امروز: شنبه, ۱۵ دی ۱۴۰۳ / قبل از ظهر / | برابر با: السبت 5 رجب 1446 | 2025-01-04
کد خبر: 178330 |
تاریخ انتشار : 19 شهریور 1396 - 10:35 | ارسال توسط :
0
2
ارسال به دوستان
پ

به گزارش مجله اخبار روز صلح خبر قهر آب با کوچ‌نشینان کشور به گزارش صلح خبر؛روزنامه شهروند در صفحه اول امروز 19 شهریور خود نوشت: قهر آب با کوچ‌نشینان کشور المیرا اکرمی – شهروند| نزدیک به نیمی از چشمه‌های آب عشایر ایران خشکیده است و حالا مردان و زنان طبیعت وحشی دچار گرفتاری‌های تازه شده‌اند. راه‌های سنگلاخی که […]

به گزارش مجله اخبار روز صلح خبر

قهر آب با کوچ‌نشینان کشور

به گزارش صلح خبر؛روزنامه شهروند در صفحه اول امروز 19 شهریور خود نوشت: قهر آب با کوچ‌نشینان کشور

قهر آب با کوچ‌نشینان کشور

المیرا اکرمی – شهروند| نزدیک به نیمی از چشمه‌های آب عشایر ایران خشکیده است و حالا مردان و زنان طبیعت وحشی دچار گرفتاری‌های تازه شده‌اند. راه‌های سنگلاخی که هر روز برای پر کردن دبه‌های آب پشت سر می‌گذارند، این روزها طولانی‌تر شده است اما مشکل به همین جا ختم نمی‌شود؛ رودخانه‌ها و چشمه‌های کم‌جان ییلاقی‌ها حالا دیگر کمتر آب زلال و گوارایی برای نوشیدن می‌دهند و عشایر ناچارند به آب گل‌آلود یا لجن‌بسته بسنده و فکر دیگری برای آب آشامیدنی‌شان کنند. میرولی صفرزاده، قائم‌مقام سابق سازمان امور عشایر به «شهروند» می‌گوید که خشکیده شدن چشمه‌ها و رودخانه‌ها باعث شده است که با تانکرهای سیار به 40‌درصد جمعیت عشایر کشور آبرسانی کنیم. البته او به محدودیت‌های مالی سازمان هم اشاره می‌کند و می‌گوید تانکرها را تنها زمانی زیادتر می‌کنیم که بارندگی‌ها به تأخیر می‌افتد.

قهر طبیعت به همین جا خلاصه نمی‌شود و مراتع و چمنزارهای طبیعی یکی پس از دیگری می‌خشکد و دیگر عشایر نمی‌توانند روی سخاوت طبیعت برای تغذیه دام‌هایشان حساب کنند. آنها حالا غذای دام را خودشان تأمین می‌کنند و همین مسأله باعث شده است میزان تولید عشایری حدود 10‌درصد کمتر شود. درنهایت این‌که کم‌آبی، مبارزان سختکوش طبیعت وحشی را ناچار به دل‌کندن از زندگی آبا و اجدادی کرده است و بنا به اعلام سازمان امور عشایر تقاضا برای یکجانشینی بالا رفته است. این موضوع درحالی رخ می‌دهد که یکجانشینی هم دردسرهای خاص خودش را دارد و زیرساخت‌های کافی برای آن فراهم نیست. موضوعی که سبب شده است خانواده‌های عشایری را نگران تأمین هزینه‌های یکجانشینی، مسکن و
شغل کند.

تنش آبی در مناطق مهم عشایرنشین
این روزها اوضاع و احوال عشایر چندان تعریفی ندارد. 220‌هزار خانواده که هنوز درگیر سبک زندگی آبا و اجدادی هستند کم‌کم دارند تسلیم کم‌آبی و قهر طبیعت می‌شوند. عشایر ایران در 29 استان کشور پراکنده‌اند. در بین استان‌های کشور، استان فارس با 11.91‌درصد کل جمعیت عشایر بیشترین سهم جمعیت عشایر کشور را در خود جای داده است. پس از فارس، استان‌های کرمان، سیستان‌وبلوچستان و خوزستان هرکدام با 8.88، 8.37 و 8.24درصد، بیشترین سهم جمعیتی عشایر کشور را به خود اختصاص داده‌اند. استان‌های قزوین و قم نیز به ترتیب با 0.11‌درصد و 0.03درصد، کمترین جمعیت عشایری کشور را در خود جای داده‌اند. نگاهی به نقشه پراکندگی عشایر به خوبی روشن می‌کند که حالا مناطق بزرگ عشایرنشین کشور استان‌هایی هستند که بیشتر از همه با تنش آبی و کم‌آبی دست و پنجه نرم می‌کنند.

