امروز: یکشنبه, ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ / بعد از ظهر / | برابر با: الأحد 21 ذو القعدة 1446 | 2025-05-18
کد خبر: 260571 |
تاریخ انتشار : 08 اسفند 1397 - 15:22 | ارسال توسط :
0
1
ارسال به دوستان
پ

به گزارش مجله سیاسی صلح خبر کارشناس مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری گفت: باید به جایگاه و منزلت استراتژیک مناطق آسیای مرکزی و قفقاز برگردیم و به سیاست خارجه هماهنگ و متوازن در این مناطق برسیم. به گزارش صلح خبر- منطقه خراسان، ولی کوزه‌گر کالجی در اولین روز از دومین همایش ملی دولت پژوهی در […]

به گزارش مجله سیاسی صلح خبر

کارشناس مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری گفت: باید به جایگاه و منزلت استراتژیک مناطق آسیای مرکزی و قفقاز برگردیم و به سیاست خارجه هماهنگ و متوازن در این مناطق برسیم.

به گزارش صلح خبر- منطقه خراسان، ولی کوزه‌گر کالجی در اولین روز از دومین همایش ملی دولت پژوهی در آمفی تئاتر دانشکده علوم اداری و اقتصاد، در خصوص مدیریت رویکرد متوازن سیاست‌های خارجی ایران در مناطق آسیای مرکزی و قفقاز، اظهار کرد: من قفقاز و آسیای مرکزی را به عنوان یک مطالعه موردی بررسی کردم و به نظر من سیاست خارجه در ادامه سیاست داخلی و بخشی از بدنه دولت است.

وی افزود: حدود ۲۶ دستگاه در کنار وزارت امور خارجه در مناطق قفقاز حضور دارند و تأثیرگذار هستند، بدون اغراق در ظرفیت‌ها و قابلیت‌های مناطق قفقاز، می‌توان بخشی از فشار سیستمی که از سمت جنوب و عربستان متوجه ما است را از سمت شمال دنبال کنیم، ما در شرایط تحریمی در حرکت هستیم و فشار سیستمی بر ما وارد است بنابراین باید کمی هماهنگ‌تر حرکت کنیم.

کوزه‌گر کالجی گفت: بندر چابهار و کریدور انتقال انرژی اروپا در جمهوری آذربایجان از تحریم مستثنی شده و امیدواریم مرز مروی و نودوز در ارمنستان و منطقه آزاد ارس را مشابه چابهار از تحریم‌های آمریکا مستثنی کنیم، البته آن‌ها خود به دنبال استثنا شدن از تحریم هستند و اگر لابی ارمنی و هند در آمریکا درست مدیریت شود، دیگر نیازی نیست که ما کاری انجام دهیم، خود کشورها منفذ را باز می‌کنند. زمانی که دولت و وزارت خارجه محوریت کار قرار می‌گیرند، می‌توانیم بیشترین پاسخگویی را داشته باشیم و در عین حال راه پاسخگویی از فرار را ببندیم.

کارشناس مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری با اشاره به اینکه پیشنهاد من شورای هماهنگی آسیای مرکزی و جنوبی است، تصریح کرد: این موضوع در ایران سابقه داشته و ما در دولت آقای هاشمی، ستاد جمهوری‌های سابق شوروی را داشتیم که هر سه ماه تشکیل جلسه می‌دادند و تمام وزرا، دستگاه‌ها و نهادها در حوزه‌های مختلف هر سه ماه گزارش کار می‌دادند که یک هماهنگی و هارمونی نسبی ایجاد شد.

وی ادامه داد: تنها در دوره‌ی آقای هاشمی، منطقه قفقاز و آسیای مرکزی موقعیت استراتژیکی در ایران داشت و تنها دوره‌ای بود که عملکرد دستگاه‌ها و نهادها و سفرهای دیپلماتیک ما با منطقه متوازن بود. در نیمه دهه ۷۰ و بعد از سال ۷۶، این ستاد منحل شد و اداره مشترک المنافع شکل گرفت، از آن مقطع به بعد در دولت‌های بعدی روند نامتوازن و ناهماهنگ داشتیم و منطقه قفقاز و آسیای مرکزی از جایگاه منزلتی استراتژیک خود خارج شد، درحالی که این منطقه برای ما مهم بود و همچنان نیز مهم است اما توجه ما به سمت افغانستان، خلیج فارس و عراق رفت.

کوزه‌گر کالجی گفت: آقای هاشمی در سال ۷۳ سفری به کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز به جز تاجیکستان داشتند، همزمان به هر چهار کشور منطقه سفر می‌کنند و اگر جنگ داخلی تاجیکستان نبود به این کشور نیز می‌رفتند اما اکنون اینگونه نیست و نه تنها در این دولت بلکه در سایر دولت‌ها نیز چنین اتفاقی رخ نداد.

