حجتالاسلام محمودیکلایه در گفتوگو با صلح خبر ضمن اشاره به معضلات فرهنگی شهر قزوین بیان کرد: بخشی از معضلات فرهنگی نه تنها در قزوین بلکه شامل کل کشور میشود، نظیر نبود برنامهریزی و سیاستگذاری مناسب در حوزه فرهنگ؛ از سوی دیگر تعدد نهادهای فرهنگی و موازیکاری آنها مسئلهای است که بارها در تحلیل دلایل ناکارآمدی سیاستها و پیشنرفتن برنامههای فرهنگی به آن اشاره شده است، بهطور مثال در یک مسجد که مینشینید هر حوزه آن مسجد به یک سازمان مرتبط میشود.
وی ادامه داد: همچنین گاهی اوقات ما متولیان حاکمیتی و غیرحاکمیتی آنقدر بخشی، فردی و سلیقهای عمل میکنیم که حتی طرحهایی که برای فرهنگ اجرا میکنیم مطلقاً همافزایی ندارد و اگر از بالا به نقشه فرهنگیمان نگاه کنیم نوعی بیراهه رفتن در اقدامات فرهنگی دیده میشود و این مهم نشانه هدفمند نبودن کارها است.
محمودیکلایه ادامه داد: تقسیم کار، اولین اقدامی است که باید در حوزه فرهنگ صورت بگیرد، بدین شکل که در ابتدا معضلات اجتماعی باید رصد شود و سپس برای رفع این معضل، کارها بین همه دستگاههای متولی از جمله نیروی انتظامی، قوه قضائیه، استانداری، ارشاد، ورزش و جوانان، بهزیستی، شهرداری تقسیم و در نهایت از مشارکت این نهادها و دستگاهها یک تصویر خوب و زیبا برای جامعه ترسیم شود.
وی افزود: متأسفانه این امر هیچوقت اتفاق نیفتاده و به همین دلیل شاهد عقبماندگی کشور در حوزه فرهنگ هستیم و از سوی دیگر به تولید یک محصول، البته اگر با اغماض بتوانیم اسمش را محصول فرهنگی بگذاریم، عنوان کار فرهنگی میدهیم و به آن نیز راضی هستیم، درحالیکه ممکن است آن محصول هیچگونه پیوست مطالعاتی نسبت به معضل شهر، جامعه و کشور نداشته باشد.
خلأ مطالعه، رصد و برنامهریزی
این مسئول بیان کرد: نبود سیاستگذاری و تدوین یک چشمانداز و مشترک، بین دستگاههای متولی ازجمله نقیصههای جدی در حوزه فرهنگ است، تا زمانی که این مهم محقق نشود، مطمئناً این تشتت و ناهماهنگیها منجر به خنثیسازی برنامهها خواهد شد.
وی درخصوص فعالیت سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری خاطرنشان کرد: در اساسنامه فعالیت سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری قزوین اولین موضوع فعالیت این سازمان، برنامهریزی، هدایت و نظارت بر فعالیتهای فرهنگی شهر است و در ذیل آن، جهتدهی قرار دارد.
حجتالاسلام محمودی اضافه کرد: در واقع سازمان، عمدتاً نقش رهبری و هدایت دارد و جهتدهیاش هم به سمت موضوعات عمومی شهر و فرهنگ شهر برمیگردد؛ البته در اساسنامه به سازمان اجازه کار اجرایی هم داده شده است و کار اجرایی ذیل اهداف بلند یعنی ذیل همان رهبری و جهتدهی تعریف شده است.
وی گفت: سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری میتواند فعالیت گستردهای در حوزه فرهنگی، اجتماعی و ورزشی داشته باشد، البته نهاد تخصصی صرف در یک حوزه خاص نیست؛ اما این سازمان چتر گستردهای دارد که با همان قید شهری و شهروندی اجازه دارد در همه این حوزهها ورود کند و با دستگاههای ذیربط همکاری داشته باشد.
رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری قزوین خاطرنشان کرد: در واقع ما از نهادهای تخصصی مانند بهزیستی، ورزش و جوانان و فرهنگ و ارشاد جدا نیستیم، ولی قرار هم نیست رسالتهای تخصصی آنها را انجام بدهیم بلکه با هماهنگی آنها همه تلاشمان را خواهیم کرد که در حوزه فرهنگ، مسائل اجتماعی و ورزشی رشد و ارتقا داشته باشیم و البته پیوست همه این مأموریتها برای ما و سازمان، موضوع شهر است.
اصلاح نگاه به شأن شورای فرهنگ عمومی
وی در ادامه با اشاره به شورای فرهنگ عمومی تصریح کرد: شورای فرهنگ عمومی، شورای مهمی است که باید در شأن خودش عمل کند اما نگاه تکلیفی، بخشنامهای و رزومهای باعث شده که فقط به یک گردهمایی و دورهمی تبدیل شود؛ البته در اولین جلسه شورای فرهنگ عمومی که تشکیل شد؛ از نوع مواجهه تیم جدیدی که در جلسه حاضر شده بودند، این برداشت میشد که قرار است این جلسات به اتاق فکر و هماندیشی برای تقسیم وظایف تبدیل شود.
محمودی تأکید کرد: در واقع اگر نگاه به شأن آن شورا اصلاح شود و شورا را به یک محل واقعی برای همدلی، همافزایی، برنامهریزی و ارتقای کار مشارکتی تبدیل شود، میتوان به آن امیدوار بود. متأسفانه مظلومیت فرهنگ این است که اسیر دست تصمیم گیرانی است که انتساب آنها به حوزه فرهنگ وابسته به فرهنگ نیست بلکه وابسته به تغییرات سیاسی و اداری است و این مبدأ جفا به حوزه فرهنگ شده است.
وی افزود: باید بپذیریم که مدیران ما گاهی اوقات برای حفظ نقش مدیریتی خود بیشتر به محصولات کوتاهمدت و سطحی توجه دارند تا امور بلند مدت و ریشهای و این جای بسی تأسف دارد. اگر مدیری به کار بلندمدت فرهنگی توجه کند، ممکن است محصول کارش در آیندهای باشد که مسئولیت ندارد به همین دلیل به این نوع امور رغبتی نشان نمیدهد و این یکی از مظلومیتهای حوزه فرهنگ است و ما این صبوری را در حوزه فرهنگ نداریم، برخلاف دشمنان که با صبوری و سرمایهگذاری به دنبال کارهای عمیق و مانا در حوزه فرهنگ هستند.
شجاعت بیان مسائل فرهنگی را نداریم
این مسئول تصریح کرد: نکته بعدی این است که ما خیلی وقتها شجاعت و صراحت بیان مسائل فرهنگی را نداریم و برای رفع آن حاضر به خطر کردن نیستیم؛ همیشه عافیت طلبانه از بسیاری از مشکلات چشمپوشی و عبور میکنیم چون برنامه و طرحی برای آنها نداریم یا طرحی که داریم معمولاً برای ما هزینهبردار است بنابراین ترجیح میدهیم با سکوت از آن بگذریم و آنها را نبینیم.
وی گفت: در این میان اصحاب رسانه باید ورود پیدا کنند همانطور که معضلات را میبینند برنامههای ماندگار را هم رصد کنند، گاهی شاید افراد اگر احساس کنند، کارهایشان از چشم خبرنگاران و اصحاب رسانه و افکار عمومی پنهان نمیماند شاید دستودلشان بهتر به کارهای زیرساختی و عمیق برود.
رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری قزوین ضمن تأکید بر موضوع پژوهش در حوزه شناخت معضلات فرهنگی بیان کرد: در فرهنگ در حوزه تولید فکر تا محصول نهایی باید نظام سلسله مراتبی را رعایت کنیم اما خیلی وقتها این امر رعایت نمیشود و ما شاهدیم افرادی که هنرمند هستند اما سیاستگذار نیستند به سیاستگذاری روی میآوردند و یا افرادی که توان عرضه و توزیع محصول فرهنگی را به گروه هدف دارند در عرصهها و روی صحنهها غایبند.
وی ادامه داد: عرض من این است که این لایهبندی را حفظ کنیم و اجازه دهیم آخرین حلقه ارتباط و اتصال با مردم، اصحاب هنر و فرهنگ به معنای هنرمندان و فرهیختگان فرهنگی باشند و اصحاب فکر و سیاستگذاران به لایههای عقبتر و پشت صحنه روی بیاورند.
