امروز: جمعه, ۱۹ بهمن ۱۴۰۳ / بعد از ظهر / | برابر با: الجمعة 9 شعبان 1446 | 2025-02-07
کد خبر: 416004 |
تاریخ انتشار : 10 بهمن 1399 - 7:45 | ارسال توسط :
ارسال به دوستان
پ

به گزارش مجله اجتماعی صلح خبر با آغاز دولت یازدهم تعامل با سازمان‌های مردم‌نهاد در دستور کار بخش‌های مختلف دولت قرار گرفت و این روند در دولت دوازدهم هم ادامه یافت. با توجه به اهمیت محیط زیست و تعدد تشکل‌های فعال در این حوزه، نحوه تعامل سازمان حفاظت محیط زیست با آن‌ها از اهمیت برخوردار […]

به گزارش مجله اجتماعی صلح خبر

با آغاز دولت یازدهم تعامل با سازمان‌های مردم‌نهاد در دستور کار بخش‌های مختلف دولت قرار گرفت و این روند در دولت دوازدهم هم ادامه یافت. با توجه به اهمیت محیط زیست و تعدد تشکل‌های فعال در این حوزه، نحوه تعامل سازمان حفاظت محیط زیست با آن‌ها از اهمیت برخوردار است. معاون مشارکت‌های مردمی این سازمان از تلاش برای تعامل سازنده با سمن‌ها سخن می‌گوید. دبیر تشکل‌های مردم نهاد محیط زیست و منابع طبیعی کشورهم هرچند به بهتر شدن وضعیت تعامل این سازمان با سمن‌ها اشاره می‌کند ولی معتقد است برخی مدیران استانی با این موضوع سلیقه‌ای برخورد می‌کنند.

به گزارش صلح خبر، ژیلا آقایی-معاون آموزش و مشارکت های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست ضمن اشاره به تلاش‌های زیاد سازمان حفاظت محیط زیست برای تعامل سازنده با سمن‌ها و تصمیم‌گیری درست در راستای استفاده از توانمندی‌های آن‌ها می‌گوید:  باید بتوان با تصمیم‌گیری درست از توانمندی سمن‌ها استفاده کرد.

محمد الموتی – دبیر شبکه‌های مردم نهاد محیط زیست و منابع طبیعی کشور نیز در این‌باره به صلح خبر می‌گوید: طی چهار سال اخیر تحول خوبی نسبت به سال‌های ‌پیش از آن در حوزه تعامل سازمان حفاظت محیط زیست با تشکل‌های مردم نهاد به وجود آمده است که یک بخش این تحول مربوط به ارتباطات منظمی است که عیسی کلانتری- رییس سازمان حفاظت محیط  زیست – با شورای هماهنگی شبکه تشکل‌های محیط زیستی برقرار کرده است به‌گونه‌ای که هر دو ماه یکبار جلسه‌ای برگزار می‌شود.

وی ادامه می‌دهد: یک بخش دیگر این تحول نیز مربوط به بخشنامه و دستور رسمی رییس سازمان حفاظت محیط زیست به مدیران کل ادارات حفاظت محیط زیست استان‌ها است که آنان را موظف کرده است که حداقل یک مرتبه در ماه با تشکل‌های مردم نهاد استان‌های خود جلسه برگزار کنند. طبق این بخشنامه، برگزاری این جلسات مورد رصد قرار می‌گیرد و مدیران کل ادارات حفاظت محیط زیست استان‌های کشور باید گزارشی از این جلسات تهیه و ارسال کنند.

الموتی با اشاره به اینکه براساس دستور رسمی رییس سازمان حفاظت محیط زیست، هر یک از مدیران کل ادارات حفاظت محیط زیست استان‌ها که با تشکل‌های مردم نهاد ارتباط برقرار نکنند و جلسات ماهانه را برگزار نکند عزل می‌شوند، اظهار می‌کند: همچنین میزان ارتباطی که ادارات کل حفاظت محیط زیست استان‌ها با تشکل‌های مردم نهاد برقرار و جلساتی که براساس دستورالعمل‌ها برگزار می‌کنند به‌عنوان یکی از شاخص‌های ارزیابی عملکرد مدیران استانی به حساب می‌آید.

به گفته دبیر شبکه‌های مردم نهاد محیط زیست و منابع طبیعی کشور، از زمانی که ارتباطات منظم‌تر و گسترده‌تری بین سازمان حفاظت محیط زیست در مرکز و در استان‌ها با تشکل‌های مردم نهاد برقرار شده است، تشکل‌های تخصصی که از سوی شبکه‌های استانی معرفی می‌شوند بیشتر به شرکت در کمیته‌ها و کارگروه‌های تخصصی دعوت می‌شوند این در حالیست که ‌پیش از برقراری این ارتباطات، ‌پیگیری برخی مسائل و دغدغه‌های زیست محیطی با دشواری انجام می‌شد و در نهایت یا صدای تشکل‌های مردم نهاد به گوش مدیران سازمان حفاظت محیط زیست نمی‌رسید یا توضیح مدیران به گوش این تشکل‌ها نمی‌رسید.

