دوازدهمین جشن بزرگ منتقدان و نویسندگان سینمای ایران عصر سهشنبه ٢٧ آذر به دبیری جعفر گودرزی و با حضور منوچهر شاهسواری، جواد طوسی، علیرضا رضاداد، علیرضا داوودنژاد، سعید سعدی، غلامرضا موسوی، سارا بهرامی، سیروس الوند، میلاد کیمرام، امین حیایی، جواد عزتی، مهلقا باقری، حبیب اسماعیلی، کامران ملکی، هادی مقدمدوست، محمد متوسلانی، سیدعباس عظیمی _ مدیرعامل انجمن پیشکسوتان_ ، هومن سیدی، نوید محمدزاده، کیومرث پوراحمد، جمشید آریا، هوشنگ گلمکانی، فاطمه گودرزی، حبیب رضایی، فرشته طائرپور و … در تالار ایوان شمس برگزار شد.
جعفر گودرزی دبیر این دوره از جشنواره در سخنانی اعلام نمود: سینمای ایران با در نظر گرفتن همه مولفهها نیازمند رصد و مراقبت است. علیرغم برگزاری جشنوارههای متعدد که بیشتر شبیه دورهمیها شده است، هنوز جشن منتقدان به صورت مصرانه فعالیتاش را ادامه میدهد. این صنف فارغ از دغدغههای حاکم میتواند سنگ محکی قابل اعتنا باشد. امیدوارم برگزاری این جشن که فارغ از سلیقه است، به ارتقاء فرهنگ کمک کند.
جایزه تجمیع نظرات منتقدین در ۴۰ سال سینمای کودک و نوجوان با حضور احد میکائیلزاده، جواد طوسی، جعفر گودرزی به برگزیدگان زیر اهداء شد:
بهترین فیلمنامه سینمای کودک و نوجوان به فیلم “باشو غریبه کوچک” بهرام بیضایی تعلق گرفت که کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان این جایزه را به نمایندگی دریافت کرد.
جایزه بهترین کارگردانی هم به کیومرث پوراحمد تعلق گرفت.
جایزه بهترین ستاره نوجوان به مهدی باقربیگی برای سریال “قصههای مجید” اهداء شد.
او پس از دریافت جایزه خود با اشاره به کیومرث پوراحمد، گفت: ما ۴۰ سالمون شد اما قدمان اندازه شما نشد. من سعی کردم در زندگیام راست بگویم اما آقای پوراحمد از شریفترین آدمهایی است که در زندگیام دیدهام. اگر او در مملکت دیگری بود بیشتر قدرش را میدانستند. اما من قدر شما را میدانم و امیدوارم روزی همه ستاره ها به جایگاه اصلی خودشان برسند.
او در ادامه با اشاره به حضورش در شورای شهر اصفهان هم گفت: بار قبل هم لیز خوردم و به شورای شهر رفتم. اگر کار خودمان باشد همان را انجام میدادم و وارد شورای شهر نمیشدم.
جایزه بهترین ستاره نوجوان دختر هم به ترانه علیدوستی اهداء شد که حمید علیدوستی پدر ترانه علیدوستی جایزه او را دریافت کرد.
جایزه بهترین ستاره کودک به فرخ هاشمیان برای فیلم “بچههای آسمان” به کارگردانی مجید مجیدی و آیدا محمدخانی برای فیلم “بادکنک سفید” تقدیم شد.
خواهر این ستاره که پیامی را از طرف آیدا محمدخانی میخواند، در سخنانی اعلام نمود که او اکنون دانشجوی فوق دکترای مغز و اعصاب در خارج از ایران است.
جایزه بهترین فیلم کودک به “خانه دوست کجاست” اثر عباس کیارستمی اهداء شد که اسکندرفر جایزه را به نمایندگی از بهمن کیارستمی دریافت کرد.
جایزه بهترین فیلم نوجوان هم به “باشو غریبه کوچک” اثر بهرام بیضایی اهداء شد که نماینده کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان هدیه را دریافت کرد.
در ادامه، مراسم بزرگداشت اسحاق خانزادی از صدابرداران پیشکسوت سینمای ایران با حضور سماکباشی، حسین دلپاک و رضا درستکار در حالی برگزار شد که افراد حاضر در سالن به احترام او ایستادند.