حجتالاسلام محمودی اظهار کرد: تفکیک این شئون برای ما لازم است، ضروری است که ما بعد از شناخت معضلات و نیازها به تشخیص و تجویز برسیم و اجازه دهیم صاحبان هنر و تخصصهای هنری مرهم را به ذائقه مخاطبین بچشانند. بنابراین لازم است ضمن ارتباط و تعامل نزدیک، به ایشان اعتماد داشته باشیم و به نظر و خواست فنی و تخصصی ایشان با دیده احترام بنگریم.
وی تأکید کرد: بنده قائل به این ساختار هستم که شناسایی، کشف درمان، ارائه درمان و تجویز دارو برای معضلات فرهنگی هر کدام شأن و رسالت یکی از ارکان حوزه فرهنگ است که متأسفانه در این حوزه خیلی دچار تداخل شدیم.
مکلف به جریانسازی فرهنگی هستیم
این مسئول تشریح کرد: نکته مهم دیگر اینکه تعبیر آخر مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم، توجه به حلقههای میانی و واگذاری کار به مردم است لذا مردم هم در آن صفی که عرض کردم باید جایگاهی داشته باشند. مثلاً بهجای حاکمیتی کردن جشنهای ملی مذهبی باید مردم را توانمند کرد، در حال حاضر مردم در جشنهای ملی و مذهبی چه میکنند؟ آفت بزرگی خواهد بود اگر در مراسم عزای سیدالشهدا و شعائر و مناسبتهای مذهبی و عزاداریها هم به سمتی برویم که نهایتاً این مراسمات هم از مردمی بودن فاصله بگیرد؛ در کارهای مشارکتی بین نهادها و مجموعهها ممکن است تمام کار بر اساس سلایق ما نباشد اما برکت آن ایجاد وفاق بین این مجموعههاست و نهایتاً خیر آن به مردم میرسد.
وی افزود: البته واگذاری کار به مردم به معنی غفلت از وظایف سیاستگذاری، رهبری و هدایتگری و خروج از شأن نظارتی نیست، نباید برای هر اتفاقی ولو ضعیف یا اشتباه یا واگرا حتماً انتظار حمایت از حاکمیت داشته باشیم، این یعنی کوتاه شدن سقف آرزوهای فرهنگی در شهر، این یعنی منابع محدود ما به جای اینکه تبدیل به یک رودخانه خروشان و جریان فرهنگی در شهر شود صرف جویبارهای باریک و منتهی به کویر بشود که جریان فرهنگی ایجاد نمیکند درصورتیکه ما مکلف به جریان سازی هستیم جریانهایی که منجر به تمدن سازی شود؛ اما با این جویبارهای بسیار باریک که از هم منشعب میشوند و همافزایی ندارند و به هم نمیرسند به هدف خود نخواهیم رسید.
رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری قزوین بیان کرد: ما باید مثل هر سیاستگذار دیگری بگوییم چه نیازی داریم و برای اینکه بدانیم چه نیازی داریم در تحقیق و مطالعه و پژوهش باید از همه ظرفیتهایمان از جمله فعالان حوزه اجتماعی و فرهنگی که از ما در موضوعات عالمتر هستند، استفاده کنیم.
وی اظهار کرد: در اجرا نیز همینطور است، برای رفع نیازها به هنرمندان فراخوان بدهیم مثلاً بگوییم چه کسی میتواند اثر فاخر نمایشی در حوزه آسیبهای اجتماعی بیاورد؛ چه کسی میتواند یک مسابقه اثرگذار برای نشاط اجتماعی طراحی کند، هنرمندان طرحهایشان را بیاورند ما اجرا را هم به خودشان واگذار میکنیم و از آنها حمایت خواهیم کرد.
محمودی اظهار کرد: با توجه به سابقه فعالیتم در سازمان تبلیغات و انجام وظیفه در امور مرتبط با هیئتهای مذهبی باید بگویم این نکته بسیار مهم است که مداخلات ما در امور هیئتها یکی از بهترین نمودهای کارهای فرهنگی و مردمی است، لذا این مداخلات نباید بهگونهای باشد که ورود ما منجر به تغییر فرهنگهای درست و سنتی هیئتها شود.
