امروز: سه شنبه, ۶ آذر ۱۴۰۳ / قبل از ظهر / | برابر با: الثلاثاء 25 جماد أول 1446 | 2024-11-26
کد خبر: 401781 |
تاریخ انتشار : 05 آذر 1399 - 1:08 | ارسال توسط :
0
1
ارسال به دوستان
پ

به گزارش مجله اقتصادی صلح خبر از زمان انتشار سریع و گسترده ویروس ناشناخته کووید ۱۹ موسوم به کرونا ویروس در ایران بیش از ۹ ماه می گذرد. در این مدت بخش اعظمی از کسب و کارهای خرد، کارگاههای کوچک و مشاغل و صنوف خدماتی دچار آسیب شده اند؛ بخشهایی که بیشترین اشتغال طبقات پایین […]

به گزارش مجله اقتصادی صلح خبر

از زمان انتشار سریع و گسترده ویروس ناشناخته کووید ۱۹ موسوم به کرونا ویروس در ایران بیش از ۹ ماه می گذرد. در این مدت بخش اعظمی از کسب و کارهای خرد، کارگاههای کوچک و مشاغل و صنوف خدماتی دچار آسیب شده اند؛ بخشهایی که بیشترین اشتغال طبقات پایین جامعه در آنها شکل گرفته است.

به گزارش صلح خبر، به دلیل شیوع کرونا در ماههای اخیر صاحبان بسیاری از مشاغل و صنوف عمدتا خدماتی شدیدا آسیب دیده و با توقف فعالیت روبه رو شدند؛ بیشتر مغازه ها، پاساژها، رستورانها، اغذیه فروشی ها، هتلها، آرایشگاهها و مراکز گردشگری و حمل ونقل که در بخش خدمات فعال بودند، تحت تاثیر کرونا تعطیل یا راکد شدند.

تاثیر شیوع کرونا بر اقتصاد ایران بیش از هر چیز بر معیشت افراد تاثیرگذار بود چرا که کرونا بخشهایی از اقتصاد را که بیشترین اشتغال طبقات پایین جامعه در آن شکل گرفته بود، تحت تاثیر قرار داد.

تعداد شاغلین بخش خدمات در بهار امسال نسبت به بهار سال گذشته با کاهش همراه بوده و این امر ناشی از تاثیرپذیری بسیاری از مشاغل خدماتی از شیوع کرونا بوده است.

از نگاه کارشناسان بزرگترین تاثیر کرونا بر بخشهای خدماتی بوده است؛ بخش خدمات اگرچه نسبت به سایر بخشهای اقتصادی کمترین آسیب از فشارهای اقتصادی را متحمل شد اما به سرعت از شوک کرونا و تداوم آن تاثیر پذیرفت.

حمید حاج اسماعیلی ـ کارشناس حوزه کار ـ در گفت وگو با صلح خبر، در تشریح علل آسیب پذیری مشاغل خدماتی در بحران کرونا می گوید: در دوران کرونا فعالیت مشاغل خدماتی بیش از سایر بخشها مختل شد چون که اقتصاد کشور عمدتا خدماتی و بر پایه ارائه کالا و خدمات استوار است و از این جهت آسیب پذیری در صنوف خدماتی چشمگیرتر بود.

او می گوید: به دلیل محدودیتهایی که در بازار کشور پس از شیوع کرونا به وجود آمد مردم در انجام بسیاری از امور از قبیل مسافرت، گردشگری، خرید کالا و دریافت برخی خدمات دچار مشکل شدند و به این ترتیب بخش خدمات از کرونا آسیب جدی دید.

این کارشناس بازار کار رعایت پروتکل های بهداشتی را از دیگر علل تاثیرپذیری مشاغل خدماتی از کرونا دانسته و می گوید: مردم برای آنکه به کرونا مبتلا نشوند با احتیاط از خدمات رستوران ها، هتل ها، فست فودها، باشگاهها و مراکز تفریحی و گردشگری استفاده کردند و ترجیح دادند که خدمات کمتری دریافت کنند. این امر شکنندگی مشاغل خدماتی را نشان داد و بی تردید طولانی شدن کرونا مشکلات و محدودیتهای بیشتری برای کسب و کارهای خدماتی به دنبال خواهد داشت.

