ورزش > فوتبال – میثم زمانآبادی – سردبیر همشهری ورزشی:«خام و ناپخته»؛ این بهترین تعبیر برای جوانانی بود که چندی قبل در فرآیندی پیچیده، قدرت را در عربستان به دست گرفتند. کسانی که یک به یک تصمیمهایشان در سیاست، دیپلماسی، اقتصاد و… منشأ دردسرهای بسیار شده است. دردسر، نه فقط برای دیگران که حتی برای خود مردم […]
ورزش > فوتبال – میثم زمانآبادی – سردبیر همشهری ورزشی:
«خام و ناپخته»؛ این بهترین تعبیر برای جوانانی بود که چندی قبل در فرآیندی پیچیده، قدرت را در عربستان به دست گرفتند.
کسانی که یک به یک تصمیمهایشان در سیاست، دیپلماسی، اقتصاد و… منشأ دردسرهای بسیار شده است. دردسر، نه فقط برای دیگران که حتی برای خود مردم عربستان. برای مردمی که به هم نخوردن آرامش و ریتم زندگی، مهمترین خواستهشان از حکومت طی دهها سال اخیر بوده است. آنها اما هماکنون با اعتراض و درگیری در داخل و جنگ و خونریزی در خارج از مرزهایشان مواجه شدهاند؛ اتفاقاتی که اصلیترین ریشهشان «خامی و ناپختگی» جوانانی است که بر سریر قدرت نشستهاند.
- روند صعودی دردسرهای سعودی
اقدامات ناپخته سعودیها، طی دوسال اخیر انواع فراوان داشتهاند. یک روز در اروپا سعی کردند مذاکرات اتمی1+5 را به چالش بکشند و یک روز دیگر جنگندههایشان را برای کشتار مردم به آسمان یمن گسیل داشتند. یکجا مانع تدابیری شدند که میتوانست قیمت نفت را معقول کند و یک جای دیگر فاجعه منا را پدید آوردند. این ماجراجوییها ادامه داشت تا روز شنبه که اجرای حکم اعدام شیخ نمر باقرالنمر، روحانی منتقد شیعه، سعودیها را برابر موج گستردهای از محکومیتهای بینالمللی قرار داد. چه، اعدام یک منتقد آن هم منتقدی که برای بیان نقدش دست به سلاح نبرده و تنها ابزارش وعظ و خطابه بوده، هیچ جای دنیا پذیرفتنی نیست.
- ایران در خط مقدم انتقاد از سعودی
همانطور که انتظار میرفت، اعدام شیخ نمر بازتاب گستردهای در میان شیعیان، خصوصا ایرانیان داشت. هنوز دقایقی از انتشار رسمی خبر اعدام این روحانی منتقد و تعدادی از همراهانش نگذشته بود که شبکههای اجتماعی پر شد از واکنشهای مردمی نسبت به اقدام باورنکردنی حکام «خام و ناپخته» سعودی. نکته جالب در این میان، حضور پررنگ ورزشکاران، هنرمندان و چهرههای غیرسیاسی در محکومیت این ماجرا بود. در بعد رسمی و دیپلماتیک ماجرا هم یک به یک مسئولان بنا به جایگاه و محدوده مدیریتیشان نسبت به این اتفاق واکنش نشان دادند. در این میان، خارج شدن عنان اختیار از کف تعدادی از تحصنکنندگان برابر سفارت عربستان در تهران و کنسولگری این کشور در مشهد، بهانه بهدست عربستانیها داد تا تلاش کنند از زیر بار فشار روانی بینالمللی ناشی از اعدام شیخ نمر خارج شوند.
- ناپختههای ورزش سعودی
ماهها پس از حضور نسل جدید حکام در عربستان سعودی به نظر میرسد رفتهرفته، نوع نگاه آنها در حال رسوخ به لایههای عمیقتر مدیریتی این سرزمین است. در نتیجه مدیران ورزشی در عربستان هم حالا به گونهای حرف میزنند که تا پیش از این کمتر سابقه داشته است. به این جملات دقت کنید؛ «از باشگاههای عربستانی میخواهم که با نوشتن نامهای به کنفدارسیون فوتبال آسیا خواستار برگزاری دیدارهای خود با نمایندگان ایران در زمینی بیطرف باشند. نه ما میخواهیم به ایران برویم و نه میخواهیم آنها به عربستان بیایند. از باشگاههای عربی میخواهم با ما همدردی کرده و چنین خواستهای را درک کنند. امنیت بازیکنان مهمتر از هر چیزی است و نمیتوانيم در چنین کشوري که دشمن ماست امنیتمان را حفظ کنيم. نیازی نیست رفتارهایي که آنها با ما داشتند را یادآوری کنم.»
