به گزارش صلح خبر، شهرستان بندرخمیر یا چهارراه جنوب با سابقه درخشان تاریخی، فرهنگی، و مذهبی در یک کیلومتری کرانه بین جزیره قشم و کرانه شمالی خلیج فارس قرار دارد.
مردم خونگرم بندرخمیر در ایام تعطیل به ویژه نوروز باستانی تمام همت خود در ایجاد بستری شاد و ایمن برای پذیرایی از گردشگران و مسافران به کار میگیرند.
شهرستان بندرخمیر، یکی از شهرهای ساحلی استان است که در ۹۵ کیلومتری جنوب غربی بندرعباس در ۲۶ درجه و ۵۷ دقیقه عرض شمالی و ۵۵ درجه و ۳۴ دقیقه طول شرقی قرار گرفته و ارتفاع آن از سطح دریا حدود ۱۵ متر است. بندرخمیر تا سال ۱۳۸۳ یکی از بخشهای بندرعباس محسوب میشد، اما به دلیل موقعیت خاص، به شهرستان ارتقا یافت.
هوای بندرخمیر مانند سایر شهرهای ساحلی جنوب در تابستان گرم و مرطوب و در زمستان معتدل است. گمان میرود نام این بندر در گذشته «جمیر» به معنی محل اجتماع مردم بوده است. از آن جا که در گذشته مرم برای انجام مراسم مذهبی یا صید ماهی و مروارید در این محل حضور مییافتند، به آن جمیر میگفتند و به مرور زمان به خمیر تبدیل شده است. براساس برآورد آمار سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۴۴۱۳۸ نفر است.
موقعیت ویژه جغرافیایی، وجود کارخانههای بزرگی مانند کارخانه تولید سیمان هرمزگان، کارخانه گچ خمیر از مهمترین نمادهای اقتصادی این شهرستان است. حمل ونقل دریایی کالا به کشورهای جنوب خلیج فارس، جنگلهای حرا، بنادر محلی، کارگاههای لنج سازی و مزارع پرورش آبزیان از دیگر مزایای اقتصادی این شهرستان است.
اسکله بندرپل
این اسکله در ۷۰ کیلومتری بندرعباس و ۳ کیلومتری روستای پل و در ۱۸ کیلومتری بندرخمیر قرار دارد و کوتاهترین مسیر دریایی تا جزیره قشم است. روزانه عده زیادی مسافر و خودرو از طریق این محل عازم قشم میشوند.
بندرخمیر ۲ بخش، ۱ شهر و ۴ دهستان دارد: بخش مرکزی: شهر خمیر، دهستان بندرپل، دهستان کهووستان و بخش رویدر: دهستان رویدر، دهستان رودبار
آثار تاریخی و جاذبههای گردشگری
برج قلعه خمیر
این قلعه که به پنج برج نیز معروف است، یکی از قلعههای زیبا و تاریخی استان است که به دلیل گذشت زمان ویران شده و تنها یک برج آن در بلوار مرحوم ملاسلیمان خمیری و شمال مسجد جامع شهر هنوز پابرجاست.
دیوار سدار
یکی از آثار تاریخی بندرخمیر، سدار بروزن جدار میباشد. سدار دیوارهای بلندی است از بالای کوه تا ساحل دریا که برای محافظت از شهر بنا گردیده است. باستان شناسان قدمت آن را به دوره زندیه میرسانند. این دیوار ساحلی تاریخی جهت مقابله با هجوم قبایل ساخته شده و مرحوم صدرالاسلام از شعرای بنام بندرخمیر در وصف این دیوار و رشادت مردم اشعاری سروده است. این دیوار در ۳ کیلومتری شرقی بندرخمیر و در نزدیکی جنگل حرای «مردو» قرار دارد.
چشمه آب گرم لشتغان
در پنج کیلومتری شرق بندرخمیر و در فاصله سه کیلومتری روستای لشتغان در دامنه کوه، دو چشمه آب گرم از دیر زمان میجوشد و افراد بسیاری را از راههای دور و نزدیک حتی از آن سوی آبهای خلیج فارس به سوی خود جلب کرده است. این دو چشمه در کنار یکدیگر قرار دارند که یکی ویژه ی بانوان و دیگری برای آقایان در نظر گرفته شده است. در اطراف چشمه دو استخر در امتداد یکدیگر ساخته شده اند که آب از استخر اول وارد استخر دوم میشود. آب این چشمه از شکاف سنگهای مارین خارج شده و از کف حوضچهها میجوشد و پس از آن در دشت سرازیر میشود.
