صلح خبر امام حسن علیه السلام – بخش اول صلح خبر امام حسن علیه السلام به گزارش مجله فرهنگی اگر خبر یا گزارشی دارید از بخش خبریار صلح خبر برای ما ارسال نمایید. گروه وبگردی و خبریار صلح خبر
صلح خبر امام حسن علیه السلام – بخش اول
صلح خبر امام حسن علیه السلام به گزارش مجله فرهنگی پایگاه صلح خبر ؛
بعد از شهادت امام علی(ع) مردم عراق با امام حسن(ع) به عنوان خلیفه بیعت کردند و بزرگان صحابه پیامبر(ص) که در کوفه حضور داشتند و نیز مردم مدینه و حجاز خلافت وی را پذیرفتند. در حالی که معاویه بن ابی سفیان همچنان بر شام و مصر فرمان میراند و حاضر به پذیرش خلافت حسن بن علی(ع) نبود. با رسیدن خبر خلافت حسن بن علی به معاویه، او افرادی را برای جاسوسی و تحریک مردم به عراق فرستاد. امام حسن در نامههایی معاویه را به اطاعت از خودش دعوت کرد. و در این نامهها او را تهدید به جنگ کرد و در مقابل نیز معاویه خود را شایسته خلافت خواند.
آیا امام از آغاز در اندیشه صلح خبر بود؟
برخی از گزارشهای تاریخی، از تمایل امام حسن(ع) به صلح خبر از همان آغاز امر خلافت خبر دادهاند. و امام حسن(ع) را فردی صلح خبر جو معرفی میکنند. که تمایلی به جنگ با معاویه نداشته است. بر اساس این گزارش که مستند به روایات ابن شهاب زهری تاریخ نگار متمایل به امویان است که در تاریخ طبری نقل شده است. مردم عراق مایل به جنگ با معاویه بودند. و امام حسن مجبور شد به خواسته آنان تن دهد. در حالی که خود تمایلی به جنگ نداشت. بر اساس گزارشی دیگر امام حسن از همان آغاز با گروهی از یارانش که طرفدار جنگ با معاویه بودند مخالف بود.
به نقل از طبری نخستین کسی که با حسن بن علی(ع) بیعت کرد. قیس بن سعد بن عباده بود. او دست پیش آورد و گفت با تو بر قرآن و سنت و جنگ با منحرفان بیعت میکنم. امام حسن به علی(ع) به او گفت: بیعت کن بر قرآن و سنت که همه چیز در همین دو است. [و تلویحا شرط بعدی قیس را نپذیرفت]. قیس بیعت کرد و دیگر هیچ نگفت. بر پایه این گزارش، امام در جهت عملی کردن نیت خود فرماندهی سپاه عراق را به عبیدالله بن عباس سپرد. و نه به قیس بن سعد بن عباده که به شدت با معاویه دشمنی داشت و بر جنگ با او راسخ بود.
روایت مورد تایید شیعیان
در برابر، گزارشهای دیگری که بیشتر مورد تایید شیعیان است. از تصمیم امام برای جنگ با معاویه خبر میدهد. و علت پذیرش صلح خبر از سوی آن حضرت را نه تمایل خود آن حضرت بلکه سستی مردم عراق در جنگ و توطئه معاویه در تطمیع سران سپاه میداند. نقل است که امام در اجتماعی مردم عراق را برای جنگ با سپاه معاویه که به سوی عراق پیشروی میکرد فراخواند. اما کسی پاسخ او را نداد. تا اینکه با سخنان برخی از وفاداران به آن حضرت مانند عدی بن حاتم و بزرگان قبیله طی و قیس بن سعد بن عباده دوازده هزار تن از عراقیان برای نبرد آماده شدند.
اعزام سپاه به مسکن
منابع تاریخی درباره شمار سپاه امام حسن (ع) اختلاف دارند. بر اساس روایتی سپاه امام دوازده هزار تن بوده است. و فرماندهی آن را عبیدالله بن عباس بر عهده داشته است. و قیس بن سعد بن عباده و سعید بن قیس مشاوران او بودند. بر اساس گزارشهای دیگر، سپاه امام چهل هزار تن بودند و مقدمه آن به فرماندهی قیس بن سعد بن عباده به مسکن رهسپار شدند.
نیروهای سپاه کوفه به مسکن رفتند. در حالی که امام خود به مدائن رفت و قرار بود بعدا به سپاه بپیوندد. علت حرکت امام به مدائن به روشنی دانسته نیست. به نظر میرسد امام برای جمع آوری نیرو به این شهر رفته باشد. بر اساس گزارشی، معاویه بخشی از نیروهای تحت فرمان خود را به سوی مدائن فرستاده بود. و امام برای مقابله با آنان به مدائن سفر کرد.
حمله به امام حسن (ع) در مدائن
در حادثهای در مدائن، به امام حمله شد و خیمه وی غارت و خودش مجروح شد. درباره علت این واقعه گزارشهای مختلفی در منابع نقل شده است. بر اساس گزارش برخی منابع تاریخی امام حسن(ع) در جمع مردم در مدائن سخنانی ایراد کرد. و تلویحا به تمایل خود به عدم درگیری با معاویه اشاره کرد. این منابع به علت طرح چنین سخنانی از سوی امام حسن اشاره نکردهاند. سخنان امام حسن عدهای را خشمگین کرد. و بعد از سخنان امام گروهی به شیوه خوارج امام را کافر خواندند. و یکی از آنان به امام حمله و با خنجری او را زخمی کرد. در این گزارش به علت اینکه چرا امام چنین سخنانی را به زبان آورده اشاره نشده است.
