به گزارش صلح خبر، مصطفی فاطمی در نشست خبری دومین سالگرد ثبت جهانی شهر یزد که سهشنبه (۱۷ تیر ماه) در سازمان میراث فرهنگی و گردشگری برگزار شد، درباره ساماندهی تاجران و اتباع خارجی که در بافت تاریخی یزد ساکن هستند، گفت: یکی از روشهای زیست در شهر یزد که در طول تاریخ شاهد هستیم، همزیستی با اقوام مختلف است، همانطور شاهد خانههای اقوام مختلف از شیرازیها و تبریزیها گرفته تا بحرینیها و هراتیها هستیم، از حضور اتباع افغان نیز سعی کردیم با برگشت به گذشته خودمان این موضوع را رفع کنیم با این وجود اگر تخلفی انجام دهند با آنها برخورد خواهیم کرد و اگر مشکلی ایجاد نکنند بنا بر میراث گذشتگان چهره یزد مهاجرپذیر خواهد ماند.
او با بیان این که تعداد افغانها به دلیل افزایش اجاره بها کاهش یافته، به طوریکه در گذشته بیش از ۶۰ درصد از بافت را افغان و اتباع بیگانه تشکیل میدادند اما امروز تعداد آنها کم شده، اظهار کرد: بعد از ثبت جهانی یزد به سرعت میزان اقامت در این مجموعه را افزایش دادند. همچنین شاهد گسترش بومگردی و ارتقاء و افزایش تعداد اتاق هتلها در شهر یزد بودیم؛ چنانچه تعداد تختها از ۳۳۰۰ به ۷۵۰۰ رسید و در سال گذشته ۱۲۷ پروژه سرمایهگذاری را افتتاح کردیم.
او همچنین از انجام مرمت خانه فرخی یزدی خبر داد و گفت: این مرمت با هزینههای جاری انجام میشود و ردیف بودجه برای آن نیامده، اکنون تمام تلاش ما آن است که ۲۵ مهرماه همزمان با درگذشت فرخی یزدی این خانه را بازگشایی کنیم.
وی با اشاره به این که بسیاری از آثار میراث فرهنگی یزد در سه سطح روی زمین، روی پشت بام و زیر زمین قرار دارند، نمونه این حرف را قبر وحشی بافقی در زیر خیابان دانست و افزود: در این میان میراث توانایی آن را ندارد که همه این آثار را بیرون بیاورد پس شاید برای حفاظت از آنها بهتر باشد که زیر زمین بمانند.
فاطمی در ادامه به بحث ساماندهی سرمایهگذاری و تغییر کاربری در بافت تاریخی شهر یزد اشاره کرد و افزود: با توجه به افزایش ارزش خانههای بافت تاریخی نمیتوان زیست گذشته را ادامه داد، پس نیازمند تغییر کاربری هستیم با این وجود ظرفیت صندلی رستورانها و تخت مراکز اقامتی فعال در بافت را مدنظر قرار دادیم چنانچه اکنون از تمام ۳۲ محلهای که در محدوده بافت تاریخی قرار دارند ۱۸ محله از جمله فهادان، مسجد جامع، شاه ابوالقاسم، کشته نو و … که در عرصه بافت تاریخی شهر یزد قرار دارند بیشتر مورد توجه قرار گرفتهاند.
او ادامه داد: ساخت مجتمع تجاری و مسائلی که در خصوص امامزاده جعفر و مسجد حظیره مطرح شده بود را متوقف کردیم.
حذف بهترین راهحل ساماندهی جگرکیهای یزد در امیر چخماق نیست
جمالالدین عزیزی، شهردار یزد نیز در سخنانی گفت: با مناسبسازی معابر، ایجاد روشنایی و فضاسازیهای انجام شده شرایط عادی زندگی را در بافت تاریخی شهر یزد به وجود آوردیم؛ البته با کمک اداره امور اتباع در صدد شناسایی مهاجران غیرقانونی هستیم در عین حال فرهنگ حضور در بافت تاریخی را به آنها توضیح میدهیم.
