مهدی میرزارسولزاده دبیر محفل ادبی شمسعطار استان اردبیل در گفتوگو با صلح خبر با بیان اینکه ادبیات، فضای سبز جامعه خشن انسانی است و بدون آن تحمل فضای خشک و بیروح زندگی فیزیکی انسان قابل تحمل نخواهد بود، گفت: سایر هنرهای بشری نیز مانند سینما، تئاتر و موسیقی در بستر ادبیات رشد و نمو یافتهاند.
وی افزود: انسانی که با کتاب مأنوس است، انسان صالحی خواهد بود و جهانی بهتر خواهد ساخت و فرزندان خوبی برای آینده تربیت خواهد کرد.
این شاعر اردبیلی با اشاره به فواید کتابخوانی و تاثیر آن بر وی، افزود: این سئوال را دیگران باید در مورد بنده نظر دهند، اما تا جایی که خودم حس میکنم همان انسان سالها پیش نیستم. البته بنده کتابخوانی را از دوران نوجوانی آغاز کردهام اما هیچ چیز به اندازه شاهنامه بنده را متحول نکرده است.
میرزارسولزاده با اشاره به آثار تالیفی خود، گفت: شش کتاب دارم. دو کتاب با نامهای بانگینه در سرود و حرف نخستین علمی- ادبی هستند. کتاب میلهها و سایهها ترجمه اشعار یک شاعر آمریکایی است. سه مجموعه شعر هم دارم که یکی از آنها به زبان ترکی آذربایجانی است. یک مجموعه شعر فارسی را هم در دست چاپ دارم.
وی ادامه داد: در مورد میلهها و سایهها حرف برای گفتن بسیار زیاد است. رالف هوسا چاپلین یک شاعر آمریکایی بوده که بیشتر اهل سیاست بوده تا ادبیات. چاپلین را اولین بار در ایران بنده کشف کردهام. رالف هوسا چاپلین شاعر، نویسنده و ستاره آمریکایی متولد سال 1887 در ایمز ایالت کانزاس است که سالهایی از عمرش را به عنوان یک فعال کارگری، درگیر مسائل سیاسی بوده است. وی به همراه خانوادهاش در سال 1893 به شیکاگو نقل مکان نمود و در اعتصاب سراسری راهآهن ایالات متحده در تابستان سال 1894 در حالی که تنها هفت سال داشت، شاهد کشتهشدن یک کارگر شد و شاید همین اتفاق، باعث شد تا وی به سمت و سوی فعالیت در عرصههای سیاسی گرایش یابد.
رسوال زاده ادامه داد: وی در ۱۹۱۳ به اتحادیه کارگران صنعتی جهان I.w.w پیوست و به یکی از محبوبترین نویسندگان این اتحادیه تبدیل شد. مدتی هم سردبیر نشریات همبستگی Solidarityو کارگران صنعتی Industrial workers بود. سپس به دلیل مخالفت با جنگ جهانی اول، به ۲۰ سال زندان محکوم شد، اما در سال ۱۹۲۳، با عفو عمومی رئیس جمهور وقت آمریکا، از زندان آزاد شد.
وی اضافه کرد: رالف در سال ۱۹۵۰ به کلیسای کاتولیک پیوست و سال ۱۹۶۱ درگذشت. کتاب میلهها و سایهها Bars And Shadows The، حبسیههای چاپلین است و طی سالهایی که در زندان بوده، سروده شده است. به گمانم این اولین باری است که در ایران، با شناختی که از نوع ادبی حبسیه، نظیر آنچه از مسعود سعد سلمان تا فرخی یزدی و بهار بوده، از چنین چشماندازی به بررسی اثر یک شاعر غربی پرداخته میشود.
پژوهشگر مرکز پژوهشهای فرهنگی آذربایجان دانشگاه محقق اردبیلی در پاسخ به این سئوال که به عنوان یک شاعر و نویسنده شخصا برای ترویج کتاب و کتابخوانی در جامعه چه فعالیتهایی انجام داده است، گفت: قبل از کرونا با همت دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی گروهی را با نام «نذر سپید» راه انداختیم که کارش تولید کتاب صوتی بود. منتهی با شیوع کووید 19 کار ناتمام ماند که اگر به امید خدا این بلا برچیده شود، کار را ادامه خواهیم داد.
این نویسنده اردبیلی، زمینه مطالعاتی خود را ادبیات حماسی معرفی کرد و گفت: سالانه حدود 50 کتاب و کمی بیشتر و کمتر مطالعه دارم.
میرزارسولزاده با بیان اینکه استفاده از کتابهای صوتی هنگام مسافرت به خصوص در مسافتهای طولانی به شرطی که از دقت راننده نکاهد، بسیار مفید است، تصریح کرد: برای انتخاب یک کتاب خوب نیز باید با توجه به حوزه مطالعاتی از استادان همان حوزه بهره ببریم و کمک بخواهیم.
این شاعر اردبیلی در خصوص میزان مطالعه در دوران کرونا و قرنطینه نیز گفت: برای بنده و کتابخوانان حرفهای تغییر چندانی نداشته ولی برخی را با کتاب آشتی داده است.
دبیر سابق انجمن شعر و ادب استان اردبیل در خصوص نحوه خرید کتاب نیز گفت: بنده معمولا خرید اینترنتی دارم. هم قبل و هم بعد از کرونا، مگر اینکه کتاب در اردبیل موجود باشد. حسن خرید حضوری، حضور در کتابفروشی و تورق سایر کتب است که صفای دیگری دارد. مثل بو کردن یک شاخه گل یا حضور در گلزار است.
میرزارسولزاده اظهارامیدواری کرد، به زودی مشکلات اقتصادی و معیشتی ایران عزیزمان بر طرف شوند و کتاب وارد سبد خرید خانوادهها شود.
انتهای پیام