این خانههای دنج را که به دور از دغدغههای زندگی شهری است، به اسم بومگردی میشناسیم. بومگردیهایی که تبدیل شده به سکوهای پرتاب روستاها در جهت آبادی و ارتقای سطح معیشت روستاییان و اکنون موجب شده پیشرفت مناطق روستایی شتابی بیش از گذشته بگیرند.
خانههایی محلی که در طبیعتی دیدنی فرهنگ، آداب و رسوم محلی را ارائه میدهند
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کاشمر در گفتوگو با صلح خبر اظهار کرد: اقامتگاههای بومگردی اغلب خانههایی محلی هستند که در طبیعتی دیدنی فرهنگ، آداب و رسوم محلی را ارائه میدهند.
رضا یوسفی اعلام نمود: اکنون هفت اقامتگاه بومگردی در بخش مرکزی و کوهسرخ بسیاری از مهمانان داخلی و خارجی را پذیرایی میکنند و به مکانی مناسب برای کسانی که از زندگی ماشینی خسته شدهاند تبدیل شده است.
وی، راه اندازی اقامتگاههای بومگردی را در راستای توسعه گردشگری روستایی، طبیعت گردی، ایجاد اشتغال، کسب درآمد و حمایت از توسعه پایدار روستایی بسیار حائز اهمیت ذکر کرد و افزود: تلاش ما بر احیا پی بافتهای تاریخی در روستاها با حمایت از جامعه بومی است، با توجه به اینکه با رشد شهرنشینی شاهد فضاهای آماده و آلودگی شهرها هستیم نیاز انسان به فضاهایی که در آن آرامش بیشتری احساس کند، بیشتر میشود.
وی اظهار کرد: به رغم اینکه تنها حدود یک سال از راهاندازی اقامتگاههای بومگردی در شهرستان کاشمر میگذرد اما استقبال خوبی صورت گرفته به طوری که در این مدت شاهد حضور بسیاری از گردشگران داخلی و بیش از ۳۰ گردشگر خارجی در بخش مرکزی و کوهسرخ بودهایم که این منطقه را مستقیم به عنوان مقصد انتخاب کرده بودند.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کاشمر سهم بومگردیهای بخش کوهسرخ را در جذب گردشگر به دلیل طبیعت بکر و بافت روستایی خاصی که دارد بیشتر ذکر کرد و گفت: برای بهتر شدن کیفیت خدمات بومگردیها برگزاری دورههای آموزشی از جمله مهمترین اهدافی است که به دنبال آن هستیم.
وی در همین خصوص افزود: به رغم اینکه در سال ۹۷ هفت اقامتگاه بومگردی در روستاهای ایور، طرق، کریز و نامق و شهر ریوش از بخش کوهسرخ و فروتقه و قوژد از بخش مرکزی به بهرهبرداری رسیده اما فراگیری آموزش برای این اقامتگاهها و آنهایی که در آینده بخواهند راهاندازی شوند از مهمترین اقدامات خواهد بود.
وی اعلام نمود: به جای اینکه به فکر افزایش کمیت اقامتگاههای بومگردی باشیم بیشتر در تلاش برای ارتقای کیفیت آموزشی، خدماتی و نرم افزاری و همچنین تربیت نیروی انسانی برای این مکانها هستیم.
یوسفی، تأثیر این اقامتگاهها را در مهاجرت معکوس روستاییان بسیار حائز اهمیت دانست به طوری که طی این یک سال زمینههای مهاجرت معکوس برخی از افراد به روستاهایی که در آن اقامتگاههای بومگردی راهاندازی شده فراهم گردیده است.
در ادامه مسئول اقامتگاه بومگردی رمضانبیگ در کاشمر گفت: اقامتگاههای بومگردی نقش بسیار حائز اهمیتی در توسعه صنعت گردشگری روستاها دارند.
رضا نخعی افزود: کاهش مهاجرت به شهرها و درآمدزایی و اشتغال برای روستاییان از جمله اهداف راهاندازی اقامتگاههای بوم گردیاست. از زمان راهاندازی این اقامتگاه نه تنها شاهد حضور گردشگران داخلی و حتی خارجی هستیم بلکه برای بسیاری از اهالی روستا ایجاد اشتغال شده است.
وجود نیروهای آموزش دیده در اقامتگاههای بومگردی ضروری است
یک فعال حوزه گردشگری در کاشمر گفت: باید سعی کرد تا نگاه همه اقشار به سمت صنعت گردشگری روستایی مثبت شود.
لیلا قرایی افزود: وجود نیروهای متخصص و آموزش دیده در اقامتگاههای بومگردی ضروری است در اقامتگاههای بومگردی باید بیشتر برای پذیرش مهمان تلاش کرد چون اگر زیاد به فکر مسائل اقتصادی باشیم آسیب خواهیم دید.
وی، همچنین مخاطب شناسی توسط بومگردیها را ضروری ذکر کرد و افزود: هرچند در شهری مثل کاشمر تاکنون هفت اقامتگاه بومگردی که نیاز هم بوده راهاندازی گردیده اما اکنون باید بیشتر به فکر آموزش این افراد بود.
این فعال حوزه گردشگری تاکید کرد: باید ذهنیتها را نسبت به اقامتگاههای بومگردی تغییر داد، به رغم اینکه خود بافت قدیمی روستا و غذاهای محلی میتواند به عنوان یک عنصر پولساز مطرح باشد اما هنوز بسیاری نسبت به این مسئله بیتفاوت هستند و تنها راه کسب درآمد را همان کشاورزی میدانند.
وی عنوان کرد: مناطق تاریخی ظرفیت بالایی دارند و میتوان با استفاده از این ظرفیتها در جذب مسافران خارجی و داخلی تلاش کرد و اقدامات خوبی در زمینه توسعه گردشگری و به ویژه توسعه اقتصادی منطقه انجام داد.
قرایی گفت: شهرستان کاشمر به دلیل داشتن منطقه بسیار زیبا و کوهستانی کوهسرخ و همچنین داشتن بخش کویری پتانسیل خوبی را برای توسعه گردشگری و توریستی دارد و در این راستا باید مسئولان دستگاههای اجرایی همکاریهای لازم را برای حضور بخش خصوصی در این حوزه انجام دهند.
گزارش از جواد افتخاری، خبرنگار صلح خبری منطقه خراسان
انتهای پیام