به گزارش صلح خبر، در بخشی از این فراخوان که مهلت آن تا ۱۵ خرداد ۱۴۰۰ اعلام شده، آمده است: «نهادهای گوناگونی در دنیای کتاب کودک و نوجوان ایران و جهان با داوری، ارائه فهرستها و اهدای جوایز فعالیت میکنند. این فهرستها و جوایز بسته به اهدافی که برایشان تعریف شده است، نقشها و تأثیرات متفاوتی در ادبیات کودک و نوجوان دارند. آنها اغلب با رویکردهای متفاوتی شکل گرفتهاند و از زوایای مختلفی میتوان دربارهشان بحث کرد.
یکی از رویکردها، رویکرد مخاطبمحور است. فهرستها بسته به اینکه برای چه مخاطبانی تدوین و معرفی میشوند، از نظر تأثیر و نقش در ادبیات کودک با هم متفاوتند.
کتابهای برگزیدهای که پیشنهاد میشوند بیشک در تسهیل کار والدین، معلمان، مربیان و کتابداران مدارس و کتابخانههای کودکان جهت انتخاب کتابهای مناسب از بین کتابهای منتشرشده موثرند. این انتخابها و جوایز در جهتبخشی به ناشران و رویکرد آنان نیز تاثیر دارند.
برخی دیگر از این جوایز و فهرستها با نگاه موضوعمحور و ارائه فهرستهای موضوعی شکل گرفتهاند. در چنین رویکردی در انتخاب کتاب فقط به موضوع توجه میشود و به نوعی در کنار کنشگری یا فعالیتهای ترویجی و تبلیغی قرار میگیرد.
رویکرد برخی از جوایز و فهرستها نیز صرفا ادبی است و برای ترویج و معرفی یک جریان و گرایش ادبی شکل گرفته است و احتمالا برآمده از مانیفستی ادبی است.
با اینحال پرسش این است که چگونه باید درباره جوایز ادبی و فهرستها سخن گفت و نقدشان کرد؟ معیارهای نقد و بررسی و ارزیابی این فهرستها و جوایز چیست؟ چگونه میتوان تاثیرشان را در ادبیات کودک و نوجوان سنجید؟
برای مطالعه کامل فراخوان، محورهای آن و شیوهنامه ارائه مقالات، کلیک کرده و فایل کامل را دانلود کنید.
انتهای پیام