چشمه چاه احمد
این چشمه آب گرم در ۱۰ کیلومتری بندرخمیر در مسیر جاده بندرلنگه واقع شده است. در نزدیکی مظهر چشمه یک استخر طبیعی به شکل مربع وجود دارد که آب آن از شکاف سنگهای آهکی از زمین خارج میشود.
جنگلهای حرا
جنگلهای حرا، یکی از دیدنی ترین نقاط بندرخمیر است که در کناره جنوبی شهر بندرخمیر و درون آبهای آرام تنگه خوران واقع شده است. این جنگل یکی از بزرگترین جنگلهای دریایی جهان و زیست گاه پرندگان نادر است و هر ساله گردشگران زیادی را به خود جذب مینماید. جزایر مرجانی و آبراهههای جنگلی حرا به نام خمرد، چیروو و گرمونو از جمله مراکز دیدنی هستند که میتوان به وسیله قایقهای دریایی موجود در اسکله، دقایقی را در این طبیعت بی نظیر سپری کرد و لذت برد.
کوه گوری
یکی از نقاط سرسبز و زیبای شهرستان بندرخمیر، دامنه و ارتفاعات کوه گوری در شمال شهر خمیر است که با وجود صعب العبور بودن، علاقمندان و بازدیدکنندگان بسیاری دارد.
کوه شب نیز با ارتفاع ۲۶۸۱ متر از سطح دریا از کوههای مهم استان است که در محدوده این شهرستان قرار دارد.
پل لاتیدان
پل لاتیدان در ۵۰ کیلومتری غرب بندرعباس و روی رودخانه «کل» واقع شده است و با داشتن ۲۰۰ دهانه، ۱۵۰۰ متر طول و ۶ متر عرض، طویلترین پل قدیمی در ایران محسوب میشود. این پل سالها در زیر رسوبات رودخانه مدفون گشته بود تا بالاخره در سال ۱۳۷۳ سیلابی بستر رودخانه را شست و حدود ۷۰ دهانه از این اثر بزرگ ظاهر گشت.
سایر آثار تاریخی و جاذبههای طبیعی گردشگری در شهرستان بندرخمیر عبارتند از:
روستای نمونه گردشگری رویدر در بخش رویدر در ۹۰ کیلومتری شهر خمیر، آب گرم سایه خوش، کاروانسرای کهورستان، کاروانسرای کیش دری، کاروانسرای برکه سلطان، کاروانسرای برکه نو، کاروانسرای تقی خانی، آب انبار عبدالله مداوی، آب انبار عبدالله، برج قلعه خمیر، قلعه محمداحمد و مسجد جامع خمیر.
صنایع دستی
گلابتون دوزی
به وسیله سوزنهای خاصی با نوک برجسته به نام قلاب انجام میشود و طرحهای زیبایی از نخ با روکش فلزی نقرهای یا طلایی بر روی پارچه به تصویر کشیده میشود.
سوزن دوزی
زردوزی و سوزن دوزی یکی از هنرهای دستی زیبای استان هرمزگان است که برای تزئین لباسهای زنانه استفاده میشود.
بادله دوزی
در بادله دوزی، چند نوع زری به کار میرود و برای تزئین لبه شلوارهای زنانه استفاده میشود.
شک بافی
به وسیله نوعی هاون چوبی به نام جوغن و چند قرقره مخصوص و یک بالش کوچک پارچهای انجام میشود. از شک برای تزئین لبه آستین، دور یقه، لبه دامن و اطراف مقنعه و سجاده استفاده میگردد.
غذاهای محلی
در تمام شهرهای جنوبی کشور که در کنار دریا واقع شده اند، ماهی جزو مواد اصلی برنامه غذایی محسوب میشود. در بندرخمیر انواع غذاهای محلی با ماهی تهیه میشود که برخی از آنها اشاره میکنیم: قلیه ماهی، هواری ماهی، ماهی با صدف، کتلت میگو
انتهای پیام