به گزارش صلح خبر، ترم تحصیلی جاری در شرایطی آغاز شد که به دلیل واکسیناسیون عمومی مردم، امید میرفت که دانشگاهها حداقل از اواسط ترم برای از سرگیری آموزش حضوری بازگشایی شوند.اما این اتفاق نیفتاد و دلایل متعددی سبب شد دانشگاهها اعلام کنند هنوز به طور کامل برای از سرگیری آموزش حضوری آماده نیستند و تنها برخی از دانشجویان به صورت محدود در دانشگاههاحضور پیدا کردند. مسئولان دانشگاهها نیز معتقد بودند با توجه به اینکه کلاسها مجازی برگزار شده است، این احتمال وجود دارد که امتحانات این ترم نیز مجازی برگزار شود. بنابراین شیوع سویه اُمیکرون کووید-۱۹، شرایط را به طرز دیگری رقم زد و سبب شد بسیاری از امیدها برای آموزش حضوری دانشگاه کمرنگ شود و احتمال برگزاری حضوری امتحانات بسیار کاهش یابد.
دکتر علی خاکیصدیق معاون آموزشی وزیر علوم در پنجاه و پنجمین اجلاس سراسری معاونان آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاهها و مراکز آموزش عالی که در آبان ماه برگزار شد، با بیان اینکه برگزاری حضوری امتحانات پایان ترم دانشجویان ضروری است گفته بود که باید برنامهریزی داشته باشیم که حداقل بخشی از امتحانات پایان ترم دانشگاهها به صورت حضوری برگزار شود، اما با توجه به شیوع سویه اُمیکرون کووید-۱۹ نحوه برگزاری امتحانات پایان ترم در نیمسال اول ۱۴۰۰-۱۴۰۱ به تصمیم دانشگاهها متفاوت است. برخی دانشگاهها از نظر امکانات زیرساختی در شرایطی هستند که امکان برگزاری حضوری امتحانات را دارند و برخی دیگر خیر.
در این میان دانشگاههای برتر کشور نیز رویکردهای متفاوتی را پیش گرفتهاند ولی به طور کلی میتوان گفت تصمیم غالب این دانشگاهها برگزاری مجازی امتحانات است؛ چراکه با توجه به شیوع اُمیکرون، سلامتی دانشجویان و اساتید در اولویت مسئولان این دانشگاهها است.
دانشگاه صنعتی شریف
با اعلام دکتر رسول جلیلی رئیس دانشگاه صنعتی شریف، با توجه به مشکلات خوابگاهها، احتمال برگزاری حضوری امتحانات پایانترم در این دانشگاه خیلی ضعیف است.
وی با تاکید بر اینکه برای ما مهمتر از تصمیمات بخشنامهای، سلامت دانشجویان، استادان و کارمندان دانشگاه است، ادامه داد: علیرغم درخواستهای مکرر برای از سرگیری فعالیتها و حضور دانشجویان و استادان، تلاش خواهیم کرد تا در این تصمیم به سلامت دانشجویان که ذینفعان اصلی ما هستند توجه ویژهای داشته باشیم.
دکتر جلیلی خاطرنشان کرد: سختترین کار دانشگاه از سرگیری آموزش حضوری در بهمنماه است و تلاش خواهیم کرد تا با رعایت پروتکلها و اصول ایمنی در این راستا اقدام نماییم.
دانشگاه تهران
دکتر محمود کمرهای معاون آموزشی دانشگاه تهران در رابطه با وضعیت برگزاری امتحانات پایان نیمسال اول ۱۴۰۱ -۱۴۰۰ دانشجویان این دانشگاه گفت: امتحانات پایان نیمسال اول ۱۴۰۱ -۱۴۰۰ برای تمامی مقاطع مختلف تحصیلی دانشگاه تهران بنا بر تصمیم هیأت منتخب شورای دانشگاه، به صورت غیرحضوری برگزار میشود.
وی درباره نحوه برگزاری آزمون واحدهای عملی نیز اظهار کرد: این واحدها به صورت موردی توسط دانشکدهها و به صورت حضوری و عملی برگزار میشود.
دانشگاه صنعتی امیرکبیر
دانشگاه صنعتی امیرکبیر اعلام کرد: با توجه به تصمیم ستاد ملی مدیریت کرونا بر در نظر گرفتن رنگ نارنجی برای هر شهر که یک مبتلا به سویه اُمیکرون دارد و احتمال تغییر وضعیت شهر تهران و اینکه سویه جدید اُمیکرون به سرعت شیوع پیدا میکند، وضعیت برگزاری امتحانات مورد بررسی قرار گرفته است.
