به گزارش روز چهارشنبهٔ خبرنگار موسیقی ایرنا، امسال، در سی و یکمین دورهٔ جشنوارهٔ موسیقی فجر، همانند گذشته، گونه های مختلف موسیقی حضور دارد؛ از موسیقی سنتی ایرانی گرفته تا موسیقی محلی و پاپ و تلفیقی و نیز کلاسیک. اما در بخش موسیقی سنتی (یعنی موسیقی سنتی ایرانی؛ و نه موسیقی تلفیقی)، حدود 11 گروه […]
به گزارش روز چهارشنبهٔ خبرنگار موسیقی ایرنا، امسال، در سی و یکمین دورهٔ جشنوارهٔ موسیقی فجر، همانند گذشته، گونه های مختلف موسیقی حضور دارد؛ از موسیقی سنتی ایرانی گرفته تا موسیقی محلی و پاپ و تلفیقی و نیز کلاسیک.
اما در بخش موسیقی سنتی (یعنی موسیقی سنتی ایرانی؛ و نه موسیقی تلفیقی)، حدود 11 گروه و فرد در جشنوارهٔ امسال قرار است که اجرا داشته باشند. از این 11 اجرا، در هفت کنسرت، موسیقی با کلام اجرا خواهد شد و چهار اجرا به موسیقی بی کلام اختصاص دارد. از میان گروه های این بخش، برای دو گروه، خوانندگان خانم آواز می خوانند و به همین دلیل اجرای این دو گروه ویژهٔ بانوان است.
کنسرت های موسیقی سنتی این دوره از جشنواره، در تالارهای وحدت، رودکی و مرکز همایش های برج میلاد برگزار می شود که در این میان، تالار وحدت سهم بیش تری را از اجراها به نام خود زده است.
در ادامه، گروه های حاضر در بخش موسیقی سنتی جشنواره و زمان و مکان اجراهایشان، به اجمال معرفی کی شود.
** شادمانه های کامکارها
حضور گروه قدیمی، خانوادگی و منسجم کامکارها در این دوره از جشنواره، یکی از اتفاق های خوب در بخش موسیقی سنتی است. این گروه از سال 1344 فعالیت خود را آغاز کرده و جزو اندک گروه های موسیقی ایرانی بوده است که توانسته هویت و نیز انسجام خود را تا به امروز حفظ کند.
در گروه کامکارها، بیژن، هوشنگ، ارسلان، پشنگ، اردشیر، اردوان، ارژنگ، قشنگ، هانا، صبا و نیریز کامکار حضور دارند.
کامکارها در جشنوارهٔ امسال نیز مانند اغلب اجراهای خود، قطعه هایی را به زبان فارسی و کردی برای مخاطبان اجرا می کنند. البته به گفتهٔ هوشنگ کامکار، در اجرای جشنواره، بین قطعه های اجرا شده، هر بار یکی از اعضای گروه تکنوازی خواهد کرد.
– کنسرت گروه کامکارها روز چهارشنبه، 28 بهمن در دو سیانس 18:15 و 21 در تالار مرکز همایش های برج میلاد برگزار خواهد شد.
** ارکستر ملی و دو رهبر
ارکستر موسیقی ملی ایران، در جشنوارهٔ سی و یکم، دو اجرا خواهد داشت با دو رهبر ارکستر؛ یکی از اجراها را فرهاد فخرالدینی، مدیر هنری و رهبری اصلی ارکستر ملی، رهبری خواهد کرد و اجرای دیگر، به رهبری لوریس چکناواریان، رهبر مهمان این ارکستر، برگزار خواهد شد.
در اجرایی که چکناواریان رهبری آن را به عهده دارد، قرار است آهنگ هایی از ساخته های وی اجرا شود که از جملهٔ آن ها می توان به «آرارات» و «سلام» اشاره کرد.
در اجرای دیگر این ارکستر که با رهبری فرهاد فخرالدینی به روی صحنه می رود، شش خوانندهٔ تازه رسیده برای ارکستر خواهند خواند که در واقع می توان این اجرا را نوعی معرفی برای این خوانندگان جوان دانست.
– کنسرت ارکستر ملی به رهبری لوریس چکناواریان شنبه، 24 بهمن ماه، ساعت 18:15 در تالار وحدت برگزار می شود.
– اجرای ارکستر ملی به رهبری فرهاد فخرالدینی نیز ساعت 18:15 روز پنج شنبه، 29 بهمن ماه در تالار وحدت خواهد بود.
** بابایی و کامکار و گنجه یی
بهداد بابایی (نوارندهٔ سه تار) و اردشیر کامکار (نوازندهٔ کمانچه) با همراهی تنبک کامبیز گنجه یی در این دوره از جشنوارهٔ موسیقی فجر حضور دارند و می خواهند بر مبنای بداهه نوازی، قطعه هایی در مایهٔ بیات ترک اجرا کنند.
