امروز: پنجشنبه, ۲۱ فروردین ۱۴۰۴ / بعد از ظهر / | برابر با: الخميس 12 شوال 1446 | 2025-04-10
کد خبر: 173313 |
تاریخ انتشار : 04 شهریور 1396 - 1:33 | ارسال توسط :
ارسال به دوستان
پ

به گزارش مجله اقتصادی صلح خبر بررسى هاى آمارى در واحد مشاوره و تحقيق موسسه بامداد بر اساس آمارهاى هزينه و درآمد خانوارهاى شهرى بانك مركزى ايران در طى ده سال اخير،نشان مى دهد كه هزينه ناخالص واقعى خانوار در سال ١٣٩٥حتى از سال ١٣٨٦ نيز كمتر بوده است . اين واقعيت بيانگر كاهش قدرت خريد خانوار […]

به گزارش مجله اقتصادی صلح خبر

بررسى هاى آمارى در واحد مشاوره و تحقيق موسسه بامداد بر اساس آمارهاى هزينه و درآمد خانوارهاى شهرى بانك مركزى ايران در طى ده سال اخير،نشان مى دهد كه هزينه ناخالص واقعى خانوار در سال ١٣٩٥حتى از سال ١٣٨٦ نيز كمتر بوده است . اين واقعيت بيانگر كاهش قدرت خريد خانوار يا همان ركود تقاضا در سطح تقاضاى مصرف كننده به عنوان مهمترين جزء از تقاضاى كل در اقتصاد ايران است . 

براى اين ركود عميق تقاضا در اقتصاد ايران كه شرايط يكتايي را در بر اقتصاد ايران حاكم كرده است دلايل متعددى را مى تواند برشمرد اما در اينجا به دنبال بررسى تنها يكى از اين دلايل هستيم : قيمت جهانى نفت ! 

شايد اگر به هر محقق اقتصادى بگوييد كاهش قيمت جهانى نفت و به دنبال آن كاهش درآمدهاى نفتى ايران منجر به كاهش ميزان تقاضاى واقعى خانوار منهاى هزينه مسكن مى شود، در ابتدا كمى با ترديد به اين گزاره نگاه كند . زيرا در ساختار اقتصادى ايران، درآمدهاى نفتى بخشى از درآمدهاى دولت بوده و طبيعى است كه با كاهش قيمت جهانى نفت ، درآمدهاى دولت كاهش يافته و به تبع آن ما شاهد كاهش تقاضاى دولت در اقتصاد باشيم . 

اما بررسى ها نشان مى دهد درآمدهاى نفتى همچون اثر بهمنى با ايجاد ركود در تقاضاى دولتى ، در موج دوم به دليل كاهش موج افزايش نقدينگى ناشى از افزايش درآمدهاى نفتى منجر به كاهش قدرت خريد خانوار و كاهش تقاضاى واقعى خانوار نيز مى گردد . به زبان ساده تر با كاهش درآمدهاى نفتى ، پول تازه كمترى در سطح جامعه قابل عرضه است و اين كاهش نقدينگى موثر خود منجر به كاهش قدرت خريد خانوار شده است . 

همانطور كه در شكل پيوست ملاحظه مى كنيد، تقاضاى واقعى خانوار يا هزينه ناخالص واقعى خانوار همانند درآمدهاى نفتى ايران در سال ٩٠ در بالاترين سطح خود قرار داشتند و پس از آن با كاهش شديد درآمدهاى نفتى ايران در طى سالهاى ١٣٩١ و ١٣٩٢ به دليل تحريم هاى همه جانبه و در طى سالهاى ١٣٩٣ و ١٣٩٤ به دليل كاهش قيمت جهانى نفت ، هزينه ناخالص خانوار نيز به دنبال آن در يك روند كاهشى قرار گرفته است . 

واقعيت اين است كه با همه كاهش وابستگى ساختار بودجه دولت به درآمدهاى نفتى، اما همچنان درآمدهاى نفتى موتور مولد رشد اقتصدى و افزايش تقاضا در بخش هاى مختلف اقتصادى ايران است و كاهش درآمدهاى نفتى ايران در طى سالهاى اخير همانند يك دست نامرئى ، خروج اقتصاد ايران از ركود تقاضا را ناممكن كرده است . 

موضوع نقش كاهش درآمدهاى نفتى در طى سالهاى اخير در كاهش تقاضاى كل در اقتصاد ايران بويژه تقاضاى دولتى و تقاضاى خانوار وقتى اهميت بيشترى پيدا مى كند كه اكثر پيش بينى ها حاكى از استمرار پايين ماندن قيمت نفت در طى سالهاى آينده حتى تا سال 2020 است و اين شرايط ويژه ، امكان خروج كامل اقتصاد ايران از ركود تقاضا در سالهاى آينده را بسيار پيچيده مى كند .  

*کارشناس اقتصادی

39224

Let’s block ads! (Why?)

RSS

اگر خبر یا گزارشی دارید از بخش خبرنگاران صلح خبر برای ما ارسال نمایید.

خبرنگاران صلح خبر

قوانین خبرنگاران صلح خبر

  1. در صورت تمایل اعلام نمایید تا اخبار و گزارش ها با نام خود شما منتشر گردد.
  2. شما می توانید از بخش خبرنگاران صلح خبر، اخبار و گزارش های خود را ارسال نمایید.
  3. شما می توانید اخبار و گزارش ها را به ایمیل solhkhabar@yahoo.com ارسال نمایید.
  4. لطفا در ارسال اخبار و تصاویر و گزارش های خود قوانین و مقرارت را رعایت فرمایید.
  5. از ارسال مطالب خلاف عفت عمومی اکیدا خودداری فرمایید.
  6. از ارسال کاریکاتورهای توهین آمیز یا تصاویر موهن اکیدا خودداری فرمایید.
  7. رعایت کپی رایت در مطالب ارسالی الزامی است.
  8. در صورت مشاهده تخلف پس از تذکر ، حساب کاربر خاطی بلافاصله حذف می گردد.

گروه وبگردی صلح خبر

منبع خبر ( ) است و صلح خبر | پایگاه اخبار صلح ایران در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد خبر را به شماره 300078  پیامک بفرمایید.
    برچسب ها:
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسطصلح خبر | پایگاه اخبار صلح ایران در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

    نظرتان را بیان کنید