نهضت تولید بنر یک اتفاق ضد فرهنگی است
وی تأکید کرد: صراحتاً میگویم درگذشته یک پرچم پشت منبر نصب میشد و روی آن مینوشتند وقف حسینیه و سالها قداست داشت و سالیان سال شاهد اشک عزاداران اباعبدالله بود اما ما فرهنگ غلطی ایجاد کردیم و باعث فراموشی ارزش معنوی وقف و ماندگاری آن شدیم و به سمت نهضت تولید بنر حرکت کردیم که محصولش میشود تولید ۱۵ هزار مترمربع بنر در فاصله کمتر از یک سال و این یک اتفاق ضد فرهنگی است که با فرهنگ مقابله با اسراف ما همخوانی ندارد.
این مسئول بیان کرد: ما مردم را از شادی حلال هم محروم کردیم چون تابع سلایق کلیشهای هستیم، چون صراحت در بیان سلیقه مردم را نداریم که اتفاقاً سلیقه مردم منطبق بر آموزههای دینی ماست، چرا اجازه ندهیم موسیقی فاخر ایرانی در خیابان برای مردم اجرا شود و مردم لذت ببرند. چرا نگاهمان را به نوازندههای خیابانی بهقدری پایین آوردیم که هنرمندان ما رغبت نکنند کار کنند؟ چرا نمایش خیابانی اثرگذاری خود را از دست داده است؟ چرا ما میدانگاهی را ایجاد نمیکنیم که به بهانههای مختلف در آن برای مردم شهر برنامههای مختلف اجرا کنیم، چرا در ایام محرم در محلهها تعزیه اجرا نمیشود؟ در حوزه هنرهای نمایش کوتاهی کردیم درحالیکه نمایش میتواند در حوزه اصلاح رفتار اجتماعی و شهروندی به کمک مردم بیاید.
وی خاطرنشان کرد: این کارها را نکردیم چون ترسیدیم، اما اکنون ما درباره این موضوعات فکر میکنیم، با متخصصان جلسه میگذاریم در حوزه برنامهریزی با علمای فن مینشینیم و برنامهریزی میکنیم در اجرا نیز با اصحاب هنر مینشینیم و برنامهریزی میکنیم، ما به ورزش بهعنوان بازوی قوی ایجاد وفاق محلی و شهری نگاه میکنیم.
محمودی گفت: بهشدت معتقدیم در دوران پساکرونا ورزش کمک میکند که نشاط اجتماعی تقویت شود و هیجان به جوانان شهر برگردد، تمام این موارد را به کمک مردم و نمایندگان افکار عمومی انجام خواهیم داد البته اگر اصحاب سیاست بگذارند.
خدمات شهرداری محدود به یک جغرافیای خاص نباشد
رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری خاطرنشان کرد: سازمان فرهنگی ورزشی شهرداری بازوی فرهنگی شهرداری است، شهرداری خدمتگزار مردم شهر است؛ خدمتکار همه شهر است، هیچ شهروندی از شهرداری نمیپذیرد که در یک کوچه خدمت پسماند و نظافت دریافت نکند. خدمات شهرداری نباید در یک جغرافیای خاص محدود شود؛ همه نمایندگان در شورا و مدیران شهرداری اصرار دارند که توسعه خدمات باید به سمت مناطق منفصل و نواحی کم برخوردار برود به جهت این است که همه مردم شهر از امکانات شهری بهرهمند شوند، این بهرهمندی حتماً باید عادلانه باشد نه صرفاً برابر، براساس نیازها باید عادلانه باشد در این راه باید نظام مسائل و نظام اولویتهای شهر را داشته باشیم تا نیازها و اقتضائات همه مردم شهر را بدانیم و بتوانیم برای آن برنامهریزی کنیم و خدمتگزار همه شهر باشیم.
وی بیان کرد: در حوزه فرهنگ ما باید همه ذائقهها را بسنجیم و برای همه آنها برنامهریزی کنیم، مسئولیت مهمی داریم تا محتوای سالمی برای همه ذائقهها تهیه کنیم، این تکلیف سخت است اما این چتر را باید برای همه مردم شهر و همه سلایق شهروندی تعمیم دهیم تا زیر این چتر محبت و همدلی را تجربه کنیم زیرا حوزه فرهنگی و ورزشی زمینه مناسبی برای دور هم جمع شدن و گرم شدن تنور همدلی مردم است.
