همزمان با فرارسیدن ماه مهر و آغاز سال تحصیلی، سوالی دوباره مطرح میشود. آیا زنگ ورزش در جایگاه درست خود قرار گرفته یا هنوز هم این ۲ ساعت در هفته، قرار است نقشی کمرنگ در زندگی دانشآموزان داشتهباشد و به دروس کنکوری اختصاص یابد؟
تحقیقات مختلف ثابت کرده که ورزش در عملکرد مغز برای یادگیری تاثیر بسزایی دارد، زیرا باعث افزایش ضربان قلب و بهبود سیستم گردش خون میشود و با افزایش خونرسانی به مغز، قدرت آموختن هم افزایش مییابد، اما گویا این اثر بخشی در پس پرده کنکور پنهان ماندهاست و به آن توجهی نمیشود.
طی سالهای اخیر در راستای قهرمانپروری و استعدادیابی، هیاتهای ورزشی و اداره آموزشوپرورش خراسان رضوی درصدد افزایش تعامل با یکدیگر هستند، اما گویا این ارتباط اغلب در حد انعقاد تفاهمنامه باقی مانده و به مرحله اجرا نرسیدهاست.
علیزاده: برخی تفاهمنامهها اجرایی نمیشود
رضا علیزاده، رییس هیات هندبال خراسان رضوی در گفتوگو با صلح خبر در خصوص ارتباط هیاتهای ورزشی با آموزش و پرورش اظهار کرد: تفاهمنامهای میان فدراسیون ورزش دانشآموزی و فدراسیون هندبال در سالهای گذشته منعقد شده و در راستای این توافق، تفاهمنامهای در استان منعقد شد. تمام جلسات مربوطه برگزار شد و بسیاری از افراد پای کار آمدند و تقریبا ۲۵ کانون هم تاسیس شد، اما استثنائاتی هم در این زمینه وجود دارد، چراکه گاهی اوقات کارشناس و مسئولان سلیقهای عمل میکنند و همکاری کمتری دارند، اما تعامل ما با اداره اموزش و پرورش در سطح عالی است.
وی افزود: استعدادیابی کانونهای افتتاح شده با همکاری آموزش و پرورش است و با بازگشایی مدارس، استعدادیابیها گستردهتر هم خواهدشد.
رئیس هیات هندبال سرانه ورزشی موجود در آموزشوپرورش را نسبتا مطلوب ارزیابی کرد و گفت: آموزشوپرورش از نظر فضای ورزشی سرانه خوبی دارد، اما هنوز نسبت به سرانه کشور پایینتر است و امیدواریم سرانه ورزشی افزایش یابد. میتوان با تعامل میان بخشهای مختلف آن را تقویت کرد، چراکه شهرداری، مجموعه کارگران و… فضای خوبی در اختیار دارند.
علیزاده تاکید کرد: به ارادهای در سطح استان نیاز است تا حلقهها را به هم متصل کند. تفاهم نامهها صرفا امضا میشوند، اما نگاه مدیران در این امر بسیار مهم است، چراکه مدیران تغییر میکنند و ممکن است مدیر فعلی ارتباط برقرار کند اما مدیر بعدی نه. برنامه هدفمندی وجود ندارد که ریلگذاری شده باشد که بتوان رو به جلو حرکت کرد.
رئیس اسبق هیات ورزش دانشآموزی خراسان رضوی با بیان اینکه اگر ارتباط هیاتها با آموزشوپرورش قوت یابد شاهد نتیجه خیلی خوبی خواهیم بود، عنوان کرد: اگر این ارتباط شکل بگیرد، فضا و امکانات فراهم میشود و استعدادیابیها انجام و حمایت میشوند. به این ترتیب اتفاقات خوبی بهویژه در حاشیه شهر رقم میخورد. این تعامل در سایر هیاتها نیز دیده میشود، اما نه به اندازه هیات هندبال، نتایج مطلوب ماحصل ارتباط سازنده میان هیاتها و آموزشوپرورش است.
وی خاطرنشان کرد: تعاملی هم اگر هست موضعی بوده و پایدار نیست باید زنجیره ارتباطات منسجم باشد چراکه تقویت ورزش دانشآموزان ریشه و سرمنشاء تقویت ورزش قهرمانی است.
چندی پیش نیز در مجمع عمومی سالیانه هندبال خراسان رضوی، احمد دریادار، رئیس هیات هندبال و اسپانسر تیم هندبال سرخس از ارتباط ضعیف آموزشوپرورش با این هیات انتقاد کرد.
انتقاد از نگاه سلیقهای به شهرستانها
دریادار با اشاره به عدم همکاری آموزشوپرورش و هیات هندبال سرخس بیان کرد: بعد از ۲۰ سال فعالیت در عرصه هندبال، امروز بعد از ۱۵ سال تعطیلی هندبال در سرخس برای زنده کردن این رشته به سرخس آمدم. به دلیل بیمسئولیتی برخی مسئولین هندبال در سرخس کنار گذاشته شد درحالی که کاپیتان فعلی تیم ملی اهل سرخس است.
