براساس مشاهده خبرنگار صلح خبر، این بار فقط یک مغازه در ضلع کناریِ فضای آتش گرفتهی قبلی میدان حسنآباد آتش گرفته، آتشسوزی که هشدارها را پررنگتر از قبل میکند، پررنگتر از ۲۷ تیر یعنی بیش از دوماه قبل که همهی ضلع شمال غربی را درگیر خود کرد، جدارهها و کلاهفرنگیهای سوخته شدهی این ضلع هر چند حالا با بنری که مثلا قرار است این ضلع را بعد از مرمت به درستی نشان دهد پُر شده، اما به جز آواربرداریها هنوز به نظر نمیرسد کار دیگری برای ان کرده باشند، در کنار همهی قول و قرارهایی که میتوانستند زودتر از اینها نخستین قدمها برایشان عملی شوند.
حرفهایی که مسئولان شهری، شورای شهر و میراثیها در ساعتهای اولیهی آتشسوزی مطرح کردند اما حالا که آب از آسیاب افتاده، با وجود وقوع دومین آتشسوزی با حدود دو ماه فاصله، آنها هم گویا فراموش کردهاند و به همین دلیل هم آتشسوزی دوم در طول دو ماه، واکنشی را به دنبال نداشت، به جز محسن شیخالاسلام – معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی استان تهران – .
او بعد از بازدید از مغازهی آتش گرفته در میدان حسنآباد به خبرنگار صلح خبر میگوید: یک مغازه که در طبقه همکف ضلع شمال شرقی میدان است، احتمالا به دلیل اتصالی برق آتش گرفته، هر چند خوشبختانه آسیبِ چندانی به بنا وارد نکرده است. خود مغازه آسیب دیده که آن نیز به سرعت اطفا شده است.
وی با بیان اینکه متاسفانه در اکثر فضای مغازههای قرار گرفته در اطراف این میدان تاریخی، از ابزار و مصالح ام دی اف و ابزار و یراق در داخل مغازهها استفاده شده است، که خود به عنوان یک ایراد مطرح است، اضافه میکند: جعبهی برق مغازهی آتش گرفته بسیارقدیمی وهمهی سیمهای آن فرسوده بود، به نظر میرسد این اتفاق به علتِ بیاحتیاطیِ مغازه دار رخ داده باشد. در حد یک متر مربع در بالای قوس ورودی به صورت دودزدگی به جدارهی بنا آسیب وارد شده که آن هم قابل پاکسازی است.
او با تاکید بر اینکه هر کدام از این بناها و اتفاقاتی که برای آنها رخ داده یک اخطار محسوب میشوند، اظهار میکند: مردم به خودشان هم رحم نمیکنند، بنای تاریخی یک بحث است اما صاحبان این مغازهها نه رعایت برق را دارند و نه احتیاط مناسب برای کاربری بناهای در اختیار را.
شیخ الاسلام با تاکید بر تعریفِ سه فازِ مرمتی برای احیای ضلع شمال غربی که بیش از دو ماه قبل در میدان حسنآباد آتش گرفته، نیز توضیح میدهد: رفع خطر، اقدامات و کارهای اضطراری و احتیاطیِ روی بنایِ آتش گرفته باید در بازهی زمانی ۶ ماهه انجام شوند، پروژهای که متولی آن شهرداری تهران است. حتی مجری طرح را سازمان زیباسازی و شهرداری منطقه ۱۱ انتخاب کردند، با نظارت میراث فرهنگی. طبق قول و قرارهای شهردار تهران نیز باید یک کمیته مشترک برای آغاز مطالعه و مرمت تشکیل بدهد اما هنوز احکامی برای اعضای کمیته صادر نشده است.
وی با اشاره به اینکه اقداماتی مانند آواربرداری و رفع خطر برای محوطهی آتش گرفته حسنآباد باید انجام شوند و سپس مواردی مانند بازسازی نخست در کمیتهی بررسی مطرح شوند، اضافه میکند: در مرحلهی نهائی، برای سه ضلع دیگرِ میدان حسنآباد، برنامهای بلند مدت تعریف شده است، یعنی نخست باید برای این محوطه، یک کار آسیبشناسی انجام و طرحی که روی ضلع شمال غربی باید اجرائی شود، در مرحلهی نهائی، روی ساختمانهای سه ضلع دیگر نیز اجرائی میشود.
او با تاکید بر حضور مونسان در زمان آتشسوزی در میدان حسنآباد و قول مساعد او برای ساختمانِ ضلع جنوب شرقی میدان که در اختیار بانک ملی قرار دارد، نیز اظهار میکند: این بانک در دهه ۳۰ – ۴۰ ساخته شده است که وی اعلام کرد این وزارتخانه (سازمانِ وقت) آمادگی دارد تا برای برداشتن بانک ملی از ضلع جنوب شرقی پیگیریهای لازم را انجام دهد و ضلع چهارم نیز بازسازی شود.
شیخالاسلام تاکید میکند: هر چند اتشسوزی رخ داده در بامداد امروز – جمعه پنجم مهر – بزرگ نبوده است، اما این اتفاق خود یک هشدار است که نخست مغازهداران باید نسبت به آن توجه کنند و سپس دیگر دستگاههای دولتی متولی در این نوع از بناهای تاریخی.
سید جلال ملکی – سخنگوی سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران – بامداد جمعه پنجم مهر، از وقوع آتشسوزی در یکی از مغازههای میدان حسنآباد خبر داد.
اتشی که به واسطهی نزدیکیاش با ایستگاه شماره یک آتشنشانی تهران، در ۲۳ ثانیه نیروهای اتشنشانی به آن رسیدند و یک باب مغازهی اتش گرفته به وسعت حدود ۱۵ متر که دارای دو و نیم طبقه و پر از کالا بود را خاموش کردند.
به گفتهی وی؛ طبقه همکف این ساختمان کاملا شعلهور شده و شعلههای آتش در حال گسترش و سرایت به بخشهایی از نیم طبقه بالایی بود، اظهارکرد: دود زیادی هم از مغازه متصاعد میشد که نیروها در مغازه را باز کردند، مشغول عملیات شدند و بهسرعت آتش را خاموش کردند.
سیمهای برق فرسوده، استفاده از مصالح نامتعارف در فضاهای تجاری که میتواند هر نوع آسیبی را به بناها و حتی اجناس داخل مغازهها وارد کند، را میتوان از عوامل موثری دانست که به راحتی آتشسوزی به وسعت اتشسوزی دو ماه قبل میدان حسن آباد راه میاندازد، اما به نظر میرسد در این میان کمتر توجهی به چگونگی حفاظت از هر نوع ملک و کالاهای قرار گرفته در مغازههای قدیمی میشود.
انتهای پیام