به گزارش صلح خبر، در یادداشتی در روزنامه جمهوری اسلامی نوشته حسین علایی آمده است: «شاید دولت نتواند جلوی برنامهریزی و اقدامات خارجیها و دولتهای متخاصم را برای برپایی حرکتهای اجتماعی در داخل کشور بگیرد اما حاکمیت میتواند دست به اقداماتی بزند تا از ایجاد بستر و زمینه برای ظهور ناآرامیهایی که از سال ۱۳۸۸ تاکنون هر از چندی رخ دادهاند تا حد زیادی جلوگیری کند. ابرچالشهای موجود در کشور مثل تورم، بیکاری، عدم توسعه کشور، خشکسالی، معضلات معیشتی، تخریب شدید محیط زیست و … باعث شده تا هر از چند گاهی تعدادی از اقشار مختلف مردم مثل بازنشستگان، فرهنگیان و دانشجویان دست به اعتراض بزنند. وقوع چنین حوادثی موجب شده تا اوضاع ایران در یک چرخه معیوب و یک حلقه باطل قرار گیرد؛ به طوری که انجام هر اقدامی از سوی دولتمردان نهتنها از مشکلات و گرفتاریهای مردم نمیکاهد بلکه وضع کشور را نیز وخیمتر میکند.
برای مثال افزایش حقوق، باعث افزایش نقدینگی میشود. افزایش نقدینگی موجب بالارفتن تورم و تورم هم باعث افزایش نارضایتی میشود. یا اینکه وجود گشت ارشاد باعث ناراحتی تعداد زیادی از مردم بهویژه بسیاری از خانمها میشود. رفتارهای برخی مأمورین انتظامی و امنیتی در گشت ارشاد باعث اتفاقات ناخواستهای مانند مرگ مهسا امینی میشود. فوت مهسا باعث ایجاد اعتراضات در کشور میشود. برای مقابله با اعتراضات صورتگرفته، دولت ناچار به مسدودسازی شبکههای اجتماعی میشود و پلیس با معترضین برخورد و تعدادی از آنها را دستگیر میکند. این رفتارها به نوبه خود باعث افزایش نارضایتی مردم از حاکمیت میشود. بنابراین همچنان این چرخه باطل و معیوب ادامه مییابد.
حال چه باید کرد تا کشور از دام این چرخه معیوب نجات یابد و شرایط جامعه عوض شود؛ به طوری که اقدامات حکومت باعث افزایش رضایت مردم شود و کشور، خود را از عقبماندگیها نجات دهد و ایران حرکت رو به توسعه را آغاز کند. کسانی که با درس سیستمهای پویا آشنا هستند میدانند که در چنین شرایطی باید اقداماتی انجام داد تا سیستم وارد چرخه مطلوب یا حلقه منفی شود. به این مفهوم که انجام هر اقدامی از سوی حاکمیت، باعث افزایش رضایت مردم و در نتیجه کاهش مشکلات و گرفتاریهای کشور شود. بنابراین برای برونرفت از وضع موجود، توجه به نکات زیر ضروری است.
۱- جدیگرفتن تمامی مشکلات و معضلاتی که باعث بروز اعتراضات میشود. مثل رفتارهای دستگاههای حکومتی بهویژه سازمانهای امنیتی و انتظامی و اداری با مردم؛ به طوری که بهانه برای بروز اعتراضات ایجاد نشود.
۲- کمتر حرفزدن مسئولین و گوشکردن به حرف اکثریت مردم و نخبگان و شنیدن نظرات کارشناسان حوزههای مختلف
۳- مشخصنمودن اینکه دستگاههای مختلف حاکمیتی چه کارهایی را نباید بکنند و چه اقداماتی را نباید انجام دهند.
۴- بررسی نتایج اجرایی بعضی از قوانین و مقررات و نیز ارزیابی عملکرد برخی از سازمانها مثل گشت ارشاد و ستاد امر به معروف؛ به طوری که اگر وجود آنها از نبود آنها زیانبارتر است، فوری تعطیل شوند. در وضع فعلی مشاهده میشود که عملکرد گشت ارشاد باعث افزایش بدحجابی در کشور شده است.
۵- اولویتدادن به اقداماتی که منجر به رضایت اکثریت مردم میشود مثل کاهش حجم زندانیان، تسهیل امور اداری، رفع مسدودسازی از اینترنت و شبکههای مجازی، توسعه بهرهگیری از فضای مجازی و رفع محدودیتها از شخصیتهای علمی، فرهنگی، سیاسی، هنری، ورزشی و اجتماعی کشور
۶- رعایت حرمت زنان و احترام بیشتر به آنها نسبت به مردان و درگیرنشدن با زنان و دختران و عدم بازداشت آنها به هیچ عنوان
۷- حذف زندانی سیاسی از آمار زندانیان کشور
۸- رفتار خودی داشتن با معترضان و استفاده از شیوه قرآنی رحماء بینهم و درگیرنشدن با مردم
۹- استقبال از نقد و انتقاد و دیدگاههای متفکرین و دانشگاهیان و حوزویان و احزاب و انجمنها و سازمانهای مردمنهاد
۱۰- عدم افزایش انتظارات مردم با بیان وعدههای غیر عملی
۱۱- نگفتن دروغ در شرح وقایع رخداده
۱۲- عدم بیان تحلیلهای غیر واقعی
۱۳- در اولویت قراردادن عملی توسعه اقتصادی کشور با تکیه بر اقتصاد دانشبنیان و تدوین الگوی توسعه ایران با بهرهگیری از نخبگان این حوزه
۱۴- بازخوانی و بروزرسانی فهم متولیان و تصمیمگیرندگان و قانونگذاران از مبانی و مناسک دینی
در نهایت باید همه دستاندرکاران حاکمیت و مدیران توجه کنند که اولین ویژگی یک مدیر در نظام اسلامی داشتن سعه صدر در رفتار با مردم و الکاظمین الغیظ در مواجهه با مخالفین و العافین عن الناس در برخورد با جامعه است. حضرت موسی وقتی به پیامبری برگزیده شد، گفت: رب اشرح لی صدری و یسرلی امری و خداوند هم به رسول خویش محمد مصطفی صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: الم نشرح لک صدرک؟
حافظ هم بر اساس برداشت خود از مبانی اسلامی میفرماید:
آسایش دو گیتی تفسیر این دو حرف است
با دوستان مروت با دشمنان مدارا»
انتهای پیام