به گزارش مجله سبک زندگی صلح خبر کودک آزاران چه کسانی هستند؟ خبرگزاری ایرنا: بسیاری از والدین به کودکان خود می آموزند که برای صدا زدن دوستان و آشنایان بزرگسال از عناوین ‘خاله’ و ‘عمو’ استفاده کنند، غافل از اینکه این عناوین می تواند بهانه ای باشد برای اینکه این افراد راحت تر به حریم […]
به گزارش مجله سبک زندگی صلح خبر
کودک آزاران چه کسانی هستند؟
کارشناس مسئول امور آسیب دیدگان بهزیستی استان تهران می گوید: کودک آزاری را کسی انجام می دهد که اصلا انتظار نداریم آن فرد انجام دهد به آن معنا که کودک آزاران اغلب بین والدین، جانشین والدین و مراقبان کودک هستند. سعید نوروزی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا می افزاید: عموما کودک آزاری توسط والدین انجام شود اما بستگان، دوستان و آشنایان نیز جزو کودک آزاران هستند و مراجعان در مراکز بهزیستی داریم که مشاهده می شود غفلت والدین از برقراری رابطه با افراد قابل اعتماد، موجب شده تا کودکان در رابطه هایی قرار گیرند که انواع آزارها را تجربه کنند.
کودک آزار شاید همان معتمد شما باشد
کارشناس مسئول امور آسیب دیدگان بهزیستی استان تهران می گوید: کودک آزاری ممکن است بطور مثال از سوی زن و شوهری اعمال شود که رابطه شان با هم خوب نیست و کودکان سپر بلا قرار می گیرند.
نوروزی می افزاید: در این رابطه ها، خشم هدایت و جابجا شده را به سمت کودکان می بینیم. وی تصریح می کند: نباید اینطور تصور شود کسی که کودک آزاری می کند فردی مانند غول یا دیو است اتفاقا ممکن است آدم معمولی یا حتی معتمد باشد اما جاهایی تنش های فزاینده ای که در وجودش جمع می شود و مجالی برای بروز و ابراز آن پیدا نمی کند که تنش ها به کودک آزاری منجر می شود. وی خاطرنشان می کند: طبعا خانواده هایی که گسیختگی بین روابط دارند ممکن است کودکان بیشتر در معرض کودک آزاری قرار گیرند. خانواده هایی که در آنها مصرف مواد به ویژه الکل هست، بیشتر در معرض کودک آزاری قرار دارند.
کودک آزاری جنسی پنهان
کارشناس مسئول امور آسیب دیدگان بهزیستی استان تهران می گوید: یک بخش هایی از کودک آزاری واقعا پنهان است و مردم خیلی به آن توجه نمی کنند بطورمثال اگر در مواردی، فردی با کودک خود رابطه جنسی یا ‘محرم آمیزی’ برقرار کند، پنهان می ماند.
وی ادامه می دهد: این عمل هنگامی اتفاق می افتد که پدر یا مادر، کودک خود را در آغوش بگیرد بدون اینکه مرزبندی های رابطه را حفظ کند و تعامل بیشتری با کودک دارد بطورمثال بیشتر کودک را می بوسد، جاهایی از بدن کودک را می بوسد که خصوصی تر است و ممکن است از بیرون ، یک مادر یا پدر خیلی مهربان تلقی شود که اینها محرم آمیزی پوشیده و کودک آزاری جنسی پنهان است که اصلا ما آنها را نمی بینیم .
کودک آزاری با رنگ و لعاب راز
کارشناس مسئول امور آسیب دیدگان بهزیستی استان تهران می گوید: کودکان در سنین کودکی، وقتی مشکلی پیش می آید، نمی توانند کوله پشتی را روی کولشان بگذارند و از خانه بیرون بیایند و می مانند، وقتی می مانند مجبورند به این شرایط تن بدهند و متاسفانه بسیاری اوقات، آزارهایی از این دست ، موجب می شود که کودکان فکر کنند این مشکل ما است و مساله را پنهان می کنند.
