به گزارش صلح خبر، جارد کوشنر، داماد و مشاور ارشد دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا در گفتوگویی اختصاصی با الجزیره در کاخ سفید گفت، کارگاه عملا موفقیت را به همراه داشته چراکه کشورهای منطقه در آن حاضر خواهند شد همانطور که شماری از کشورهای جهان نیز به رغم اینکه از آنها خواسته شده بود در این کارگاه شرکت نکنند در آن حضور مییابند.
کوشنر در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا راه حل دو کشوری همچنان در سایه اظهارات دیوید فریدمن، سفیر آمریکا در اسرائیل که گفته بود، اسرائیل حق حفظ بخشهایی از کرانه باختری را دارد، به قوت خود باقی است؟ تاکید کرد: طرح صلح خبر عربی اقدامی شایسته بود اما نتوانست به صلح خبر مورد نظر بین فلسطینیها و اسرائیلیها ختم شود.
مشاور کاخ سفید در این گفتوگو که امروز به طور کامل منتشر میشود، گفت: دستیابی به توافق اسرائیلی و فلسطینی نظیر طرح صلح خبر عربی هرگز عملی و ممکن نخواهد بود و امضای توافقنامه مستلزم موضعی میانه بین طرح عربی و موضع اسرائیلی است.
طرح صلح خبر عربی به رهبری عربستان خواستار تشکیل کشور فلسطین در مرزهای ۱۹۶۷ به پایتختی قدس شرقی و حق بازگشت آوارگان است.
وی به واکنشهایی که نسبت به تصمیم ترامپ درباره انتقال سفارت آمریکا به قدس و به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل وجود دارد، گفت، این حق آمریکاست و کنگره این قانون را از سالها پیش مصوب کرده است.
داماد ترامپ در اظهاراتی وقیحانه مدعی شد: اسرائیل “کشوری” دارای حاکمیت مستقل است و حق دارد که پایتخت خود را تعیین کند.
وی خاطرنشان کرد، ترامپ زمانی که انتقال سفارت به قدس را اعلام کرد گفت این امر نباید بر مذاکرات وضعیت نهایی تاثیر بگذارد.
مشاور رئیس جمهوری آمریکا اضافه کرد: ما بر تلاشهایمان روی طرحی مفصل که تصور میکنیم به پایان درگیریهای مداوم کمک خواهد کرد، تمرکز میکنیم و امیدواریم به زودی آن را اعلام کنیم و این طرح با مشارکت طرفهای دیگر باشد تا آن را پیش ببریم.
وی در گفتوگویی با الشرق الاوسط نیز مدعی شد: ما از بازتابهای این طرح از زمان اعلامش خوشحالیم و تلاش کردیم زمانی که وارد این پرونده شویم راه حل سیاسی را که مورد قبول دو طرف باشد تعیین کنیم اما خیلی زود دریافتیم بدون آینده اقتصادی امکان تقویت راه حل سیاسی نیست ما احساس میکنیم اقتصاد عنصر اساسی برای هر راه حلی است. وضعیت کنونی قابل ادامه یافتن نیست و فلسطینیها مدتهاست در این وضعیت هستند ما آنچه را میخواهیم که ملت فلسطین و نیز رهبرانشان راهی به جلو وجود دارد ما طرح اقتصادی را با بسیاری از اقتصاددانان جهان در میان گذاشتیم.
همزمان با این اظهارات داماد ترامپ مقامات عربی و غربی به تدریج حضور در کارگاه اقتصادی منامه را با هدف بررسی بعد اقتصادی طرح صلح خبر مورد نظر آمریکا در سایه تحریم فلسطینیها آغاز کردند.
این کارگاه طی عصر امروز (سهشنبه) به ریاست داماد ترامپ در هتلی مجلل در بحرین شروع به کار میکند و تا فردا نیز ادامه دارد.
در این کارگاه وزیران دارایی کشورهای عرب حوزه خلیج فارس به اضافه استفن منوچین، وزیر خزانه داری آمریکا و کریستین لاگارد، مدیرکل صندوق بینالمللی پول شرکت میکنند.
این در حالی است که فلسطین این کارگاه را تحریم کرده است. محمد أشتیه، نخست وزیر تشکیلات خودگردان فلسطین روز دوشنبه بار دیگر طرح آمریکا را به دلیل اینکه به پایان اشغالگری اسرائیل نمیپردازد، زیر سوال برد.
او در جلسه دولت گفت، فحوای کارگاه آمریکایی در منامه شکست خورده است و خروجیهای این کارگاه بینتیجه خواهند بود.
در هر حال در نشست منامه دولت رژیم صهیونیستی و دولت فلسطین حضور ندارد و اسرائیل تنها نمایندگانی از تجار را به این نشست میفرستد.
اما همپیمانان عرب آمریکا از جمله عربستان اعلام کرده است که محمد التویجری وزیر اقتصاد برنامهریزی آن در این کارگاه حضور مییابد، امارات نیز تاکید کرده، عبید الطایر وزیر مشاور در امور دارایی در این نشست حضور مییابد، از طرف مصر نیز وزیر دارایی، از طرف اردن دبیرکل وزارت دارایی حضور مییابند. مراکش نیز بالاخره تسلیم شد و گفت، مقامی از وزارت اقتصاد و دارایی این کشور در این کارگاه حضور مییابد. اما دوحه مشارکت خود را اعلام نکرده و در بیانیهای گفته این کارگاه تلاشی برای مقابله با چالشهای منطقه نخواهد بود. از آن طرف کویت و عمان نیز مشارکت خود را تایید نکردهاند. در این میان لبنان و عراق صراحتا حضور در این کارگاه را تحریم کردند.
سازمان ملل نیز گفته است، جیمی مکگولدریک، معاون هماهنگکننده سازمان ملل در امور صلح خبر خاورمیانه در این کارگاه حاضر میشود.
این نشست مشخص خواهد کرد که آیا کشورهای شرکت کننده نظیر عربستان و کشورهای ثروتمند حاشیه خلیج فارس کمکهای مالی به طرح آمریکایی که انتقادات زیادی را به همراه داشته میکنند یا نه؟
از هفتهها پیش بحرین در گیر آماده سازی مقدمات این کارگاه یا کنفرانس است این کشور همپیمان قابل اعتماد آمریکاست به طوریکه ناوگان پنجم دریایی آمریکا در بحرین مستقر است.
به موجب طرح مطرح شده، کشورهای اهدا کننده مالی و سرمایهگذاران حدود ۵۰ میلیون دلار در منطقه سرمایهگذاری خواهند کرد که ۲۸ میلیون آن در اراضی فلسطینی یعنی کرانه باختی که در اشغال اسرائیل است و غزه و نیز ۷.۵ میلون دلار در اردن و ۹ میلیون دلار در مصر و شش میلیون دلار در لبنان سرمایهگذاری خواهند کرد. از بین ۱۷۹ طرح پیشنهادی نیز قرار است یک جاده یا گذرگاه زمینی به ارزش پنج میلیارد دلار بین کرانه باختری و غزه کشیده شود.
نکته جالب اینکه یک دیپلمات برجسته کشورهای حاشیه خلیج فارس که خواست نامش فاش نشود، گفت: اتفاق به رغم تمرکزش بر بخش اقتصادی چشم امید به کشورهای عربی دارد تا از آن برای همبستگی با دولت ترامپ برای رویکردش علیه ایران اعلام همبستگی کنند.
انتهای پیام