در این اجرا قرار است شماری از آهنگ هایی که اردشیر کامکار آن ها را ساخته است، اجرا شود.
– اجرای سه نفرهٔ بهداد بابایی، اردشیر کامکار و کامبیز گنجه یی، روز سه شنبه، 27 بهمن ماه، ساعت 21 در تالار وحدت اجرا می شود.
** کمانچه نوازان
نوید دهقان، آهنگساز و نوازندهٔ کمانچه با گروه کمانچه نوازی در این دوره از جشنواره حاضر است. به گفتهٔ وی در اجرای این گروه، 16 کمانچه نواز حضور خواهند داشت که در دو بخش کنسرت خود را اجرا می کنند. بخش نخست، تکنوازی کمانچه نوازان را در بر می گیرد و بخش دومِ کنسرت به هم نوازی کم این گروه 16 نفره اختصاص دارد.
این تجربهٔ نوازندگی هم زمان شانزده کمانچه، بی آنکه سازی دیگر بخواهد آن ها را همراهی کند، از تجربه های کنجکاوی برانگیز و انگشت شمار موسیقی ایران است، که باید تا روز اجرای این گروه در جشنواره صبر کرد و نتیجهٔ کار را دید و شنید.
– اجرای گروه کمانچه نوازی به سرپرستی نوید دهقان، ساعت 18:15 روز شنبه، 24 بهمن ماه در تالار رودکی برگزار می شود.
** گروه کوبه یی تهران
گروه «کوبه یی تهران»، که به تازگی به سرپرستی حسین رضایی نیا (نوازندهٔ دف) شکل گرفته است، برای نخستین بار در جشنوارهٔ موسیقی فجر رونمایی می شود.
در این گروه هیچ ساز ملودیکی وجود ندارد و همهٔ سازها، کوبه ای است. مرشد عباس مهرگان، ضرب نواز زورخانه، نیز با ضرب روزخانهٔ خود در این اجرا حضور دارد و شاهنامه خوانی خواهد کرد.
وحید اسداللهی و کامبیز گنجه یی نیز از دیگر نوازندگان این گروه هستند.
– کنسرت گروه کوبه یی تهران ساعت 18:15 چهارشنبه، 28 بهمن در تالار وحدت برگزار می شود.
** سنتور اردوان کامکار
اردوان کامکار، نوازندهٔ سرشناس سنتور، در این دوره از جشنوارهٔ فجر تکنوازی سنتور خواهد کرد.
– تکنوازی اردوان کامکار، روز جمعه، 30 بهمن ماه، ساعت 18:15 در تالار
وحدت برگزار می شود.
** بانوان سنتی خوان
هنگامه اخوان و نجمه تجدد، دو خواننده ای هستند که با گروه های خود در این دوره از جشنواره، برای بانوان موسیقی سنتی اجرا خواهند کرد.
هنگامه اخوان با همراهی گروه بهار، قرار است قطعه هایی را از آهنگسازان گذشتهٔ موسیقی ایرانی، همچون امیر جاهد، در کنسرت خود بخواند.
نجمه تجدد، همسر بیژن کامکار، نیز دیگر خوانندهٔ خانمی است که در این دوره آواز سنتی خواهد خواند. به گفتهٔ تجدد، این کنسرت در دو بخش موسیقی ملی و کلاسیک اجرا می شود و هانا کامکار، ندا خاکی، نسیم اعرابی، خورشید دادبه، نیلوفر شهبازی، نیکناز میرقلمی و ندا بهزادی، تجدد را همراهی خواهند کرد.
– کنسرت هنگامه اخوان روز چهارشنبه، 21 بهمن ماه، ساعت 15:30 در تالار وحدت روی صحنه می رود.
نجمه تجدد نیز در همان روز چهارشنبه، 21 بهمن ماه، ساعت 18:15 در تالار وحدت آواز خواهد خواند.
** گروه های خورشید و وزیری
دو گروه موسیقی «خورشید» (به سرپرستی مجید درخشانی) و «وزیری» (به سرپرستی کیوان ساکت)، دیگر گروه هایی هستند که در این دوره در بخش موسیقی سنتی شرکت دارند.
گروه خورشید قرار است با همراهی صدای مظفر شفیعی، اشکان کمانگری و امید مظهری روی صحنه برود. گروه وزیری را هم سالار عقیلی با صدای خود همراهی می کند.
– اجرای گروه «خورشید»، جمعه، 23 بهمن ماه، ساعت 18:15 در تالار وحدت برگزار می شود.
– گروه «وزیری» نیز همان روز جمعه، 23 بهمن ماه، ساعت 21 در تالار وحدت کنسرت می دهد.
سی و یکمین دورهٔ جشنوارهٔ موسیقی فجر، 21 بهمن ماه تا یکم اسفند ماه برگزار خواهد شد.