یک‌چهارم بازار گوشت قرمز ایران
در دست عشایر
برای این‌که اهمیت عشایر را در اقتصاد ایران بدانیم، کافی است به بخشی از آمارهای وزارت کشاورزی مراجعه کنیم. براساس این آمار عشایر کشور 23.5‌میلیون رأس دام دارند که سهمی حدود 28‌درصد از جمعیت دام سبک کشور است و جالب است بدانید براساس اعلام وزارت کشاورزی 190‌هزار تن گوشت قرمز که معادل 25‌درصد تولید کشور است، توسط عشایر تولید می‌شود. حالا اما کم‌آبی یکی از بزرگترین بخش‌های تولیدی ایران را به شدت درگیر خود کرده است. بنا به آمار سازمان‌های جهاد کشاورزی استانی، پدیده خشکسالی و کاهش بارش‌ها 30‌درصد از چشمه‌های تأمین آب شرب عشایر در مناطق ییلاقی استان چهار محال و بختیاری را خشک کرده است. به این ترتیب چهارمحال و بختیاری که یکی از بزرگترین جمعیت‌های عشایری را در خود جای داده با خشک شدن رودخانه‌ها و چشمه‌های آب کوچ‌نشینانش مواجه شده است. از چهارمحال و بختیاری که بگذریم خبرها حاکی از آن است که 200 چشمه عشایری هم در کهگیلویه و بویراحمد خشک شده و وضع در سایر مناطق عشایری به‌خصوص مناطق ییلاقی بهتر از این نیست.  واقعیت این است که کاهش بارندگی و خشکسالی که در یک دهه اخیر، کل ایران را تحت‌تأثیر قرار داده، چند سالی است چهره خشن‌تری برای کوچ‌نشینان به نمایش گذاشته است. حالا شرایط طوری شده که به گفته قائم‌مقام سابق سازمان امور عشایر، حدود 40‌درصد منابع آبی در مناطق زندگی عشایر خشک شده یا کیفیت آب آنها افت کرده است. البته آن‌گونه که مسئولان می‌گویند، خشکسالی و کمبود منابع آب، حدود 10‌درصد میزان تولیدات عشایر را کاهش داده، البته مدیران سازمان امور عشایر تأکید دارند که با تمهیداتی که برای تأمین آب مورد نیاز عشایر و علوفه دام‌هایشان در پیش گرفته‌اند، روند توقف تولید عشایر را متوقف کرده‌اند.

یک‌میلیون و 200‌هزار نفر از جمعیت ایران عشایر هستند و براساس برنامه ششم توسعه باید سالانه حدود 7‌هزار و 500 خانوار اسکان پیدا کنند که البته تحقق این برنامه بستگی به میزان داوطلب بودن عشایر و وضع منابع اعتباری سازمان امور عشایر دارد. به گفته کارشناسان، معمولا تعداد بیشتری از آنچه در برنامه ششم توسعه پیش‌بینی شده داوطلب در میان عشایر برای اسکان وجود دارد، به‌طوری که سالانه امکان اسکان 10‌هزار خانوار وجود دارد، اما لازمه اسکان، فراهم شدن زیرساخت‌های اشتغال و فراهم شدن منابع درآمدی برای این جمعیت است.

وام، علوفه دام و آبرسانی سیار
برای کمک به عشایر
این روزها که استان تهران به دلیل موقعیت جغرافیایی و میزان جمعیت، شرایط خاصی از نظر کمبود آب و تأمین منابع آب دارد، عشایر این استان هم دست به گریبان خشکسالی هستند. استانی که 3‌هزار خانوار عشایری بالغ بر 18‌هزار نفر را در خود جای می‌دهد که این جمعیت 700‌هزار واحد دامی را در اختیار دارند. سیروس نصیری، مدیرکل عشایر استان تهران به «شهروند» می‌گوید که در این استان تأمین آب برای عشایر به دو شکل تأمین آب شرب و تأمین آب مورد نیاز آنها درحال انجام است. به گفته نصیری، مواجه شدن کشور با دوره طولانی خشکسالی، تأثیر خود را بر تولیدات عشایر هم گذاشته و با توجه به این‌که دام این جمعیت از مراتع تعلیف می‌کند، عشایر هم به نوبه خود از پدیده خشکسالی متأثر شده‌اند.

به گفته مدیرکل عشایر استان تهران، با توجه به خشکسالی، نیاز عشایر به غذای دستی برای دام افزایش یافته و در همین راستا اتحادیه تعاونی عشایری و تشکل‌ها اقداماتی را برای تأمین نهاده‌های دامی مورد نیاز مانند جو و سبوس انجام داده‌اند و اداره کل عشایر استان تهران هم تسهیلات لازم را در اختیار آنها قرار داده است.