دریادار ادامه داد: بیمسئولیتی رییس سابق اداره تربیتبدنی، عملکرد سلیقهای ایشان و عدم حضور اسپانسر موجب شد این ارتباط قطع شود، اما موضوع مهمتر ناهماهنگی بین اداره تربیتبدنی و آموزشوپرورش است، در حالی که استعدادیابی از مدارس آغاز میشود، چرا این اتفاق نیفتاده است؟
رئیس هیات هندبال سرخس با نقد دیدگاه سلیقهای نسبت به هندبال سرخس عنوان کرد: از ابتدای سال جاری و از خرداد ماه که آغاز به کار کردیم چرا علی رغم تفاهم نامهای که با آموزشوپرورش و اداره تربیتبدنی منعقد شده نمیتوانیم در مدارس و کانونها برای استعدادیابی حاضر شویم؟ این امر در شهرستان کوچکی مثل سرخس آسان است، اما چرا نگاه سلیقهای نسبت به هندبال وجود دارد؟
وی افزود: سال ۸۴ سالن مخصوص هندبال در سرخس ساخته شد که امروز به فوتسال اختصاص داده شده و زمانی که برای سالن درخواست میدهیم میگویند سالن نداریم! کجای دنیا اسپانسر به دنبال مسئول تیم، شهر و اداره تربیتبدنی میرود؟ دهها مرتبه به رئیس امور تربیتی آموزشوپرورش درخواست دادیم که جلسهای برگزار شود اما مخالفت میکنند یا اگر در جلسه شرکت کنند هم وعده های پوچ دادند.
دریادار ادامه داد: اواخر خرداد ماه برای برگزاری جلسهای با معلمان آموزشوپرورش درخواست دادیم که در راستای تقویت هندبال سرخس با معلمان تربیتبدنی سرخس گفتوگو کنیم تا علاوه بر فوتبال، آموزش هندبال را هم در برنامه کاری خود قرار دهند و ۱۰ بازیکن جهت آموزش و استعدادیابی به سالن معرفی شوند، اما شرایط آن مهیا نشد.
وی با تاکید بر اینکه ارتباط آموزشوپرورش با هیات هندبال سرخس ضعیف است، گفت: باید از علی مهدیان التماس کنم سالن میخواهم؟ و بعد در پاسخ بگویند سالن نداریم و از طریق نیروی خدماتی آن سالن سر من منت بگذارد که برای شما سالن گرفتم؟ این رفتارها درست نیست، هیچکس با این رفتارها ادامه نمیدهد، سرخس ۱۵ سال هندبال نداشت چه اتفاقی افتاد؟
دریادار در پاسخ به اینکه آیا بعد از انتقاداتش در مجمع سالانه هندبال تماسی دریافت کرده، گفت: هنوز موفق به برگزاری جلسه نشدهایم.
وی افزود: هندبال سریع به نتیجه میرسد ولی رئیس تربیت بدنی سرخس به علت کمبود بودجه و امکانات نمیتواند عملکرد فوقالعادهای داشته باشد و در همه حال با ما همکاری میکند، اما مهدیان در جلسه هماهنگی بین اداره تربیت بدنی آموزشوپرورش حضور پیدا نکرد، چقدر به دلیل بیبرنامگی بعضیها ضرر کنیم؟
رئیس هیات هندبال سرخس بیان کرد: سرخس تقریبا ۱۰ سالن ورزشی دارد، اما ۵ الی ۶ سالن در اختیار اداره ورزشوجوانان است و سالنی که به نام هندبال ساخته شده در اختیار فوتسال قرار دارد. چند سال هندبال فعال نبوده اما امروز که پای کار آمدهایم و درخواست کردیم سالن هندبال را به هندبال اختصاص دهید، میگویند با بقیه هیاتها قرارداد داریم!
رئیس هیات هندبال سرخس در نهایت از آموزشوپرورش فراهم آوردن امکانات فیزیکی، هموار کردن مسیر اداری و حمایت از هندبال این شهرستان را خواستار شد.
رئیس هیات هندبال خراسان رضوی در خصوص انتقادات احمد دریادار در مجمع سالانه این هیات ابراز کرد: در شهرستانها روابط خوبی وجود دارد اما سرخس جزو همان استثناها است که کارشناس و مسئولان سلیقهای عمل میکنند. هموار شدن مسیر هندبال سرخس در دست پیگیری است.
