به گزارش مجله آموزشی صلح خبر «گداگرام» چیست و چگونه کار می کند؟ روزنامه صلح خبر: تعدادشان اصلا كم نیست، حداقل آمار و ارقام پلیس فتا این را میگوید. مجرمانی كه به جای زورگیری، سرقت یا كیفقاپی با اندكی بهره هوشی دست به سرقتهایی از نوع مدرنتر میزنند و بهراحتی پشت شیشههایی از جنس مجازی […]
به گزارش مجله آموزشی صلح خبر
«گداگرام» چیست و چگونه کار می کند؟
روزنامه صلح خبر: تعدادشان اصلا كم نیست، حداقل آمار و ارقام پلیس فتا این را میگوید. مجرمانی كه به جای زورگیری، سرقت یا كیفقاپی با اندكی بهره هوشی دست به سرقتهایی از نوع مدرنتر میزنند و بهراحتی پشت شیشههایی از جنس مجازی بودن پنهان میشوند.
تكدیگری مجازی
در دنیای امروز دیگر برای كلاهبرداری یا تكدیگریهای با قصد و غرض، نیازی به پوشیدن لباس چركمرده و حضور فیزیكی در معابر نیست. برای این كار، حالا تنها یك گوشی دست دوم هم كفایت میكند! كلاهبردارانی كه به وسیله تحریك حس نوعدوستی مردم و تنها با یك تلفن همراه روزانه تا چند صد میلیون تومان از حساب مردم بر میدارند و بهسادگی بهجیب میزنند. اتفاقی كه فقط در كشور ما هم نمیافتد و یك معضل جهانی است.
جدیدترین نمونه آن كه در خارج از ایران اتفاق افتاد و حاشیهساز شد، ماجرای مرد بیخانمانی بود كه تمامی دارایی خود – كه 20 دلار بود – را برای كمك به یك دختر بیسرپناه داده بود و بعد از كمك، آن دختر و دوستش كمپینی برای مرد بیخانمان ایجاد میكنند و از طریق حس نوعدوستی مردم موفق به جمعآوری 400 هزار دلار شده بودند كه پلیس متوجه شد هر سه این افراد همدست بودهاند و این روش را تنها برای تحریك احساسات مردم به كار بسته بودند!
به خاطر انسان بودن!
به گفته پلیس فتا، این روزها یكی از روشهایی كه مجرمان به منظور كلاهبرداری از مردم استفاده میكنند، تحریك احساسات و عواطف آنها است. در این شرایط كلاهبرداران و مجرمان سایبری با برانگیختن حس ترحم و تحریك نمودن حس كنجكاوی افراد با شیوههایی همچون ارسال ایمیل، قرار دادن مطلب در شبكههای اجتماعی، تماس تلفنی و … اقدام به فریب مردم میكنند. آنها با ساخت سایت، گروه و كانال تحت عنوان موسسات خیریه برای دریافت كمكهای مالی برای افرادی كه مشكلات زیادی دارند از جمله زندانیان، بیماران و … اقدام میكنند و از شما میخواهند فرمهای خاصی را پر كنید كه در بین سوالات فرم تعدادی سوال شخصی و اطلاعات محرمانه نیز وجود دارد.
مجرمین با ارسال ایمیل و پیامك از طریق موبایل، مدعی میشوند كه دچار مشكل هستند و تقاضای كمكهای مالی دارند. همچنین با ارسال ایمیلهای به ظاهر رسمی، خود را نماینده سازمان خیریه معرفی میكنند و با قرار دادن فرمهایی كه به ظاهر حمایتی است، اقدام به جمعآوری اطلاعات محرمانه از كاربران و در نهایت سرقت اطلاعات میكنند. این مساله برای كلاهبرداران امری عادی است كه در هر شرایطی به سوءاستفاده از احساسات مردم بپردازند.