این مسئول عنوان کرد: سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری قزوین براساس همین مقدمه، خانه همه اصحاب فرهنگ و هنر خواهد بود، هیچ طیف، گروه و قبیلهای سهامدار سازمان فرهنگی ورزشی نیست، اینجا خانه همه هنرمندان شهر قزوین است، خانه همه ورزشکاران است، خانه همه کسانی است که دغدغه موضوعات اجتماعی و آسیبهای اجتماعی را دارند، اینجا سرپناه و خانه امن همه کسانی است که در حوزه فرهنگ عمومی دغدغه دارند و صاحب ایده هستند.
وی گفت: ما وظیفه داریم برای این موضوعات امکاناتمان را بسیج کنیم، یکی از موضوعاتی که در این دوره برای آن برنامهریزی کردیم توجه به منابع و امکانات است، بخشی از منابع ما مالی است و حجم مطالبات باقیمانده در بین مخاطبین بالاست.
سازمانی با مخاطبان قلب شیشهای
حجتالاسلام محمودی ادامه داد: باید اعتراف کنیم مخاطبان ما صاحب قلب شیشهای هستند و به جهت اینکه عموماً اصحاب فرهنگ و هنر هستند از نظر مالی نیز توان بالایی ندارند، از شهردار، مدیران شهرداری و شورای شهر به خاطر توجه به این ظرایف تشکر میکنم زیرا شهرداری در همه حوزهها ممکن است دیون داشته باشد اما نگاه مدیریت شهری و شورا اجازه داد ظرایف حوزه فرهنگ اولویت داشته باشد لذا به کمک شهرداری دیون اصحاب فرهنگ و هنر پرداخت شده است و با موافقتهایی که داریم این مسیر را ادامه خواهیم داد.
وی اضافه کرد: بخش دوم جهتدهی به مصارف بودجه در نظر گرفته شده برای سازمان در سال ۱۴۰۱ است، امکانات ما فقط متعلق به مردم است. طرح ایجاد فرهنگسراهای تخصصی به عنوان مأمن شهروندان به ویژه جوانان و نوجوانان در زمینههای مختلف نیاز شهر، اولویت ماست و برای این کار برنامهریزی کردهایم. ایجاد فرهنگسرای تخصصی خانواده، کودک، مهارت، قزوین و هویت شهری، قرآن و نور؛ طرحهایی است که به نقطه پایانی نرسیده است اما هر کدام به منزله فانوسی است در راه، برخی در مرحله اجرا و برخی در مراحل مقدماتی است.
این مسئول تصریح کرد: برنامهریزی ما با توجه جدی به حفظ حقوق بیتالمال و حداکثر خدمت به نفع مردم خواهد بود و امیدواریم تولیدکنندگان محتوا هم با تقویت محتوا و برنامهها و کاهش توجه صرف به مسائل مادی خدمتگزاران بهتری برای مردم باشند.
وی اظهار کرد: اماکن فرهنگی ورزشی ما باید یکی از نقاطی باشد که محل امید مردم است و بسیاری از نیازهای مردم محله را تأمین کند؛ در این قسمت نیاز به برنامهریزی و صبر داریم تا با اصلاح نظام بودجهای بتوانیم سال ۱۴۰۱ موفقتر عمل کنیم.
رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری در پایان خاطرنشان کرد: تلاش میکنم نگاه به سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری قزوین را تغییر دهم، وظیفه ما پول پاشی نیست و اساساً تعریف کار فرهنگی با توزیع پول سازگار نیست. اگر تنها رسالت شهرداری در حوزه فرهنگ و امور اجتماعی توزیع پول بود دیگر نیازی به تعریف یک سازمان با اساسنامه مشخص و مدون نبود بلکه یک دستگاه خود پرداز هم میتوانست این نقش را ایفا کند. سازمان باید براساس رسالتها و با تکیه به تخصصها به برنامه برسد نه اینکه صرفاً توزیع پول داشته باشد.
انتهای پیام