نوروزی می افزاید: پنهان ماندن کودک آزاری ها به فقدان آموزش خودمراقبتی بازمی گردد بنابراین باید به کودکان آموخته شود که اگر کسی دست درازی کرد یا کاری کرد که تو خوشش نمی آید ، این مشکل تو نیست و باید حتما با ما در میان بگذاری و به ما بگویی و در حقیقت از راز بودن این داستان، جلوگیری کنی.
عواقب پنهان ماندن کودک آزاری
کارشناس مسئول امور آسیب دیدگان بهزیستی استان تهران می گوید: هنگامیکه کودک آزاری در حالت راز باقی بماند، هیجاناتی را به همراه دارد که سد راه رشد روانی و تحمل روانشناختی کودک می شود.
نوروزی می افزاید: در این مواقع ، کودک خودش را بد و دوست نداشتنی تلقی می کند و حتی ممکن است دوباره به آن کسی که دارد کودک آزاری می کند برگردد و با باج دادن بخواهد که مثلا خانواده یا بستگان متوجه این موضوع نشود.
مطهره ناظری رئیس انجمن حمایت از حقوق کودکان درباره لزوم آموزش مسائلی درباره راز به کودک و علائم کودک آزاری به خبرنگار ایرنا می گوید: باید این مساله به کودکان آموزش داده شود که رازهای خوب و بد چیست.
وی تاکید می کند : کودک باید این مهارت را داشته باشد که تشخیص دهد راز خوب و بد چی هست و چه زمانی می تواند این راز را بگوید و باید به چه کسی بگوید.
ناظری خاطرنشان می کند: باید با کودک رابطه خوبی داشت تا او موارد کودک آزاری را بگوید.
علائم کودک آزاری چیست؟
گاهی کودک آزاری هایی اتفاق می افتد که مدت ها ادامه دارد و راز کودک باقی می ماند اما مشکل کجاست که والدین متوجه راز کودک خود نمی شوند. یکی از این مشکلات به ناآگاهی والدین از علائم کودک آزاری بازمی گردد. رئیس انجمن حمایت از حقوق کودکان دراین باره می گوید: علائمی وجود دارد که به والدین گوشزد می کند، کودک شما مورد کودک آزاری جنسی قرار گرفته است. ناظری می افزاید: زمانی که کودک به خودش آسیب می زند ، موی خودش را می تراشد یا خودزنی می کند، اینها نشانه هایی از کودک آزاری جنسی است.
زنان کودک آزار
رئیس انجمن حمایت از حقوق کودکان می گوید: آموزش توانایی ‘نه گفتن’ به کودکان نیز خیلی مهم است؛ این توانایی باید به کودک یا والدین آموزش داده شود. ناظری تاکید می کند: کودک حتی می تواند زمانی که مادربزرگ می خواهد کودک را ببوسد بگوید نه و در واقع این حق انتخاب را داشته باشد.
تردد کودکان به تنهایی در کوچه و خیابان ممنوع
رئیس انجمن حمایت از حقوق کودکان در ادامه با اشاره به راه های پیشگیری از کودک آزاری می گوید: مهارت آموزی به کودکان برای پیشگیری از کودک آزاری بسیار مهم است . ناظری می افزاید: آموزش هایی مانند اینکه والدین بدانند کودک از چه سنی می تواند در خانه تنها بماند یا از چه سنی می توانند کودکان را بیرون بفرستند، باید از راه های مختلف از جمله از طریق سازمان های مردم نهاد انجام گیرد اما متاسفانه برخی مدارس، انجمن ها و سازمان های مردم نهاد را برای ارائه این آموزش های مهارت زندگی به کودکان به مدرسه راه نمی دهند و احساس ترس و وحشت دارند و متاسفانه کودکان در این ‘ناآگاهی’ می مانند.
