به گزارش مجله اخبار روز صلح خبر ؛ 4 پیشنهاد ایران برای حل بحران سوریه به گزارش صلح خبر؛ روزنامه ایران در صفحه اول امروز 16 فروردین ماه خود نوشت: 4 پیشنهاد ایران برای حل بحران سوریه ایران، روسیه و ترکیه در دومین نشست سهجانبه خود بر ادامه روند صلح خبری که از حدود 14 ماه پیش […]
به گزارش مجله اخبار روز صلح خبر ؛
4 پیشنهاد ایران برای حل بحران سوریه
به گزارش صلح خبر؛ روزنامه ایران در صفحه اول امروز 16 فروردین ماه خود نوشت: 4 پیشنهاد ایران برای حل بحران سوریه
ایران، روسیه و ترکیه در دومین نشست سهجانبه خود بر ادامه روند صلح خبری که از حدود 14 ماه پیش برای کمک به پایان بحران سوریه آغاز شد، تأکید کردند. نشست آنکارا در عین حال فرصتی شد تا با تبیین نقشه راه ادامه روند آستانه سه کشور مواضع خود را در قبال آخرین تحولات میدانی سوریه اعلام نمایند. چنان که رئیس جمهوری کشورمان ضمن تأکید مجدد بر موضع ایران در مخالفت با مداخله نظامی کشورهای دیگر در سوریه که با هدف ایجاد تجزیه قومی و برخلاف خواست حاکمیت ملی سوریه انجام میشود نسبت به اقدامات نظامی ترکیه در عفرین موضع گرفت و صراحتاً از این کشور خواست کنترل این مناطق را در اختیار ارتش سوریه قرار دهد.
رؤسای جمهوری ایران و روسیه در بدو ورود به محل برگزاری دومین اجلاس سهجانبه رؤسای جمهور ایران، روسیه و ترکیه با محوریت موضوع سوریه، از سوی رئیس جمهور ترکیه مورد استقبال قرار گرفتند.
روحانی، پوتین و اردوغان پس از گرفتن عکس یادگاری این نشست، در صدر هیأتهای عالی رتبه مقامات سه کشور، مذاکرات خود را آغاز کردند، اجلاسی که نخستین دور آن اول آذرماه سال 96 در شهر سوچی روسیه برگزار شد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی ریاست جمهوری، رئیس جمهوری در سخنان خود در این نشست، تعیین چهار منطقه برای کاهش تنش در سوریه پس از ۶ سال، مهار درگیریها در مناطق مختلف محل سکونت بخش عمده جمعیت این کشور، ایجاد اراده ترک مخاصمه میان طرفهای سوری را از جمله دستاوردهای اقدام سران سه کشور در 15 ماه گذشته برشمرد و تأکید کرد: گرچه از همان ابتدا، برخی از دولتها، در برابر روند آستانه کارشکنی کردهاند، لکن تحرکات بینالمللی برای حل بحران سوریه مستقیم یا غیرمستقیم از روند آستانه تأثیر مثبت پذیرفته و حتی برخی از مفاد مصوبات شورای امنیت، پیشتر و در فرآیند آستانه مورد هماهنگی سه کشور ضامن قرار گرفته بود.
رئیس جمهوری از مسلح کردن و استفاده ابزاری از گروههای تروریستی از سوی برخی کشورها، انتقاد کرد. وی در این باره با بیان اینکه دولت امریکا باید به این سؤال پاسخ دهد که هزاران کیلومتر دور از سرزمین خود در سوریه چه میکند، افزود: هدف از حضور غیر قانونی و مداخله نظامی امریکا در سوریه افزایش تنش و نهایتاً تجزیه این کشور است. روحانی همچنین خواستار واکنش جامعه بینالمللی نسبت به تجاوزات و جنایات رژیم صهیونیستی از جمله علیه مردم فلسطین و سوریه شد.
رئیس جمهوری در ادامه با اشاره به برگزاری نشست اول کنگره گفتوگوی ملی سوریه که با مشارکت نمایندگان گروههای مختلف سیاسی و اجتماعی این کشور در ۳۰ ژانویه ۲۰۱۸ در سوچی برگزار شد، اظهار کرد که در صورت مدیریت صحیح روند پیگیری و اجرای مصوبات این نشست، بویژه در زمینه شکلگیری کمیته بررسی موضوعات مربوط به اصلاح قانون اساسی سوریه، میتوان گام مؤثری در مسیر اعاده صلح خبر و ثبات به سوریه برداشت.
روحانی، همچنین با اشاره به درگیریهای غوطه شرقی، خروج افراد مسلح از بخشهای عمده این منطقه را زمینهساز کمک به امنیت پایتخت و آرامش و ثبات سوریه دانست و درباره تحولات عفرین نیز گفت: تحولات عفرین برنامه برخی قدرتها برای سوء استفاده از تمایزات قومی و نژادی در مسیر تثبیت تجزیه سوریه و دیگر کشورهای منطقه را تحتالشعاع قرار داد، اما تنها در صورتی میتواند به تحقق اهداف مشترک ما در روند آستانه کمک کند که خود منجر به نقض تمامیت ارضی و حاکمیت ملی سوریه نشده و کنترل این مناطق در اختیار ارتش سوریه قرار گیرد که علیرغم رویاروییهای جاری، همچنان نماد حاکمیت ملی کشور است.
