مهدی فاخری در گفت وگو با صلح خبر، در پاسخ به این سوال که با توجه به تصمیم رائول کاسترو مبنی بر کناره گیری از رهبری حزب کمونیست کوبا و اینکه خداحافظی خانواده کاسترو از صحنه سیاسی کوبا چه تاثیری بر این کشور خواهد داشت اظهار کرد: علی رغم اینکه شخصیت های سیاسی در عرصه داخلی و خارجی یک کشور تاثیرگذارند ولی در کشورهایی مثل کوبا تحولات یک کشور و روابط خارجی آن تابع نظام سیاسی و ایدئولوژیک آن است و این ایدئولوژی ارزشهای خاصی را برای آن کشور در عرصه داخلی و خارجی فراهم می کند.
وی با بیان اینکه به نظر میرسد با تغییر و تحولات در کوبا خطوط اصلی سیاست در این کشور به شکل سابق ادامه پیدا کند افزود: البته چند عامل می تواند در این زمینه تاثیرگذار باشد. از جمله شخصیتهای سیاسی جدیدی که مسئولیت را بر عهده می گیرند. چرا که به صورت آگاهانه و یا ناآگاهانه نظرات و دیدگاه های این شخصیت ها در نوع تصمیمگیری شان در قالب ایدئولوژی که به آن پایبند هستند تاثیرگذار خواهد بود.
وی همچنین به شرایط جهانی اشاره کرد و گفت: در حال حاضر در آمریکا حکومتی دموکرات بر روی کار آمده که ادعای بازگشت به چند جانبه گرایی دارد. گرچه در این زمینه تاکنون دولت بایدن علی رغم صحبت هایی که کرده اقدام خاصی نداشته اما می توان این انتظار را داشت که شاهد تغییراتی در نوع روابط آمریکا و کوبا باشیم و این موضوعی تاثیرگذار بر روند تحولات در کوبا است.
وی همچنین با بیان اینکه در سال های اخیر شاهد روی کار آمدن احزاب دست چپی در برخی از کشورهای آمریکای لاتین از طریق انتخابات بودهایم، گفت: این نیز تا اندازهای می تواند در افزایش گرایشهای دموکراسی خواهی در کوبا تاثیرگذار باشد.
این کارشناس مسائل آمریکای لاتین ادامه داد: با تغییر چهره برخی از رهبران در کوبا این امکان نیز وجود دارد که اتحادیه اروپا مجددا روابط خود را در زمینههای سیاسی، اقتصادی و تجاری با این کشور آمریکای لاتین گسترش دهد.
وی در پایان اظهار کرد: باید در واقع گفت، کوبا در کوتاه مدت و میان مدت حرکت خود را در چهارچوب ایدئولوژی قبلیاش ادامه خواهد داد گرچه ممکن است با توجه به مولفههای ذکر شده روابط خارجیاش گسترش پیدا کند. در عرصه اقتصادی نیز سیاست آزادسازی تدریجی گسترش پیدا کرده و در بعد داخلی نیز این زمینه فراهم شود که جامعه مدنی و بخش های غیر حکومتی در این کشور تا حدودی تقویت شوند.
انتهای پیام