شجاعی: استفاده از ظرفیتها، هنر مدیران و متولیان امر است
مسئول انجمن فوتسال آموزشوپرورش خراسان رضوی در گفتوگو با صلح خبر در خصوص تعامل میان هیاتهای ورزشی و آموزشوپرورش اظهار کرد: امروز بیشتر نیروی انسانی هیاتهای ورزشی را آموزشوپرورش تامین میکند و اگر با یکدیگر تعامل نداشته باشند ورزش استان پیشرفت نخواهد داشت، چراکه بیشتر ورزشکاران، مربیان، داوران، دانشآموزان و معلمان تربیتبدنی نیروی آموزشوپرورش هستند بنابراین باید ارتباط بین آموزشوپرورش، هیاتهای ورزشی و اداره کل ورزش و جوانان برقرار باشد که ورزش استان رشد کند.
وی با تاکید بر اینکه باید تفاهم نامههای اجرایی قوی منعقد شود، افزود: برخی ظرفیتها را هیاتهای ورزشی و اداره کل ورزش و جوانان در اختیار دارند و از طرفی آموزشوپرورش دارای ظرفیت نیروی انسانی است که میتوان به عنوان مربی، داور و بازیکن به کار گرفت.
شجاعی تاکید کرد: باید کاغذ بازیها کاهش یافته و تفاهمنامهها منظم و اجرا شود، همواره تفاهم نامههایی وجود داشته اما برای عملیاتی شدن زمان زیادی را طی کرده و از طرفی پیچ و خمهای اداری، مانعی سخت در راه اجرای این تفاهمنامههاست که اگر اجرا شوند نتیجه بهتری حاصل میشود.
مسئول انجمن فوتسال آموزشوپرورش خراسان رضوی با اشاره به اینکه باید رشتههای ورزشی جدید را در مدارس فعال کنیم، بیان کرد: هیاتهای ورزشی که در مدارس فعال نیستند برای استعدادیابی از دانشآموزان، از طریق مدرسه تقویت شوند.
شجاعی ادامه داد: از طرفی رشتههایی وجود دارند که دانشآموزان و خانوادهها نسبت به آنها آگاهی کمتری دارند. این رشتهها باید با تربیتبدنی آموزشوپرورش ارتباط بهتری برقرار کنند که در شهر یا کشور به کمال برسند. رشتههایی مثل کبدی و ووشو که در آسیا هم در آنها جایگاه خوبی داریم، نمونههایی از این جنس هستند، اما استان در کشور جایگاه خوبی ندارد، استفاده از ظرفیتهای موجود هنر مدیران و متولیان امر است.
وی با بیان اینکه حلقه مفقودهای در ارتباط بین هیاتهای ورزشی و مدیران تربیتبدنی مدارس وجود دارد، گفت: معمولا قهرمانان همزمان با اینکه در ورزش مدارس فعال هستند، باید در هیاتها نیز فعال باشند و به مسابقات اعزام میشوند اما باید ارتباط قویتری برای اجرای این مهم برقرار شود، به عنوان مثال اگر تربیتبدنی آموزشوپرورش مسابقاتی را برای ووشو در استان برگزار میکند باید هیات ووشو همکاری کند.
مسئول انجمن فوتسال آموزشوپرورش خراسان رضوی ادامه داد: شاید برگزاری مسابقات در هیاتهای ورزشی به علت مشکلات مالی کمی دشوار باشد، اما تربیت بدنی چون رایگان مسابقات را برگزار میکند ظرفیت خوبی را نیز فراهم میکند که باید مدیران هیاتهای ورزشی از این فرصت ناب استفاده و در این مسابقات استعدادیابی کنند، هر چقدراین ارتباط پررنگتر باشد با هزینه کمتری میتوان استعدادها را کشف کرد و اینگونه ورزش استان پیشرفت میکند.
صفدر سلطانی معاون تربیت بدنی و سلامت اداره کل آموزش و پرورش خراسان رضوی در خصوص ارتباط هیاتهای ورزشی و اموزشوپرورش اظهار کرد: هیاتهای ورزشی استعدایابی را انجام میدهند، اما پایه و محل استعدادیابی دانش آموزان، مدرسه و معلم ورزشی است. اگر دانشآموزی به پایگاه هیات ورزشی مراجعه نکند استعداد وی کشف نمیشود.
سلطانی ادامه داد: آموزش و پرورش، فدراسیون ورزش دانش آموزی و استان ها، هیات ورزش دانش آموزی را دارند که عضو هیات رئیسه در مجمع عمومی همه هیاتهای ورزشی استان حضور دارد. رئیس هیات ورزش دانشآموزی به عنوان نماینده ما در انتخاب تمام هیاتها حضور و دخالت دارد که نمایانگر اهمیت هیات ورزش دانشآموزی است.
در این میان نباید فراموش کرد که مسائلی چون کنکور و بیاهمیت پنداشته شدن ورزش در نظر خانوادهها و حتی متولیان امر موجب ناهمواری مسیر پیشرفت و برنامهریزیها شده است، اما میتوان با وجود متخصصین امر بر اهمیت زنگ ورزش در مدارس افزود.
انتهای پیام