قاسم محبعلی در گفتوگو با صلح خبر در مورد رفتار اخیر آمریکاییها در قبال ایران از جمله پیشنهاد آنها جهت مذاکره بدون شرط با تهران و از دیگر سو افزایش تحریمها علیه کشورمان، اظهار کرد: آمریکاییها از زمانی که دونالد ترامپ، روی کار آمد، خواستار مذاکره با ایران برای رسیدن به توافق جدید فراتر از برجام بودند و میخواستند از نگاه خودشان در این توافق جدید دیگر مسائل مناقشه آمیز نیز مورد توجه و بررسی قرار بگیرد.
وی خاطر نشان کرد: آنها در این چارچوب مدتی برای پیشبرد این سیاست خود صبر و در راستای استراتژی گام به گام عمل کردند. وقتی دیدند که پیشنهاد آنها با واکنش منفی ایران روبرو شد تصمیم گرفتند که از برجام خارج شوند بعد از اینکه از برجام خارج شدند مدتی صبر کردند که واکنش ایران را در این زمینه مشاهده کنند و پس از آن نیز در فاز بعدی تحریمها را باز گرداندند و در حال حاضر نیز در راستای استراتژی گام به گام خود در کنار اینکه فشارها را علیه ایران افزایش میدهند و حتی نام “سپاه” را در لیست گروههای تروریستی قرار دادهاند دعوت به مذاکره میکنند.
این کارشناس مسائل سیاست خارجی با اشاره به اینکه درواقع از نظر آمریکاییها موضوع مذاکره و بحث تحریمها دو مقوله جدا است، خاطرنشان کرد: درواقع آنها میگویند که در حالی که تحریمها حاکم است، حاضر هستیم با ایران مذاکره کنیم و آنها این دو موضوع را دو مقوله جدا از یکدیگر میدانند.
مدیر کل پیشین خاورمیانه وزارت امور خارجه در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به استقبال دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا از سفر نخست وزیر ژاپن به تهران، ادامه داد: شاید در ایران از این استقبال این برداشت اشتباه صورت گرفته شده باشد که آمریکاییها از موضع قبلی خود علیه ایران و همچنین از تحریمها عقب نشینی کردهاند در حالی که این موضوع اشتباه است و این موضوع نیز در راستای پیشبرد استراتژی گام به گام صورت گرفته است.
وی در پاسخ به این سوال که برخیها معتقد هستند که با اعمال برخی تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران میتوان سفر شینزو آبه را سفری از پیش شکست خورده عنوان کرد چرا که مقامات ژاپنی اعلام کردهاند که یکی از اهداف اصلی این سفر کاهش تنش بین ایران و آمریکا است، در این باره خاطر نشان کرد: ژاپنیها روابط خوبی با ایران و آمریکاییها دارند. آنها علاقهمند هستند که ثبات در خاورمیانه وجود داشته باشد و مثل برخی از کشورها تلاش نمیکنند که از بحرانی که در بین ایران و آمریکا وجود دارد استفاده کنند و با آن بازی کنند. ژاپن در این رابطه فاقد منافع و اهداف خاص در برابر ایران و آمریکا است و در این چارچوب بیشتر به موضوع صلح خبر در خاورمیانه و وجود امنیت در این منطقه در راستای امنیتش توجه دارد. در رابطه با سفر نخست وزیر ژاپن به تهران و چگونگی برخورد با آن باید دید که منافع و مصالح ما در چه سمتی قرار دارد. اگر میخواهیم در مسیر دیپلماسی حرکت کنیم، آقای شینزو آبه باید پیامی مثبت از این سفر به جامعه جهانی منتقل کند.
این دیپلمات پیشین کشورمان در ادامه خاطر نشان کرد: برخی از کشورهای منطقه که دارای منافع خاصی هستند و حتی به نظر من آقای ترامپ تمایل دارند که سفر شینزوآبه به تهران موفق نباشد، چرا که اگر این اتفاق رخ دهد از یک طرف موضع ژاپنیها به آمریکاییها در مورد ایران نزدیک میشود و از طرف دیگر آمریکاییها در عرصه جهانی اعلام میکنند که ما خواهان گفتوگو و مذاکره بودیم و این ایرانیها بودند که از این موضوع استقبال نکردند. بنابراین با توجه به این موضوع ما باید در رابطه با این سفر و نتایجی که از آن به جامعه جهانی منتقل میشود، هوشیار باشیم و سعی کنیم از این سفر پالسهای مثبتی به جامعه جهانی مخابره شود تا خواسته جنگ طلبان در منطقه برآورده نشود.
وی در پایان تاکید کرد: ایران نباید اجازه دهد که نخست وزیر ژاپن یک نتیجه منفی از سفر خود به تهران به جامعه جهانی منتقل و برداشت منفی در این زمینه داشته باشد.
انتهای پیام