وی ادامه می‌دهد: اکنون در عین اینکه وظایف مطالبه‌گری و استقلال‌ تشکل‌های مردم نهاد بر سر جای خود باقی مانده اما انتقادات و دغدغه‌ها در این جلسات مطرح می‌شوند و مدیران و معاونان سازمان حفاظت محیط زیست به این دغدغه‌ها ‌پاسخ می‌دهند. ‌پاسخ و توضیحات مسئولان و مدیران سازمان محیط زیست این توضیحات یا باعث اقناع تشکل‌های مردم نهاد می‌شود و آنان موضوع را به جامعه مخاطب خود انتقال می‌دهند و در نهایت مشکل حل می‌شود یا توضیحات مدیران مورد ‌پذیرش قرار نمی‌گیرد و سازمان‌های مردم نهاد با اطمینان بیشتری به سراغ مطالبه‌گری می‌روند.  

به گفته الموتی، با وجود اینکه روند ارتباطات برقرار شده بین تشکل‌های مردم نهاد و سازمان حفاظت محیط زیست طی چهار سال گذشته روند خوبی داشته اما همچنان در برخی موارد این ‌پل ارتباطی وابسته به سلایق مدیران استانی است.  

وی ادامه می‌دهد: مدیر اداره کل حفاظت محیط زیست یک استان ممکن است به‌خاطر سلیقه و علایق شخصی جلسات با تشکل‌های مردم نهاد را بیش از یک مرتبه در ماه برگزار کند و مدیر استان دیگری ممکن است این جلسات را تنها به‌علت ‌پیروی از دستورات برگزار کند و این جلسات را به حرف‌های حاشیه‌ای و نامربوط بگذراند بنابراین سلیقه مدیران ما در این تعاملات نقش دارد و به‌همین دلیل بخشی از مسائل و دغدغه‌های زیست محیطی در این گفت و گو ها حل نمی‌شود چراکه متاسفانه برخی از مدیران استانی حاضر به همکاری و تعامل کارآمد با تشکل‌های مردم نهاد نیستند و در قالب وظایف خود نیز آمار شفافی را در اختیار این تشکل‌ها قرار نمی‌دهند.

دبیر شبکه‌های مردم نهاد محیط زیست و منابع طبیعی کشور با اشاره به اینکه به‌طورکلی تعاملات بین تشکل‌های مردم نهاد و سازمان حفاظت محیط زیست روند مناسبی را طی کرده است، برضرورت افزایش میزان و بهبود کیفیت تعاملات تاکید و تصریح می‌کند: سازمان حفاظت محیط زیست لازم است برای تعاملات با تشکل‌های مردم نهاد چارچوب و ساختارهای اصولی در نظر بگیرد تا این تعاملات در دوره‌های بعدی و سال‌های آتی نیز ادامه داشته باشد.

الموتی ضمن استناد به بند ب ماده ۵ دستورالعمل شورای برنامه‌ریزی استان می‌گوید: در این دستورالعمل به‌صراحت آمده است که استاندار موظف است برای برگزاری هر کارگروه‌ تخصصی از دو تشکل مردم نهاد تخصصی برای شرکت در این جلسات دعوت کند. از این رو انتظار می‌رود استانداران به قانون عمل کنند و در کارگروه‌های مرتبط با مسائل زیست‌محیطی از جمله کارگروه کاهش آلودگی هوا و کارگروه مدیریت ‌پسماند از شبکه‌های مردم نهادی که در این زمینه‌ها تخصص دارند برای حضور در این جلسات دعوت کنند.

محمد درویش – ‌پژوهشگر و کارشناس محیط زیست- نظر متفاوتی دارد و در گفت و گو با صلح خبر ضمن تاکید بر نقش مطالبه‌گری مردم در حفاظت از محیط زیست و منابع طبیعی کشور، به دشواری‌های این حوزه اشاره و اظهار می‌کند: تنها اگر دولت نگاه‌های امنیتی را از فعالیت‌های تشکل‌های مردم نهاد بردارد و قوانین دست و ‌پاگیری که برای تاسیس یک سازمان مردم نهاد وجود دارد را که بعضا باعث می‌شود صدور مجوز تا دو سال زمان ببرد،  اصلاح کند و مردم احساس کنند که در فرآیند قدرت سهیم هستند و دیده می‌شوند، کار بسیار بزرگی در زمینه حفاظت از منابع طبیعی کرده است.

به گزارش صلح خبر همانگونه که رییس جمهوری پیش از این گفته است، سازمان‌های مردم «فرصت» هستند بنابراین هر بخشی ازدولت که از ظرفیت این تشکل‌های مردمی بیشتر و بهتر استفاده کند بدون شک به موفقیت بیشتری دست خواهد یافت و با توجه به اهمیت نقش‌آفرینی مردم در حفظ محیط زیست، سمن‌های محیط زیستی در حوزه‌های مختلف از جمله فرهنگ‌سازی،‌آموزش و … می‌توانند نقش موثری ایفا کنند.

انتهای ‌پیام

منبع : Isna.ir

اگر تمایل دارید خبر یا گزارش یا مقاله ای را با دیگران به اشتراک بگذارید، از بخش خبرنگاران صلح خبر برای ما ارسال نمایید. تا پس از بررسی در مجله گزارشگران یا اخبار روز منتشر گردد.

در صورت تمایل، خبر با نام شما منتشر خواهد شد. البته در ارسال تصاویر و اخبار وگزارش های خودتان، قوانین و عرف را رعایت نمایید تا قابلیت انتشار را داشته باشند.

خبرنگار صلح خبرموسسه صلح خبر

منبع خبر ( ) است و صلح خبر | پایگاه اخبار صلح ایران در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد خبر را به شماره 300078  پیامک بفرمایید.
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسطصلح خبر | پایگاه اخبار صلح ایران در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

    نظرتان را بیان کنید