کودک آزاری جنسی و شبکه های اجتماعی
گاهی تصور می شود که کودک آزاری جنسی تنها تعرض فیزیکی به کودک است درحالیکه وسوسه کودک به دیدن سایت های هرزه نگاری نیز کودک آزاری جنسی برشمرده می شود.
معاون اجتماعی بهزیستی استان تهران در این باره می گوید: نوازش ، تماس یا لمس اندام های جنسی ، تحریک اندام جنسی، آمیزش، تحریک و رابطه جنسی اجباری یا حتی همجنس بازی از انواع کودک آزاری جنسی به شمار می رود. احمد خاکی می افزاید: قرار دادن کودک در معرض مطالب جنسی – که امروز با شکل گیری شبکه های اجتماعی در جامعه ما زیاد شده است ، تجاوز به حریم خصوصی کودک مانند وادار کردن کودک به درآوردن لباس و تماشای او در اتاق، بهره کشی جنسی و وسوسه کودک به دیدن سایت های هرزه نگاری نیز کودک آزاری جنسی است.
خاکی اضافه می کند: قرار دادن کودک در معرض فیلم و مجلات با محتوای مسائل جنسی و استفاده از کودک در تولید هرزه نگاری از دیگر مصادیق کودک آزاری جنسی است.
کودکان باید در مقابل لمس کردن واکنش نشان دهند
معاون اجتماعی بهزیستی استان تهران با اشاره به راه های پیشگیری از کودک آزاری جنسی می گوید: مساله ای که در جامعه ما خیلی به آن بی توجهی می شود ، خودمراقبتی جنسی است. متاسفانه حساسیت نسبت به مراقبت ها یا خودمراقبتی جنسی در جامعه بسیار پایین است. خاکی می افزاید: واقعا کودک در موارد کودک آزاری مقصر نیستند به ویژه امروز که بسیاری از کودکان ما به خاطر شبکه های ماهواره ای به نوعی ارتباط مستقیمی با مسائل جنسی دارند، سیستم آموزشی و سیستم خانوادگی نسبت به خودمراقبتی ، بی توجهی دارند. وی در تعریف خودمراقبتی می گوید: خودمراقبتی می تواند آموزش های مختلف باشد بطورمثال اینکه فرزند ما بداند حتی در مقابل یک لمس کردن ، واکنش نشان دهد و مقابله کند.
سعید نوروزی کارشناس مسئول امور آسیب دیدگان بهزیستی استان تهران در ادامه بحث خودمراقبتی می گوید: در آموزش خودمراقبتی باید به کودکان آموخته شود که اندام های خصوصی شان کجاست.
وی می افزاید: همچنین باید به کودک آموخت که چه کسانی حق دارند به حریم خصوصی تو نزدیک شوند یا برای کودک مرزبندی ارتباطی برقرار شود.
وی به والدین توصیه می کند: دوست خانوادگی خود را به کودکان به نام های آقا یا خانم فلانی بشناسانید ، استفاده از القابی مانند عمو و خاله و عمه و دایی برای اطرافیانی که رابطه سببی و نسبی با ما ندارند، به نوعی بردن کودکان به سمت شکستن مرزها است.
نوروزی تاکید می کند: کودکان باید یادبگیرند که به آزارهای تحمیلی نه بگویند حتی اگر این رفتارها از سوی بستگان باشد ، بتوانند مقابله کنند.
اهمیت رابطه کودک با والدین در پیشگیری از کودک آزاری
کارشناس مسئول امور آسیب دیدگان بهزیستی استان تهران می گوید: یکی از مسائل مهم در کودک آزاری این است که کودکان خیلی حرف ها را با والدین درمیان نمی گذارند چون رابطه این کودکان با والدین خود صمیمانه نیست.
وی یادآور می شود: برای جلوگیری از کودک آزاری نباید صرفا علائم آن را بشناسیم بلکه رابطه خود را با فرزندان نیز باید قوی کنیم.
منبع : Bartarinha