«قلعه توران پشت» که روز گذشته در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده، روی صفهای در دامنه کوه قرار گرفته که از فراز آن دشتی سرسبز، کوههایی به نام «تخت رستم» و «تخت سلیمان» و از سوی دیگر، روستای توران پشت با بقعههای استوار و محکم «شیخ جنید» و «چهل دخترون» به خوبی دیده میشوند و همین مسئله منجر شده تا بر ارزش تاریخی آن بیافزاید.
اهالی روستای تاریخی توران پشت که از یزد فاصله نسبتاً زیادی داشتند، در گذشته برای دفاع از خود در برابر خطر هجوم غارتگران و متجاوزانی که بیشتر از سمت بیابانهای بین استانهای یزد و فارس آنها را تهدید میکردند، به این قلعه پناه میبرند و همین عامل منجر به تقویت نگاه اساطیری این بنای تاریخی شده است.
این قلعه از نظر کاربرد سنگ در ساخت بنای آن، منحصر به فرد است و تعداد زیادی حجره در آن وجود دارد که هر خانوادهی روستا، حجرهای در اختیار داشته و مواد غذایی مانند حبوبات، خشکبار، آرد و سایر موارد را به گونهای طبقهبندی شده در محلهای مخصوصی انبار میکردند و از این رو یک قلعه حفاظتی ـ زیستی به شمار میآمده است.
ویژگی دیگر این قلعه، در سنگی بزرگ آن است که البته تخریب شده و از بین رفته است اما نوع سنگهای رسوبی همان تپه است. از سوی دیگر این قلعه تاریخی که گفته میشود توران دخت ساسانی آن را بنا کرده، در گذر زمان تخریب شده و بازمانده آن که تنها اتاقهایی از قلعه که محل نگهداری آذوقه بوده، سالم باقی مانده است.
قطعاً ثبت این جاذبه تاریخی در فهرست آثار ملی که مورد استقبال گردشگران نیز قرار دارد، منجر به حفاظت هر چه بیشتر از این جاذبه خواهد کرد.
انتهای پیام