برخی از پژوهشگران با طرح این پرسش که اگر امام تصمیم به جنگ نداشت چرا باید سپاه عراق را جمع آوری کرده و به سوی میدان جنگ فرستاده باشد، از این روایت انتقاد کرده و علت طرح صلح خبر از سوی امام را سستی مردم در جنگ با معاویه از یک سو و شایعههای طرح شده از سوی سپاه شام از سوی دیگر دانستهاند که امام را ناچار از پذیرش صلح خبر کرد.
شایعه پراکنی و عوامل حمله
گزارشهای دیگر ماجرای حمله به امام را نتیجه عواملی دیگر دانستهاند. بر اساس گزارشی، پذیرش صلح خبر از سوی امام از زبان امام مطرح نشد بلکه شایعهای بود که عوامل معاویه در مدائن شایعه کردند. به این شرح که معاویه مغیره بن شعبه و عبدالله بن عامر را برای مذاکره با حسن(ع) به مدائن فرستاد. و هنگامی که آنان از خیمه امام خارج میشدند شایعه کردند که حسن(ع) صلح خبر با معاویه را پذیرفته است و در پی این واقعه گروهی از مردم خشمگین شدند.
بر اساس گزارش دیگر حمله به امام هنگامی صورت گرفت. که برخی در بین سپاه حاضر در مدائن شایعه کردند که قیس بن سعد بن عباده در جنگ با معاویه شکست خورده است. این وضعیت به آشفتگی سپاه انجامید و مردم شروع به فرار کردند و گروهی خیمه امام را غارت کردند. در این گزارش به طرح پیشنهاد صلح خبر از سوی امام اشارهای نشده است.
از هم پاشیدن لشکر عراق و پذیرش صلح خبر از سوی امام
چنان که گفته شد برخی گزارشها عبیدالله بن عباس را فرمانده سپاه دوازده هزار نفری عراقیان در مسکن میدانند. بر اساس این گزارشها در همان روزی که امام در مدائن مورد حمله قرار گرفت، درگیری مختصری بین عراقیان و شامیان در مسکن روی داد. شب هنگام معاویه به عبیدالله بن عباس پیغام داد که حسن بن علی در مدائن صلح خبر را پذیرفته و به اطاعت من درآمده و اگر تو نیز اکنون به من بپیوندی یک میلیون درهم به تو میدهم. عبیدالله این پیشنهاد را پذیرفت و نیمه شب به اردوگاه معاویه پیوست. قیس بن سعد بن عباده رهبری مردم را پس از عبیدالله عهدهدار شد. با رسیدن خبر قطعی پذیرش صلح خبر از سوی امام لشکریان همراه با قیس به سوی کوفه بازگشتند.
منابعی که فرمانده سپاه عراق را نه عبیدالله بن عباس بلکه قیس بن سعد بن عباده دانستهاند، ماجرا را به شکل دیگری گزارش میکنند. بنابر این گزارش، بین سپاه عراق به فرماندهی قیس و سپاه شام درگیریهایی روی داد اما با شنیدن خبر حمله به امام، قیس موقتا جنگ را متوقف کرد تا اخبار درست به دستش برسد اما در این زمان بسیاری از سپاهیان کوفه به سوی لشکر شام فرار کردند. قیس با دیدن این وضع پیغامی به امام فرستاد و حسن(ع) در جمع مردم به سخن ایستاد و از رفتار دوگانه عراقیان با او و پدرش علی(ع) گلایه کرد و در پایان از تصمیم خود برای واگذاری خلافت به معاویه خبر داد.
منبع : ویکی شیعه
صلح خبر امام حسن – صلح خبر امام حسن (ع) – صلح خبر امام حسن علیه السلام – صلح خبر امام حسن – صلح خبر امام حسن – صلح خبر امام حسن – صلح خبر امام حسن – صلح خبر امام حسن – صلح خبر امام حسن (ع) – صلح خبر امام حسن علیه السلام – صلح خبر امام حسن – صلح خبر امام حسن – صلح خبر امام حسن – صلح خبر امام حسن – صلح خبر امام حسن – صلح خبر امام حسن (ع) – صلح خبر امام حسن علیه السلام – صلح خبر امام حسن – صلح خبر امام حسن – صلح خبر امام حسن – صلح خبر امام حسن
اگر خبر یا گزارشی دارید از بخش خبریار صلح خبر برای ما ارسال نمایید.
قوانین خبریار صلح خبر
- لطفا در ارسال اخبار و تصاویر و گزارش های خود قوانین و مقرارت را رعایت فرمایید.
- از ارسال مطالب خلاف عفت عمومی اکیدا خودداری فرمایید.
- از ارسال کاریکاتور یا تصاویر موهن اکیدا خودداری فرمایید.
- رعایت کپی رایت الزامی است.
- در صورت مشاهده تخلف پس از تذکر ، حساب کاربر خاطی بلافاصله حذف می گردد.