این ادبیات مدیر باشگاهی است که ادعا دارد بر اساس قوانین بینالمللی مجموعهاش را اداره میکند اما به نظر میرسد نگاهش به فوتبال و قوانین آن فراتر از سطح محلی نیست. او عبدالرحمن بن مساعد، رئیس جوان باشگاه الهلال است. کسی که حتی درخواستش برای تحریم سفر به ایران را در قالب رسمی و اداری هم طرح نکرده و این جملات را بر صفحه شخصیاش در توئیتر گذاشته است.
عبدالرحمن همان کسی است که اوایل سال گذشته هم ایران را کشوری پردردسر و رنجآور برای خود توصیف کرده بود. در همین حال باشگاه الاهلی عربستان هم که در صورت برد نفت مقابل الجیش قطر، با تیم ایرانی همگروه خواهد شد، گام را فراتر گذاشته و بهطور رسمی اعلام کرده به ایران سفر نمیکند. عبدالله البترجی رئیس این باشگاه پیش از همگروهی با نفت، در مصاحبهای گفته بود: «باشگاه الاهلی نامهای به کنفدارسیون فوتبال آسیا خواهد نوشت و در آن از سران AFC میخواهیم که دیدارهای الاهلی با نمایندگان ایران در لیگ قهرمانان آسیا را در زمینی بیطرف برگزار کنند.»
- واکنشهای دیپلماتیک ایرانی
بر خلاف مدیران ورزشی سعودی، آنچه طی ساعات گذشته به عنوان واکنش رسمی مدیران ورزشی کشورمان در رسانههای داخلی و خارجی منتشر شده، عموما موضعگیریهایی پخته و معقول بوده است؛ موضعگیریهایی که وجه بارز آنها، احساساتی نشدن و خارج نشدن گویندگان از محدوده ادب و ادبیات بینالمللی است.
«تیمهای عربستانی هر ساله هزینههای کلانی انجام میدهند و جنگهای رسانهای را هم به راه میاندازند اما توصیه ما این است که باشگاههای الهلال، النصر، الاهلی و… خود را بازیچه دست سیاسیون قرار ندهند و فوتبال را فوتبالی ببینند. در ماده ۳ و ۴ اساسنامه کنفدراسیون آسیا آمده که نباید نگاه سیاسی بر ورزش به خصوص فوتبال وجود داشته باشد. البته عربستانیها سابقه این مسائل را داشتهاند و یکبار در ورزشگاه آزادی عنوان کردند که شعار نژادپرستانه داده شده و یکبار هم اعلام کردند که در ورزشگاه فولادشهر آب آلوده به آنها دادهاند که در مقابل، ما مدارک خودمان را ارائه کردیم و خوشبختانه کنفدراسیون فوتبال آسیا پاسخشان را داد.»
این بخشی از سخنان مهدی تاج، رئیس سازمان لیگ است. او که در پاسخ به موضعگیریهای مقامات ورزشی عربستان سخن میگفت، با بیان اینکه اگر این مسائل ادامه پیدا کند و این جوسازیها انجام شود، میتوانیم از آنها شکایت کنیم و اتفاقا به صورت جدی هم مساله را دنبال خواهیم کرد، افزود: «روز یکشنبه شکایتی به کنفدراسیون آسیا ارسال شده، چراکه عربستانيها سابقه چنین مسائلی را داشتهاند. حرکت عربستانیها زشت است، آنها ورزش را هم سیاسی کرده و خود را دستمایه سیاسیون عربستان قرار دادهاند. با این همه خوشبختانه سازمان لیگ، فدراسیون فوتبال و باشگاهها کار خودشان را میکنند و امیدواریم باشگاهها درون زمین چمن پاسخ محکمی به عربستانیها بدهند كه اتفاقی بهتر از این وجود ندارد. از نظر ما هیچ اتفاقی رخ نداده و ایران کشوری امن است. شما دیدید که بزرگان فوتبال دنیا مثل فیگو، روبرتو کارلوس و… به ایران آمدند و استقبال خوبی از آنها شد و حتی صحبتهای خوبی در رسانههای خارجی درباره ایران انجام دادند.»
This entry passed through the Full-Text RSS service – if this is your content and you’re reading it on someone else’s site, please read the FAQ at fivefilters.org/content-only/faq.php#publishers.
RSS