به گزارش صلح خبر، بخشهایی از غار کرفتو دستکَند است و کتیبهها و آثاری از سده ۳ در این غار وجود دارد. کرفتو، در بخش کرفتو از توابع دیواندره واقع شده و در تاریخ ۲۰ بهمن ۱۳۱۸ با شماره ثبت ۳۳۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست .
کتیبهای یونانی بر سردر یکی از اتاقهای طبقه سوم این غار وجود دارد که آن را به عنوان معبد هراکلس نام بردهاست. در معماری این غار علاوه بر ایجاد اتاقها و راهروهای عبوری، سعی شده تا اتاقها با هم مرتبط باشند و نورگیرهایی به سمت بیرون تعبیه شدهاند و بر دیوارهای غار در بعضی از اتاقها نقوشی به صورت تجریدی از حیوانات، انسان و گیاه حجاری شدهاست .
با توجه به پژوهشهای به عمل آمده، در دوران میانزیستی، کرفتو در زیر آب بوده و در اواخر این دوره ارتفاعات آن از آب خارج شدهاست. غار کرفتو از غارهای آهکی و طبیعی است که در ادوار مختلف تغییرات و دگرگونیهای عمده و دخل و تصرفات بسیار در آن به وجود آمدهاست.
در حال حاضر طول غار حدود ۷۵۰ متر است و راههای فرعی متعددی از آن منشعب میشود. غار چهار طبقه دارد و حجاران ستاره، به زیبایی فضاهایی را در مدخلهای غار تراشیده و اتاقها، راهرو و دالانهای متعددی را به وجود آوردهاند.
کشف تراشههای سنگی در طبقه چهارم و محوطه بیرون غار میتواند نشانهای از استفاده انسان در دوران پیش از تاریخ از این غار باشد. همچنین نمونه سفالها و اشیای به دست آمده، ادامه سکونت انسان را در طول دوران تاریخی اشکانی و ساسانی و دوران اسلامی یعنی سدههای ششم تا هشتم هجری را نشان می دهد.
اگر کردستان را برای سفرهای نوروزی خود انتخاب کرده اید می توانید با عبور از شهر دیواندره و بازدید از اماکن طبیعی این شهرستان به غار کرفتو نیز بروید و در فاصله نه چندان دوری از آن از تپه باستانی زیویه دیدن کنید.
انتهای پیام