عشایر عادت کرده‌اند که در طبیعت زندگی کنند و با طبیعت همسو شوند و قاعدتا طبیعت هم فراز و نشیب‌های خود را دارد. آنچه در این میان مسلم است، آن است که پدیده‌های طبیعی و اقلیمی می‌توانند بر زندگی افرادی که طبیعت را برای محل زندگی خود انتخاب کرده‌اند، تأثیر بگذارد که خشکسالی هم ازجمله آنهاست.

میرولی صفرزاده، قائم‌مقام سابق سازمان امور عشایر در گفت‌وگو با «شهروند» توضیح می‌دهد که 35 تا 40‌درصد منابع آبی در مناطق عشایری خشک شده یا کیفیت آب آنها به اندازه‌ای کاهش یافته که قابلیت شرب ندارد.

به گفته صفرزاده، با توجه به محدود شدن منابع مالی در سازمان امور عشایر، این سازمان تلاش کرده که از طریق آبرسانی سیار این محدودیت را جبران کند که در همین راستا 450 دستگاه تانکر، آبرسانی را در سطح مناطق عشایر انجام می‌دهند و در مواقعی که بارندگی با تأخیر است یا کم می‌شود، تعداد تانکرها افزایش می‌یابد. آن‌طور که این کارشناس امور عشایر می‌گوید، 40‌درصد جمعیت عشایر و 20‌درصد دام عشایر از این طریق تأمین آب می‌شوند.

آن‌گونه که قائم‌مقام سابق سازمان امور عشایر می‌گوید، خشکسالی و کمبود منابع آبی موجب کاهش 10‌درصدی تولیدات عشایر شده است که بیشتر شامل تولید گوشت و شیر می‌شود. به گفته صفرزاده، اجرای طرح‌هایی مانند طرح زنجیره تولید گوشت که اعتبارات آن از طریق منابع صندوق توسعه ملی و صندوق خشکسالی تأمین شده، راهکارهایی است که سازمان امور عشایری برای جلوگیری از کاهش تولید عشایر اندیشیده است.

صفرزاده می‌گوید: در ‌سال 94 بالغ بر 100‌میلیارد تومان و در ‌سال 95 بالغ بر 150‌میلیارد تومان به صورت تسهیلات 4‌درصد و به مدت 5‌سال و از طریق تعاونی‌های عشایری در جهت اجرای طرح زنجیره تولید گوشت به عشایر پرداخت شده است. در همین حال به گفته قائم‌مقام سابق سازمان امور عشایر،‌ سال گذشته حدود 300‌هزار تن علوفه از طریق تعاونی‌ها برای دام عشایر تأمین شد و امسال هم باید در همین حدود تأمین علوفه برای عشایر انجام شود.

آن‌طور که صفرزاده می‌گوید توجه به صنایع ‌دستی، توسعه پرورش دام سنگین و گاو شیری در کانون‌های اسکان و مسائل مربوط به گردشگری ازجمله اموری است که برای تنوع منابع درآمدی برای عشایر درحال پیگیری است تا این جمعیت، خشکسالی و کمبود منابع آبی را به سلامت از سر بگذراند.

اگر خبر يا گزارشي داريد از بخش خبرنگاران صلح خبر براي ما ارسال نماييد.

خبرنگاران RSS

قوانين خبرنگاران صلح خبر

  1. در صورت تمايل اعلام نماييد تا اخبار و گزارش ها با نام خود شما منتشر گردد.
  2. شما مي توانيد از بخش خبرنگاران صلح خبر، اخبار و گزارش هاي خود را ارسال نماييد.
  3. شما مي توانيد اخبار و گزارش ها را به ايميل solhkhabar@yahoo.com ارسال نماييد.
  4. لطفا در ارسال اخبار و تصاوير و گزارش هاي خود قوانين و مقرارت را رعايت فرماييد.
  5. از ارسال مطالب خلاف عفت عمومي اکيدا خودداري فرماييد.
  6. از ارسال کاريکاتورهاي توهين آميز يا تصاوير موهن اکيدا خودداري فرماييد.
  7. رعايت کپي رايت در مطالب ارسالي الزامي است.
  8. در صورت مشاهده تخلف پس از تذکر ، حساب کاربر خاطي بلافاصله حذف مي گردد.

گروه وبگردي صلح خبر

منبع خبر ( ) است و صلح خبر | پایگاه اخبار صلح ایران در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد خبر را به شماره 300078  پیامک بفرمایید.
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسطصلح خبر | پایگاه اخبار صلح ایران در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

    نظرتان را بیان کنید