همچنین با توجه به فرصت کوتاه باقیمانده تا آزمونهای پایان نیمسال، محدودیتهای خوابگاهی برای مراقبت از مبتلایان احتمالی به سویه اُمیکرون وجود دارد.
بر این اساس، کلیه آزمونهای پایان نیمسال دانشگاه صنعتی امیرکبیر، در تمامی مقاطع(کارشناسی و تحصیلات تکمیلی) بصورت غیرحضوری (مجازی) برگزار خواهد شد و این تصمیم ناظر به مصوبات ستاد ملی مدیریت کرونا است.
دانشگاه شهید بهشتی
دکتر علی اکبر افضلیان معاون آموزشی دانشگاه شهید بهشتی با تاکید بر اینکه امتحانات نیمسال اول سال تحصیلی جاری این دانشگاه از ۱۸ دیماه آغاز خواهد شد، گفت: امتحانات مقاطع کارشناسی و کارشناسیارشد غیرحضوری و امتحانات مقطع دکتری بهصورت حضوری است.
دانشگاه علم و صنعت
دکتر محمدرضا دلیری معاون آموزشی دانشگاه علم و صنعت در خصوص وضعیت برگزاری امتحانات این دانشگاه به صلح خبر گفت: فعلا تصمیم دانشگاه به برگزاری مجازی امتحانات است تا منابع و امکانات لازم تامین گردد. ولی شاید شرایط برگزاری امتحانات تغییر کند و هنوز برگزاری حضوری یا مجازی امتحانات قطعی نیست.
وی با بیان اینکه در بخش آموزش با مشکلی مواجه نیستیم،خاطرنشان کرد: برای بخشهای دانشجویی مانند تامین خوابگاه و خدمات سلفسرویس باید تمهیداتی فراهم شود.
دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی
با پیگیریهای صلح خبر در مورد بررسی وضعیت برگزاری امتحانات پایان ترم دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، این دانشگاه هنوز وضعیت برگزاری امتحانات دانشجویان را اعلام نکرده است.
دانشگاه علامه طباطبایی
دکتر علی آدمی معاون آموزشی دانشگاه علامه طباطبایی نیزدر مورد نحوه برگزاری امتحانات پایان نیم سال اول سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ این دانشگاه گفت: با توجه به شرایط موجود، بررسی همه جوانب و تأکید بر حفظ سلامتی دانشجویان، کارکنان و اعضای هیئت علمی دانشگاه، برگزاری امتحانات پایان نیم سال اول سال تحصیلی ۱۴۰۱–۱۴۰۰ برای دانشجویان مقطع دکتری ورودی سال ۱۳۹۹و۱۴۰۰ با رعایت پروتکلهای بهداشتی به صورت “حضوری” و امتحانات سایر دانشجویان به صورت “مجازی” برگزار می شود.
دانشگاه تربیت مدرس
دکتر اسدالله کردنائیج معاون آموزشی دانشگاه تربیت مدرس نیز در گفتوگو با صلح خبر، از برگزاری حضوری و بعضا غیر حضوری امتحانات پایانترم دانشجویان این دانشگاه خبر داد و گفت: نحوه برگزاری امتحانات به زودی اطلاع رسانی خواهد شد.
دانشگاه آزاد اسلامی
دکتر جواد علمائی معاون علوم، مهندسی و کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی نیز به صلح خبر اعلام کرد که نحوه برگزاری امتحانات پایان ترم دانشجویان به عهده خود واحدها در استانها است و با توجه به وضعیت شیوع کرونا در هر شهر تعیین میشود. سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی نیز به مراکز استانها اعلام کرده که با توجه به شرایط منطقهای، لزوم رعایت پروتکلهای بهداشتی و با توجه به سلامتی دانشجویان، اساتید، کارمندان و کارکنان تصمیم منطقی را در نحوه برگزاری امتحانات اتخاذ کنند.
علمائی با اشاره به نحوه برگزاری امتحانات دانشگاه آزاد در مقاطع مختلف خاطرنشان کرد: برآورد میکنم با توجه به تعداد زیاد دانشجویان کاردانی و کارشناسی، امتحانات این دانشجویان به صورت مجازی برگزار شود. اما اولویت دانشگاه آزاد اسلامی این است که امتحانات به صورت حضوری برگزارشود تا از مدارک علمی دانشجویان صیانت شود. البته در امتحانات حضوری نیز ممکن است تقلب صورت گیرد، اما امکان کنترل شرایط در امتحانات حضوری بیشتر است و بروز خطا در امتحانات حضوری به حداقل میرسد. اما در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری تعداد کم است. به خصوص اگر قرار باشد امتحانات دانشجویان مقاطع کاردانی و کارشناسی مجازی برگزار شود، شرایط برای برگزاری حضوری امتحانات دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری بیشتر فراهم میشود.
