«جمالالدین عزیزی» شهردار یزد در نشست معرفی ۱۳ اثر ناملموس شهر یزد که اخیراً در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است، میراث ناملموس را شامل یکسری رفتارها، نمادها، بیان ها، دانشها، مهارتها و هنرهای صنایع دستی خواند که جوامع و گروهها و افراد را به عنوان بخشی از میراث فرهنگی میشناسند و از نسلی به نسل دیگر منتقل و در پاسخ به محیط و تبادل با طبیعت بازآفرینی میشوند و تداوم را به ارمغان میآورند و میتواند احترام به تنوع و خلاقیت فرهنگی را ترویج دهند.
وی همچنین مراسمها، برنامهها و سنتها را جزو میراث ناملموس دانست و گفت: از معیارهای میراث ناملموس، هویتبخش، فراگیری، جامع بودن و جامعه محوری و ضرورت تداوم و حیات آنهاست.
ثبت بیشترین میراث ناملموس توسط یزد
«سیدمصطفی فاطمی» مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز در این نشست با بیان این که ورود شهرداریها به مسئله ثبت میراث ناملموس از اقدامات بسیار موثر است، اظهار کرد: سالهاست که به دنبال کم کاری حوزه میراث فرهنگی، بسیاری از میراث استان یزد شامل صنایع دستی، سوغات و داشتههای غذایی در استانهای همجوار به ثبت رسیده اما در طول دو سال گذشته با همکاری شهرداریها، پروندههای ثبتی میراث استان به خوبی تهیه شد.
وی پروندههای یزد را جزو کاملترین پروندهها و شامل فیلمها، عکسها و مطالب متعددی دانست و با بیان این که شهرداری یزد توانست بیشترین پرونده را در شورای ثبت کشور به ثبت برساند، گفت: این مسئله در راستای حفظ و ثبت بسیاری از پروندههای یزد شامل مسائل فرهنگی و هویت تاریخی این دیار بسیار موثر بوده است.
فاطمی از ثبت پرونده «حسین سعادتمند» مداح برجسته و فقید یزد توسط اداره کل میراث فرهنگی یزد خبر داد و گفت: بسیاری از پروندهها متعلق به افراد و میراثی است که در صورت جدی نگرفتن در ثبت، به زودی از دست خواهد رفت و بسیاری از این افراد جزو آخرین افراد فعال در حوزههای خود هستند که پروندههای آنان جمعآوری و برای ماندگاری آثار به ثبت خواهد رسید، البته برخی از پروندهها به علت ورود تعداد دیگری از استانها به صورت ملی ثبت شده و میشود.
تعامل موثر میراث فرهنگی و شهرداری یزد
«عباس ملازینلی» رییس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری یزد نیز با اشاره به این که رویکرد جدیدی بر سازمان شهرداریها حاکم شده است، اظهار کرد: ورود جدی شهرداریها در فعالیتهای گردشگری، ورزشی و آموزشی از سال ۹۶ تاکنون منجر به استفاده از ظرفیت و توانمندی این دستگاههای متمکن و توانمند در مدیریت شهری شده است.
وی با طرح این سوال که «تفاوت فعالیتهای سازمان فرهنگی ورزشی شهرداری و اداره کل میراث فرهنگی چیست؟» گفت: هر چند مرزهای مشخصی بین فعالیت این دو دستگاه وجود ندارد اما اهمیت آن در تفکیک شدن وظایف است، با این وجود در یزد، تعامل و همکاری با مجموعه مدیران حوزههای فرهنگی، اجتماعی و ورزشی بسیار موثر و قابل تاملبوده است.
این مسئول ورود شهرداریها به مباحث میراث ناملموس را گامی اساسی و بلند عنوان کرد و گفت: همچنان که در کشورهای توسعه یافته و پیشرفته شاهد حضور شهرداریها در همه امور و اقدامات هستیم، این مسئله نیز در شهرداریهای کشورمان محقق شده به طوری که سال گذشته و امسال با همکاری موثر شهردرای و میراث فرهنگی در استان یزد به ترتیب ۶ و ۱۳ اثر در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
سنجش موفقیت شهرها با شاخص میراث فرهنگی
«غلامعلی سفید» رییس شورای اسلامی شهر یزد نیز با بیان این که امروزه تمدنها و فرهنگها و ملل مختلف با دو شاخصه مهم اتصال به تاریخ و زمینهسازی برای آینده و همچنین توجه به محیط زیست و مسائل آب و منابع طبیعی سنجیده میشوند، گفت: هر شهر و امتی که بتواند با میراث رابطه قویتری داشته و برای آینده با اهتمام به محیط زیست، شرایط بهتری فراهم کند، موفقتر است.
۱۳ اثر ناملموس شهر یزد شامل پوشش زنان زرشتی، شیوه بافت پارچه زری اطلسی، شیوه تهیه حاجی بادوم، شیوه تیزابکاری سنتی یزد، شیوه تهیه و تولید مشتک، شیوه تهیه و تولید سفید آب، شیوه تهیه نبات یزدی، شیوه قالگری سنتی یزد، شیوه تهیه و تولید ماقوت، شیوه ساخت انگشتر گالو، شیوه ساخت مدال سه لیره، مراسم سدره پوشی زرتشتیان یزد و شیوه ساخت گوشواره کشکی توسط سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهردرای یزد در سال جاری به ثبت رسید.
انتهای پیام