای فیلمها و برنامههای تلویزیونی گفت: فیلمهایی که صحنه های خشونت بار دارند باید با استفاده از علائم هشداردهنده یادآوری شوند تا خانوادهها مراقب باشند و در همهجای دنیا هم همینطور است.
او در عین حال اعمال محدودیت سنی را در شبکههای تخصصی کودکان نادرست خواند و افزود: اگر بخواهیم بچهها را در شبکه خودشان محدود کنیم، بدتر میشود و آنها حریص تر میشوند به تماشای آن فیلم یا برنامه. بچهها کنجکاوترند و مثل ما فکر نمیکنند. من مخالفم که برای برنامههای کودک محدودیت سنی قائل شوند اما در فیلمهای بزرگسال که ممکن است بچهها هم تماشا کنند باید این مسئله رعایت شود. ما نمی توانیم به بچه بگوییم شبکه تو است اما نگاه نکن اگر برنامه یا فیلم مناسبش است در شبکهاش پخش میشود و اگر نیست نباید پخش بشود.
این ستاره راه حل ضابطهمند شدن این مسئله را در صداوسیما، وجود گروهی متخصص برای سیاستگذاری عنوان کرد و گفت: این موضوع نیازمند یک سیاست کلی است. ما باید روانشناس، جامعه شناس و کسانی که تخصصش را دارند را جمعآوری کنیم که کم هم نیستند. کسانیکه صاحب سبک هستند و در این زمینه علم دارند. وقتی این ها در کارگروهی باشند که سیاستهای کلی را رقم بزنند، ما میتوانیم به یک یکدستی برسیم که اگر مدیری رفت و مدیر دیگری آمد این سیاستها باز هم اعمال شود. این چیزی است که در دنیا اتفاق می افتد.
مثلا برای دخترها و پسرها در سنین مختلف باید برنامههای خاصی طراحی شود. اگر تیمی در صدا وسیما ثابت و مستقر باشد که این سیاستگذاریها را انجام دهد، هم برای تعیین محدودیت سنی و هم برای برنامه سازی خوب است.
مسلمی با بیان اینکه نحوه آموزش اررزشهای دینی به کودکان باید متفاوت و خلاقانه باشد، گفت: ما میتوانیم کارهای دینی و ارزشی را به گونه ای بسازیم که کودکان ما نگرش درست تری نسبت به ائمه اطهار (ع) داشته باشد. یعنی بر نکتههای مثبت تاکید کنیم؛ ما باید از شجاعت امامانمان به کودک بگوییم. کودک و نوجوان ما باید بداند بعد از واقعه عاشورا سیره و رفتارش را چگونه باید تغییر دهد. ارزشهای آن دوره تاریخی بسیار زیاد بوده است اما ما به آنها نمی پردازیم. البته نه اینکه این چیزهایی که نشان داده میشود مثبت نیست اما ما به ندرت درباره رفتار امام حسین (ع) با کودکانشان، رفتار حضرت محمد(ص) و امام علی (ع) با کودکان و اینکه جایگاه کودکان و نوجوانان در دین و روابط اجتماعی آن زمان چگونه بوده است، صحبت کردهایم.
مسلمی ادامه داد: چقدر خوب است که ما دختران و پسران سرزمینمان را با رفتار، سیره، شجاعتها و قصههای امامان آشنا کنیم. یکی از همین قصهها را قرار بود با همکاری سازمان اوج کار کنیم و آن این بود که امام حسین (ع) در زمان جنگ برای لحظههایی جنگ را رها کرده و نزد کودکانشان میروند و با آنها صحبت میکنند. این خیلی مهم است که در چنین شرایطی هم ایشان با کودکانشان صحبت میکردند و برایشان وقت میگذاشتند. باید به مسائل اینچنینی پرداخته شود. بچهها باید رفتار حسینی را یاد بگیرند. این نگاه من است و همیشه گفتهام کاش یک روز کارهایی ساخته شود که ارزشهای آن زمان و اخلاقیات را به تصویر بکشد تا کودک وقتی وارد جامعه میشود رفتارش متحول شود.
او ساخت برنامههای دینی را برای کودکان بسیار مهم و حساس عنوان کرد و گفت: کارهایی که در این راستا ساخته میشود، اگر درست و اصولی ساخته نشود، کار ضد تبلیغ کردهایم. من خیلی از کارهای دینی را دیدهام که بچهها پس میزنند. اگر این برنامهها در قالب درستی طراحی نشوند، تاثیر لازم را نمی گذارند. کارهای دینی باید جذابیت داشته باشند و در این زمینه ما بر لبه تیغ حرکت می کنیم. خیلی مهم است که برنامه های مذهبی کودکان در قالبهای درست ساخته شوند. در غیر این صورت ما سرمایه را دور ریخته ایم و برعکس هم جواب میگیریم.
مسلمی در پایان با بیان اینکه در حال حاضر به وضعیت برنامه کودک باید به شکل جدیتری توجه شود، درباره فعالیتهای جدید خود توضیح داد: فعلا کار جدیدی ندارم. تصمیم به کار کردن داریم، باید ببینیم سازمان صداوسیما چه کار میکند. ما آماده کار هستیم و یکی ـ دو طرح هم دادهایم اما هنوز جوابی نگرفتهایم.
انتهای پیام