حمید گرمابی در گفتوگو با صلح خبر در خصوص تصمیم آمریکا مبنی بر عدم تمدید معافیت خریداران نفتی ایران، اظهار کرد: اگرچه این تصمیم به ما ضربه میزند و مشکل ایجاد میکند، اما حرف آمریکا که قصد دارد صادرات نفت ما را به صفر برساند، امکانپذیر نیست. ما روشهای متفاوتی برای فروش نفت داریم، اگرچه ممکن است ما را به زحمت انداخته و مقداری هزینه داشته باشد.
وی افزود: وزارت نفت، مسئول فروش نفت است و ترجیح میدهد که روشهای دیگر فروش نفت را بیان نکند تا جلوی آن گرفته نشود اما در دنیای گسترده و شلوغ امروز حتما غیر از روشهای معمول خرید و فروش نفت، روشهای دیگری نیز وجود دارد که به وسیله آنها میتوان بدون انتقال ارز و بدون ورود به بازار رسمی خرید و فروش نفت، آن را به فروش رساند. این روشها ریسکهایی دارد و قیمتها مقداری کاهش مییابد اما راه به طور کل بسته نیست.
گرمابی با بیان اینکه کشورهایی که بیشترین میزان نفت را از ما خریداری میکنند، به این تصمیم اعتراض کردند که ما نیاز به خرید نفت از ایران داریم، عنوان کرد: معمولا از لحاظ فنی و تخصصی، پالایشگاههای هر کشوری با توجه به خوراک نفت خام ورودی خود طراحی و تنظیم می شود، بنابراین اینگونه نیست که بتوانند به راحتی خوراک نفتی خود را به نفت کشور دیگری چون عربستان و امارات تغییر دهند.
این نماینده مجلس شورای اسلامی ادامه داد: خوراک هر پالایشگاهی مشخصات خاص خود را دارد و به راحتی نمیتوان آن را تغییر داد، نیاز به زمان دارد و قطعا کشورهایی چون کره، هند، چین و ترکیه که تمایل دارند، خرید نفت از ما را ادامه دهند، این مشکل را دارند و بعید است آمریکا بتواند در هدف خود موفق شود.
نماینده مردم نیشابور در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه این تصمیم آخرین تیر ترامپ علیه ایران نخواهد بود، تصریح کرد: آمریکا نمیتواند در تصمیم خود به نتیجه صد در صد و دلخواهش برسد و احتمالا بار دیگر به دنبال روشهای دیگر خواهد بود. کشورهایی که از نفت ایران استفاده میکنند و در این ۶ ماه به آنها این معافیت داده شده بود، معترض و خواستار ادامه خرید از ایران هستند.
وی گفت: همواره در مباحث سیاسی، فشارها و لابیها تاثیرگذار هستند. ممکن است تعداد کشورها کمتر از هشت کشور شود اما بعید است که آمریکا بتواند تمام کشورهای خریدار نفت ایران را مجاب کند که از ایران نفت خریداری نکنند.
گرمابی در خصوص تاثیر تصمیم ترامپ بر اقتصاد ایران، گفت: متاسفانه در بازار ایران جهش قیمت دلار اتفاق افتاده که معمولا در بازار ما نیز اینگونه است که جهش اولیهای که مقدار قابل توجهی از آن به دلیل اثرات روانی خبر است، ایجاد میشود و بعد که آن اثرات اولیه روانی از بین میرود، بار دیگر مقداری کاهش مییابد.
این نماینده مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: این تصمیم در حوزه جهانی نیز قطعا تاثیر منفی دارد، قیمت نفت را افزایش خواهد داد و معمولا خبرها بلافاصله در بازار بینالمللی نفت که حساس است، تاثیر منفی خود را میگذارد.
نماینده مردم نیشابور در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه باید گفتوگوها و لابیهای سیاسی با خریداران نفت و همسایهها ادامه پیدا کند، عنوان کرد: ما باید بتوانیم تحریمی را که آمریکا یکجانبه در این زمینه قرار داده، دور بزنیم و نفت را با روشهایی متفاوت از روشهای معمول بفروشیم. در عین حال این تصمیم میتواند یک اثر مثبت نیز داشته باشد که مشکلات موجب شود، وابستگی بودجه به نفت را کاهش داده و به سراغ محصولات دیگری برویم که آمریکا به راحتی نمیتواند آنها را تحریم کند.
وی اضافه کرد: باید تنوع و تعداد محصولات صادراتی ما زیاد باشد. محصولات صادراتی ما میتواند انواع محصولات کشاورزی و محصولات صنایع کوچک و متوسط را شامل شود تا بتوانیم در صادرات خود تنوع ایجاد کنیم و ارزی که قرار است از طریق نفت به دست آید، از طریق صادرات سایر کالاها کسب کنیم. در آن صورت میتوان گفت که آمریکا دیگر نمیتواند در این زمینه برای ما مشکل عمده ایجاد کند.
گرمابی گفت: با کاهش سهم ایران از بازار بینالمللی، نفت قطعا گران خواهد شد و در صورتی که نفت به بالای ۷۰ دلار برسد، آمریکا نمیتواند تحمل کرده و باید راهکاری برای کاهش قیمت آن پیدا کند.
انتهای پیام