بر اساس آماری که از سوی مرکز آمار ایران از رشد اقتصادی در سه ماهه نخست امسال انتشار یافته، بیشترین رشد منفی در میان بخشهای اقتصادی متعلق به بخش خدمات بوده است و در بخش خدمات، گروه “سایر خدمات عمومی، اجتماعی، شخصی و خانگی” که با مشاغل عده زیادی از خویش فرمایان و مشاغل غیر رسمی در ارتباط است با رشد منفی ۶۳ درصد از بیشترین کاهش در تولید ناخالص داخلی در میان سایر گروهها برخوردار بوده است.

مشاغل بخش خدمات از ثبات و پایداری لازم برخوردار نیست و در مواجهه با بحران هایی همچون کرونا می تواند بسیاری از ظرفیتهای اشتغال را دستخوش تغییر قرار دهد. گزارش مرکز آمار و اطلاعات راهبردی وزارت کار از بررسی روند شاغلان بخش خدمات در بهار ۱۳۹۹ نیز نشان می دهد که تعداد شاغلین بخش خدمات در بهار امسال نسبت به بهار سال گذشته با کاهش همراه بوده و این امر ناشی از تاثیرپذیری بسیاری از مشاغل خدماتی از شیوع کرونا بوده است که موید این امر، کاهش ۳۳ درصدی شاغلین هتل ها و رستورانها در بهار امسال است.

به موجب این گزارش، در حالی که تعداد شاغلین بخش خدمات در کشور همواره از روند صعودی برخوردار بوده اما کاهش ۹.۷ درصدی شاغلین این بخش در بهار ۱۳۹۹ نسبت به بهار سال ۱۳۹۸ ناشی از تاثیر شیوع بیماری کرونا بر برخی از زیرمجموعه های بخش خدمات بوده است.

به گزارش صلح خبر، اگر چه نمی‌توان ظرفیت‌های اشتغال در بخش خدمات و تاثیرگذاری آن بر اقتصاد کشور را نادیده گرفت اما این نکته را نیز نباید از نظر دور داشت که در شرایط بحرانی، تکانه های اقتصادی و حوادث غیرقابل پیش بینی، مشاغل بخش خدمات از ثبات و پایداری لازم برخوردار نیست و می‌تواند بسیاری از ظرفیت‌های اشتغال را دستخوش تغییر قرار دهد.

به اعتقاد کارشناسان و تحلیلگران بازار کار، کسب و کارهای خدماتی به همان سرعت که در مسیر اشتغال و ایجاد ظرفیت قرار می گیرند، می توانند در مواجهه با بحرانهایی همچون کرونا پایداری خود را از دست بدهند، از این رو برای برقراری توازن در اقتصاد باید بخشهای صنعت، کشاورزی و خدمات به طور متعادل و متوازن در کشور توسعه یابند تا تمام بخشهای اقتصاد از چنین شرایطی متاثر نشوند و اقتصاد تولیدمحور و دانش بنیان به تدریج جایگزین اقتصاد خدماتی و نفتی شود.

انتهای پیام

منبع : Isna.ir

اگر تمایل دارید خبر یا گزارش یا مقاله ای را با دیگران به اشتراک بگذارید، از بخش خبرنگاران صلح خبر برای ما ارسال نمایید. تا پس از بررسی در مجله گزارشگران یا اخبار روز منتشر گردد.

در صورت تمایل، خبر با نام شما منتشر خواهد شد. البته در ارسال تصاویر و اخبار وگزارش های خودتان، قوانین و عرف را رعایت نمایید تا قابلیت انتشار را داشته باشند.

خبرنگار صلح خبرموسسه صلح خبر

منبع خبر ( ) است و صلح خبر | پایگاه اخبار صلح ایران در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد خبر را به شماره 300078  پیامک بفرمایید.
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسطصلح خبر | پایگاه اخبار صلح ایران در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

    نظرتان را بیان کنید