دانشگاه اصفهان
معاونت آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه اصفهان نیز در اطلاعیهای اعلام کرد: بر اساس برنامهریزی صورت گرفته و هماهنگیهای به عمل آمده، آزمونهای دانشجویان مقطع دکتری که کلاسهای آنها از آذرماه بهصورت حضوری برگزار شده و آزمونهای مقطع کارشناسی در دانشکدههای علوم ورزشی و فیزیک بهصورت حضوری برگزار میگردد.
همچنین آزمون جامع دکتری در دانشکدههای فنی مهندسی، مهندسی کامپیوتر، مهندسی عمران و حمل و نقل، فیزیک، علوم تربیتی و روانشناسی، علوم ورزشی و گروههای زمینشناسی، زبان و ادبیات عربی و آزمونهای مقطع تحصیلات تکمیلی در دانشکدههای مهندسی کامپیوتر، فیزیک، زمینشناسی، شیمی (تنها مقطع دکتری)، علوم تربیتی و روانشناسی (تنها مقطع دکتری)، ادبیات و علوم انسانی، علوم ورزشی و گروههای آمار، زبان و ادبیات انگلیسی (تنها مقطع دکتری)، زبان و ادبیات عربی، زیست گیاهی و جانوری، سلولی مولکولی و میکروبیولوژی، زیست فناوری، فلسفه، معارف اسلامی، کامپیوتر دانشکده خوانسار به صورت حضوری برگزار خواهد شد.
با تاکید این دانشگاه و در صورت اعلام رسمی ستاد ملی یا استانی مبارزه با بیماری کرونا مبنی بر وضع محدودیتهای جدید، اطلاعرسانی لازم از سوی دانشگاه اصفهان در اسرع وقت انجام خواهد شد.
دانشگاه صنعتی اصفهان
دانشگاه صنعتی اصفهان نیز اعلام کرد که بر اساس پیشنهاد و مصوبات شورای آموزشی و تایید هیات رییسه این دانشگاه، مواردی را به استحضار دانشجویان محترم مقطع کارشناسی دانشگاه میرساند: امتحانات کارشناسی و کارشناسی ارشد این دانشگاه به صورت غیرحضوری خواهد بود و آزمونهای پایان ترم مقطع دکترا که کلاسهای آنها حضوری اعلام گردیده به صورت حضوری خواهد بود.
دانشگاه فردوسی مشهد
دانشگاه فردوسی مشهد نیز قبلا از طریق دکتر محمد کافی رپیس سابق این دانشگاه اعلام کرده بود که به دنبال آن هستیم تا امتحان پایان ترم جاری به صورت تلفیقی حضوری و مجازی برگزار شود، زیرا برخی از دانشجویان خارجی بخش بینالملل این دانشگاه به واسطه آموزش مجازی هنوز در کشور متبوع خود حضور دارند.
بر این اساس، دانشجویان مقطع دکترای دانشگاه فردوسی شاغل به تحصیل در ترم جاری که از پیشنهاد خود دفاع کردهاند هیچ محدودیتی برای حضور فیزیکی در دانشگاه ندارند و حتی امتحانات جامع دوره دکترا برای آنها به صورت حضوری برگزاری میشود.
به گزارش صلح خبر، با توجه به واگذاری انتخاب نوع برگزاری امتحانات به دانشگاهها و اینکه زمان زیادی به شروع امتحانات باقی نمانده است، دکتر علی خاکی صدیق معاون آموزشی وزارت علوم آخرین تصمیمات وزارت علوم در خصوص نحوه برگزاری امتحانات پایان ترم دانشگاهها را اعلام کرد و در جدیدترین صحبتهای خود گفت: به طور کلی اولویت ما برای نوع برگزاری امتحانات پایان ترم دانشجویان همان تصمیم ستاد استانی مقابله با کرونا است و اگر هم ستاد این اجازه را دهد دانشگاه ها باید این تصمیم را بررسی کند که آیا برگزاری امتحانات به شکل حضوری که اولویت همه معاونین آموزشی دانشگاه ها است امکان پذیر است یا نه.
دکتر خاکی صدیق خاطر نشان کرد: گزارش هایی که تا کنون به وزارت علوم رسیده حاکی از این است که در برخی شهرها و دانشگاه ها تعدادی از آزمون های دانشجویان بر اساس شرایط کنونی شیوع کرونا به شکل حضوری برگزار خواهد شد.
انتهای پیام