وی در بخش پایانی سخنان خود برای موفقیت بیشتر تلاشهای مشترک سه کشور، چهار پیشنهاد ارائه داد. نخست اینکه بحران سوریه راه حل نظامی یا تحمیل شده از خارج ندارد و آینده سوریه تنها از طریق انتخاب دموکراتیک مردم سوریه رقم خواهد خورد. رئیس جمهوری در این باره کنگره گفتوگوی ملی سوریه را زمینه مناسبی برای آغاز فرآیند حل و فصل مسالمتآمیز بحران این کشور دانست و تأکید کرد که گفتوگوهای سوری-سوری باید تا رسیدن به یک راه حل مرضی الطرفین از جمله انجام اصلاحات لازم در قانون اساسی و برگزاری انتخابات آزاد و سالم ادامه یابد.
روحانی در دومین پیشنهاد، به وضعیت انسانی اسفناک در سراسر سوریه اشاره و تأکید کرد جامعه بینالمللی موظف است نسبت به ارائه کمکهای انسانی به همه نقاط سوریه تلاش کند. در این زمینه بدون نقض حاکمیت ملی سوریه، می بایست اطمینان حاصل شود که این کمکها به طور سریع و ایمن به تمام نقاطی که نیازمند هستند ارسال شود و فراهم کردن زمینههای بازگشت آوارگان به محل زندگی خود مورد اهتمام ما و جامعه جهانی قرار گیرد.
رئیس جمهوری همچنین محترم شمردن حاکمیت ملی، تمامیت ارضی و وحدت و استقلال را ضروری خواند و حضور نیروهای بیگانه در سوریه بدون موافقت دولت آن کشور را غیرقانونی دانست وخواستار پایان آن شد.
وی در چهارمین پیشنهاد خود، اظهار کرد: ضروری است مبارزه با تروریسم در سوریه تا ریشهکن شدن همه گروههای تروریستی، ادامه یابد. کشورهایی که هنوز دل در گروی پیروزی تروریستها در سوریه دارند باید به خود آیند و با قطع کمک به آنان بیش از این خود را در مقابل مردم سوریه قرار ندهند.
روحانی: آینده سوریه متعلق به مردم این کشور است
نشست خبری با حضور سران ایران، روسیه و ترکیه آخرین برنامه اجلاس روز گذشته آنکارا بود، نشستی که طی آن رئیس جمهوری توافق برای همکاری بیشتر در کمکرسانی به مردم مظلوم سوریه و نجات مجروحان را خوشحال کنندهترین لحظه نشست آنکارا دانست.
روحانی، آینده سوریه را متعلق به مردم سوریه دانست و با بیان اینکه هیچ کشوری حق ندارد درباره آینده سوریه تصمیم بگیرد، گفت: روز جشن بزرگ برای منطقه روزی است که جنگ در سوریه پایان بیابد، تروریستها از منطقه خارج شده باشند و دروازههای سوریه روی همه آوارگان باز شود و در یک انتخابات آزاد مردم سوریه بتوانند سرنوشت و آینده خود را تعیین کنند.
وی با بیان اینکه منطقه ما در سالهای اخیر مبتلا به معضل مهمی به نام تروریسمی شد که از سوی برخی از کشورها تربیت شده و مورد حمایت مالی و تسلیحاتی قرار گرفتند، اضافه کرد: برخی قدرتهای بزرگ جهانی از جمله امریکا میخواستند برای سالهای طولانی از گروههای تروریستی همانند داعش و النصره برای پیشبرد اهدافشان در منطقه استفاده کنند، اما ملتهای بزرگی چون ملت سوریه و عراق و با کمک کشورهای دوست، این توطئه بزرگ آنها را خنثی کردند و امروز دیگر قدرتی به نام داعش وجود ندارد، گرچه باقیماندههایی از آن هنوز در گوشه و کنار وجود دارند.
رئیس جمهوری با اشاره به اجلاس آستانه که 15 ماه پیش برگزار و به ایجاد نوعی آتشبس و کاهش تنش در چهار منطقه در سوریه منتهی شد، افزود: از آن زمان تاکنون تحولات بسیار زیادی در سوریه اتفاق افتاده که برخی خوشایند و برخی تلخ است اما بسیار خوشحالم که در مجموع امروز امید در سوریه از دیروز برای رسیدن به صلح خبر بیشتر است و آوارگان سوری امروز امید فراتری نسبت به گذشته دارند که در آیندهای نه چندان دور به خانههای خود بازگردند.