هشدار پلیس بینالملل
چند وقت پیش عكسی از مردم یمن و نیجریه در شبكههای اجتماعی پخش شد كه موجب تحریك احساسات مردم شد و كار به جایی رسید كه پلیس بینالملل و كارشناسان اینترنتی درباره آنها هشدار دادند. پلیس بینالملل هشدار داد كه مردم مراقب نام دو شیوه كلاهبرداری با عنوانهای اكمكهای خیرخواهانهب و اسوءاستفاده از انساندوستیب باشند و به هركسی اعتماد نكنند، زیرا كلاهبرداران بینالمللی با ارسال ایمیلهایی از افراد میخواهند كه به مردم كشورهای فقیر مانند نیجریه كمك كنند یا هنگام بلایای طبیعی مانند سیل و زلزله به بهانه كمك به آسیبدیدگان از مردم به شیوه مجازی اخاذی میكنند.
یكی از راههای كلاهبرداری به این صورت بود كه بعضی از افراد با انتشار عكسهای دلخراش از آسیبدیدگان اجتماعی یا بیماران نیازمند در شبكههای اجتماعی مانند فیسبوك، توییتر یا اینستاگرام از كاربران این شبكهها میخواستند كه به این افراد كمك كنند.
این روشها را بشناسید
فیشینگ: در این روش كلاهبرداران با ساختن صفحات جعلی مشابه درگاه اصلی بانكها یا در قالب خرید اینترنتی دست به سرقت میزنند. مجرمان با ساختن صفحهای جعلی مشابه صفحه اصلی بانكها شماره كارت، رمز دوم و كد cvv2 را به دست آورده و در فرصتی مناسب اقدام به برداشت از حساب كاربر میكنند. رضا یكی از افرادی بود كه ماجرای به دست آوردن 900 میلیون تومان تنها با داشتن دو كارت بانكی، یكی از پربازدیدهای فضای مجازی بود!
اسكیمر: مجرمان با قرار دادن مدارهای مغناطیسی در دستگاههای كارتخوان فروشگاهها اطلاعات كارتهای بانكی مشتریان را ذخیره میكنند و با تخلیه اطلاعات از جمله رمز دوم، كارت بانكی جعلی ساخته و از حساب مشتری سرقتهای میلیونی میكنند؛ البته براساس آمار پلیس فتا در این روش كه در حال فراگیر شدن است، مجرمان ممكن است دستگاه اسكیمر را داخل كارتخوانهای فروشگاهها قرار داده و بدون اطلاع صاحب مغازه اطلاعات مشتریان آنها را سرقت كنند.
برنده شدن در قرعهكشی: این روش جزو قدیمیترین روشهای كلاهبرداری است، ولی با وجود تذكرهای بسیار، هنوز هم قربانیان زیادی میگیرد. در این روش كلاهبرداران سایتهای قرعهكشی راهاندازی كرده و هر فردی را كه به این سایت مراجعه كند، به عنوان برنده اعلام میكنند. سپس كلاهبرداران در تماس با قربانی خود مدعی میشوند او برنده صدها هزار تومان پول نقد در قرعهكشی شده و با گرفتن شماره كارت مدعی میشوند پول به حساب فرد واریز میشود. ولی این اتفاق نمیافتد و قربانیان با مراجعه به بانك و دستگاه خودپرداز، تمامی پول خود را دودستی تقدیم مجرمان میكنند!
پلیس فتا را دریابید
اگر متوجه شدید روزی یكی از قربانیان فضای مجازی شدهاید، میتوانید بهصورت قانونی دنبال حقتان باشید و مجرم را پیدا كنید. پلیس فتا، پس از ارائه شكایت از سوی شاكی خصوصی یا از طریق شكایت مدعیالعموم این امكان را خواهد یافت تا به درخواست آنها رسیدگی كند. بهترین و قانونیترین راه برای ارائه شكایت، مراجعه به دادسرای جرایم رایانهای است. پس از مراجعه به دادسرای جرایم رایانهای، پرونده تشكیل میشود و رسیدگی به آن طبق روال قانونی به جریان میافتد.
یا اگر جرمی علیه شما در فضای مجازی اتفاق افتاد، میتوانید به سایت اینترنتی پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات (فتا) به نشانی WWW.cyberpolice.ir مراجعه و روی آیكون ارتباطات مردمی كلیك كنید. در این بخش، مشخصات، نشانی و شماره تلفن به همراه موضوع شكایت شما به ثبت میرسد و پلیس فتا در كمترین زمان ممكن با شما تماس گرفته و موضوع را پیگیری خواهد كرد.
منبع : Bartarinha