کارشناس مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری با بیان اینکه سه مدل ۵+۱ در آسیای مرکزی شکل گرفته است، عنوان کرد: بین آمریکا، اتحادیه اروپا، ژاپن و پنج کشور آسیای مرکزی ارتباط برقرار شده اما ما نتوانستیم مدل ۵+۱ را در منطقه شکل دهیم. در گذشته یک وزیر امور خارجه صبح به یک شهر آسیای مرکزی و ظهر به یک کشور دیگر سفر می‌کرد اما امروزه حداقل باید شش ماه فاصله داشته باشد تا حساسیت ایجاد نشود.

وی اضافه کرد: از سال ۷۵ یعنی در دوره هاشمی، هیچ رئیس جمهوری به گرجستان سفر نکرده و آخرین دیدار ما با ازبکستان هم به همان دوره برمی‌گردد. برای مثال سه بار ارمنستان به دیدار ما آمده و ما تنها یک بار به دیدار آن‌ها رفتیم، رویکردهای نامتوازن اینگونه نمایان می‌شود. بارها و بارها در دولت‌های مختلف معاون وزیر امور خارجه به دیدار کشورهای منطقه رفته و از زبان معاون وزیر امور خارجه از قرارداد یکی از دستگاه‌های ایران با آن کشور مطلع می‌شود و ناهماهنگی ایران به چشم آن کشور می‌آید. برای کشورهای آسیای مرکزی که با سیستم اقتدارگرا اداره می‌شوند، این ناهماهنگی تعجب برانگیز است.

کوزه‌گر کالجی خاطرنشان کرد: به دلیل مسائلی که وجود دارد من پیشنهاد می‌کنم شورای هماهنگی مناطق آسیای مرکزی و قفقاز تشکیل شود و دبیرخانه و دفتر دائم در وزارت امورخارجه وجود داشته و همچنین دارای دیپلماسی سیاسی، اقتصادی و فرهنگی باشد.

کارشناس مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری گفت: همچنین باید استراتژی سیاست امور خارجه آسیای مرکزی و قفقاز تدوین شود. این کشورها بیان می‌کنند که ما هیچ سند استراتژیکی نداریم و می‌توان در مورد سند، چشم‌انداز و وزیر امور خارجه داشت زیرا ما هیچ سند مکتوبی نداریم و باید این سند به سه زبان فارسی، انگلیسی و روسی نوشته شود، می‌توان سیاست خارجه ما را در آنجا بیان و اولویت‌بندی کلان را در این چهار حوزه مطرح کرد.

وی ادامه داد: ما نیاز به تدوین انتشار گزارش جامع داریم که گزارش سالانه‌ای در هر چهار حوزه اقتصادی، سیاسی، اجتماعی- فرهنگی و دفاعی- امنیتی داشته باشیم تا در طول یک سال قراردادها، رفت و آمدها و موافقت‌نامه‌های فرهنگی- اجتماعی و آمار و ارقام در یک کتاب و گزارش سالانه آسیای مرکزی و قفقاز در هر سال منتشر شود زیرا ما با یک تعارض شدید در آمارها مواجه هستیم و زمانی که این آمارها پراکنده می‌شود، سلیقه‌ای، سیاسی و شخصی ارزیابی می‌کنیم و متضرر اصلی این داستان وزارت خارجه است.

کارشناس مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری اضافه کرد: برای مثال آمار ورود گردشگر از ارمنستان به ایران در سال ۹۷ حدود ۶۷۰ درصد به دلیل تغییرات نرخ ارز رشد پیدا کرده اما این آمار مسافرهای چمدانی هستند و تنها صبح تا عصر حضور دارند و به دلیل تفاوت نرخ ارز خرید می‌کنند و غروب برمی‌گردند اما این را به عنوان آمار رشد گردشگری اعلام می‌کنند و باید از این واریانس‌ها و انحراف‌ها جلوگیری کرد.

انتهای پیام

منبع : Isna.ir

اگر تمایل دارید خبر یا گزارش یا مقاله ای را با دیگران به اشتراک بگذارید، از بخش خبرنگاران صلح خبر برای ما ارسال نمایید. تا پس از بررسی در مجله گزارشگران یا اخبار روز منتشر گردد.

در صورت تمایل، خبر با نام شما منتشر خواهد شد. البته در ارسال تصاویر و اخبار وگزارش های خودتان، قوانین و عرف را رعایت نمایید تا قابلیت انتشار را داشته باشند.

خبرنگار صلح خبرموسسه صلح خبر

منبع خبر ( ) است و صلح خبر | پایگاه اخبار صلح ایران در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد خبر را به شماره 300078  پیامک بفرمایید.
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسطصلح خبر | پایگاه اخبار صلح ایران در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

    نظرتان را بیان کنید