وی شیرینترین لحظه نشست روز گذشته سران سه کشور را توافق برای کمک رسانی به مردم مظلوم سوریه و نجات مجروحان برشمرد و گفت: امیدوارم این لحظه شیرین و زیبا را در مقام عمل به گونهای اجرا کنیم که بتوانیم به مردم مظلوم سوریه و بویژه مجروحان بیش از پیش کمک کنیم. روحانی با اشاره به اینکه وضعیت انسانی در سوریه امروز بسیار اسفناک است و باید کمک کنیم که مردم احساس آرامشی در زندگی خود داشته باشند، گفت: مبارزه با تروریسم باید ادامه یابد و باقیماندههای تروریستها از سوریه رانده شوند.
بــرش
در بیانیه پایانی نشست آنکارا مطرح شد
روند آستانه، تنها ابتکار بینالمللیِ مؤثر در برقراری صلح خبر در سوریه
رؤسای جمهوری اسلامی ایران، روسیه و ترکیه در بیانیهای مشترک، با اشاره به اینکه فرمت آستانه، تنها ابتکار بینالمللیِ مؤثری بوده است که به کاهش خشونت در سراسر سوریه کمک کرده و در برقراری صلح خبر و ثبات در سوریه نقش داشته است، بر عزم خود مبنی بر ادامه همکاری فعال درباره سوریه تأکید کردند.
به گزارش ایرنا، در این بیانیه رؤسای جمهور سه کشور با ابراز رضایت از نتایج نخستین سالِ نشستهای آستانه که از ژانویه ۲۰۱۷ برگزار شد بر پایبندی مستمر و قویِ خود به حاکمیت، استقلال، وحدت، تمامیت ارضی و ماهیت غیرقومیِ سوریه تأکید ورزیدند و افزودند: «هیچ اقدامی، صرفنظر از اینکه چه کسی آن را انجام دهد، نباید ناقض این اصولی باشد که به تأیید قطعنامههای مربوط سازمان ملل و نیز خواست نمایندگان همه بخشهای جامعه سوری رسیده است.» سران سه کشورهمه تلاشها برای ایجاد واقعیتهای جدید در عرصه میدانی به بهانه مبارزه با تروریسم را رد کرده، عزم خود را مبنی بر ایستادگی در برابر مقاصد جداییطلبانه که به دنبال تضعیف حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه و امنیت ملیِ کشورهای همسایه است ابراز داشته و تأکید کردند که کنگره گفتوگوی ملی سوریه که در تاریخ ۳۰ ژانویه ۲۰۱۸ در سوچی برگزار شد، نقطه عطف مهمی در فراهم کردن زمینه برای فرآیند سیاسی به شمار میآید و به پایبندی خود به پیگیری نتایج این کنگره، که منعکسکننده اراده نمایندگان همه بخشهای جامعه سوری است، بویژه توافق بر سر تشکیل یک کمیته قانون اساسیِ مورد حمایت دبیرکل سازمان ملل و جامعه بینالمللی تصریح کردند.
ایران، روسیه و ترکیه با اعلام پشتیبانی خود از تسهیل آغاز هر چه سریعترِ کمیته قانون اساسی در ژنو با کمک فرستاده ویژه دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه و با هماهنگی سه کشور ضامن از نمایندگان دولت جمهوری عربی سوریه و معارضه متعهد به حاکمیت، استقلال، وحدت، تمامیت ارضی و ماهیت غیرقومیِ سوریه و از جامعه بینالمللی خواستند از نتایج کنگره گفتوگوی ملی سوریه حمایت کنند. آنها با تصریح اینکه مناقشه سوریه هیچ راهحل نظامیای نداشته، تنها از راه یک فرآیند سیاسی همراه با مذاکره میتوان به آن پایان داد، بر ضرورت کمک به سوریها برای بازگرداندن وحدت کشورشان و دستیابی به راهحلی سیاسی برای مناقشه کنونی از طریق فرآیندی فراگیر، آزاد، عادلانه و شفاف با مدیریت و راهبریِ سوری و مبتنی بر اراده آزاد مردم سوریه که منجر به قانون اساسیِ برخوردار از پشتیبانی مردم سوریه و انتخابات آزاد و عادلانه با مشارکت همه سوریهای واجد شرایط و تحت نظارت درستِ سازمان ملل باشد، تأکید ورزیدند.
سران سه کشور ضامن همچنین بر عزم خود مبنی بر ادامه همکاری برای نابودی نهایی داعش، جبههالنصره و همه دیگر افراد، گروهها، تشکلها و موجودیتهای وابسته به القاعده یا داعش در سوریه که از سوی شورای امنیت سازمان ملل شناسایی شدهاند تصریح کردند و تأکید کردند که در مبارزه با تروریسم، تمایز میان گروههای تروریستی مذکور و گروههای معارض مسلحی که به رژیم آتشبس پیوسته بودهاند یا خواهند پیوست از لحاظ جلوگیری از تلفات غیرنظامی حائز بیشترین اهمیت است.
در پایان این بیانیه اعلام شد که ایران، ترکیه و روسیه تصمیم گرفتند نشست بعدی خود را در جمهوری اسلامی ایران و به دعوت رئیس جمهوری اسلامی ایران برگزار کنند.
سرويس اخبار روز خبرگزاري صلح خبر