عزیزی همچنین از ساماندهی امیر چخماق و جگرکیهای شاغل در این محدوده تاریخی خبر داد و گفت: با توجه به مؤلفههای زیادی که در امیر چخماق وجود دارد و از سوی دیگر در نظر گرفتن موقوفهها و حضور صاحبان وقف در آنجا ساماندهی را مدنظر قرار دادهایم؛ البته مشاغلی هستند که سالها است در آنجا فعالند و قطعاً حذف بهترین راه حل نیست اما ساماندهی انجام میشود.
به گفته او برای ساماندهی امیر چخماق مدیریت واحدی در نظر گرفته شده که همه سازمانهای ذیربط را ساماندهی خواهد کرد و در آینده نزدیک شاهد تحولات خوبی در این مجموعه خواهیم بود.
ساکنان افغان بافت یزد، تاریخ یزد را نجات دادند
هادی احمدی ـ مدیرکل دفتر حفظ و احیای بناهای تاریخی ـ نیز با اشاره به اینکه باید درباره جنبههای ملموس و ناملموس یزد بررسی و شناخت بیشتری داشته باشیم، اظهار کرد: توسعه باعث میشود با مشکلات زیادی در این حوزه روبهرو شویم و اگر کمک خبرنگاران نباشد در این جدال شکست میخوریم پیشنهاد میکنم مسئولان شهری کاری انجام ندهند چرا که برخی از کارها خود به خود پیش میرود.
او ورودی ۱۰۰ هزار گردشگر به یزدِ جهانی را هر چند رقم کمی میداند اما معتقد است: بالاخره شاهد این اتفاق خواهیم بود و تحریمها برداشته میشود بهتر است از فرصت ایجاد شده برای آموزش و انجام کارهای نرم افزاری و آماده سازی زیرساختها برای حضور میلیونی گردشگرها استفاده کنیم.
وی با بیان اینکه با خروج مالکان خانههای تاریخی در بافت قبل از ثبت جهانی شهر یزد، اطهار کرد: با این اتفاق به مرور افغانها در آن بافتها باقی ماندند و آنجا را نگاه داشتند، در واقع میتوان گفت همین نقش افغانها در بافت یزد خوب بود و نمیتوان آن را در بافت تاریخی شهر یزد فراموش کرد چون آنها بافت تاریخی یزد را نگاه داشتند.
او با تاکید بر اینکه کار کارشناسی برای تغییر کاربریها نداریم و نیازمند ظرفیتسنجی هستیم، افزود: با این وجود از احیای بافت تاریخی استقبال میکنیم قبل از ثبت جهانی شهر یزد بیشتر خانههایی که در بافت قرار دارند متروک بودند و افغانها و سایر اتباع در آن زندگی میکردند که گزارشهای زیادی در این خصوص داشتیم اما بعد از ثبت جهانی این بافت زنده شد.
اعتبار یک و نیم میلیون یورویی اتحادیه اروپا به یزد
احمدی همچنین دربارهی اعتبارات اختصاص یافته به شهر جهانی یزد گفت: این اعتبارات در دو بخش ابلاغی و تخصصی ارائه میشوند امسال پنج میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان ردیف ملی استانی به یزد اختصاص یافته که فقط ۵۰۰ میلیون تومان آن تخصیص یافت.
به گفته وی اعتباری معادل ۶ میلیارد تومان نیز برای اختصاص از محل اعتبارات ملی تصویب شده اما ممکن است حتی هزار تومان نیز تخصیص پیدا نکند.
مدیر کل دفتر بافت و محوطههای تاریخی همچنین از تصویب پرداخت یک و نیم میلیون یورو از سوی اتحادیه اروپا بر اساس تفاهمنامهای که کرسی گلین یونسکو با دانشگاه یزد امضا کرده را پرداخت میکند، خبر داد.
انتهای پیام