اسحاق خانزادی نیز در سخنان کوتاهی اعلام نمود: من ۶۰ سال با این میکرفونها کار کردهام و اکنون به خود من اجازه نمیدهند که با آنها صحبت کنم.
برگزیدگان دوازدهمین جشن منتقدان عبارتند از:
جایزه بخش خلاقیت و استعداد درخشان/ فیلمسازان اول، با حضور محمد بزرگنیا، طهماسب صلح خبرجو و علی اعلایی، به نیما اقلامی برای فیلم “امیر” اهداء شد.
او بعد از دریافت جایزه خود گفت: حس بچهای را دارم که اولین صدآفرین را دریافت کرده است. خوشحالم که اولین جایزه را از جشن منتقدان میگیرم. شما آگاهی میفروشید اما متاسفم که الان آگاهی ارزان شده است.
جایزه بهترین چهرهپردازی با حضور عبدالله اسکندری، عزیزالله حاجیمشهدی و هادی غفاری به سعید ملکان برای “تنگه ابوقریب” اهداء شد.
جایزه بهترین طراحی صحنه و لباس با حضور کوروش تهامی، محمد گبرلو و حسین سلطانمحمدی به محمدرضا شجاعی برای فیلم “تنگه ابوقریب” تقدیم شد.
در ادامه و با حضور سعید قطبیزاده و جواد طوسی، از سعید عقیقی از فیلمنامهنویسان سینمایی تقدیر شد.
پس از صحبتهای سعید قطبیزاده و جواد طوسی، سعید عقیقی بعد از دریافت جایزه خود گفت: من بیرحمانهترین سناریو به نام “شبهای روشن” را نوشتم. خوشحالم از اینکه در زمان حیاتم از من تجلیل شد. اولین باری که وارد استودیو شدم با اسحاق خانزادی روبهرو شدم و این اتفاق خوبی بود. حتما نقد فیلم میتواند کمک زیادی به ما کند. هنوز بخشهای ناگفتهای از سینما ماندهاند. بیشتر نوشتههایم آن چیزی است که دوست داشتم بر پرده ببینم و پیش از آن ندیده بودم.
جایزه بهترین موسیقی فیلم با حضور واروژ کریممسیحی، حمید نعمتالله و مسعود نجفی، به سهراب پورناظری برای فیلم “شعلهور” اهداء شد.
جایزه بهترین مهندسی صدا با حضور حسن زاهدی، رضا صائمی و اصغر نعیمی به پیشوایی و علویان برای فیلم “به وقت شام” تعلق گرفت.
اصغر نعیمی اعلام نمود: صحبتهای آقای پوراحمد دردناک بود و امیدوارم فیلمهایی چون “آشغالهای دوستداشتنی” و “خانه پدری” امسال اکران شوند.
جایزه بهترین تدوین با حضور نرگس آبیار، محمدحسین قاسمی و آنتونیا شرکا به “مغزهای کوچک زنگزده” تعلق گرفت.
هومن سیدی بعد از دریافت جایزه گفت: تدوین این فیلم را مدیون مهدی سعدی هستم و تلاش زیادی برای آن انجام داد.
جایزه بهترین فیلمبرداری با حضور هوشنگ گلمکانی، جواد عزتی، علیرضا تابش و غلامرضا موسوی به حمید خضوعی ابیانه برای فیلم “تنگه ابوقریب” اهداء شد.
در ادامه مراسم، بزرگداشتی با حضور علیرضا داوودنژاد، سیروس الوند و مهرزاد دانش برای اصغر رفیعیجم از فیلمبرداران پیشکسوت سینما برگزار شد.
سیروس الوند در سخنانی اعلام نمود: تعجب میکنم دوستان منتقدم گذشته را نفی میکنند در حالیکه جایزه امشب را به بیضایی، کیارستمی و کیمیایی میدهند و از پرویز دوایی بزرگ یاد میشود.
او ادامه داد: سینمای بیمنتقد مثل چهره بیآیینه است. حتی قهر منتقدین ارزشمند است. قدرنادیدهترین بخش سینمای ایران، فیلمبرداران ما هستند.
علیرضا داوودنژاد اعلام نمود: او خیلی خوب میبیند و نور را به خوبی میشناسد. در فیلم “بیقرار” من دیالوگ مینوشتم و میزانسن درست میکردم و از همان موقعها درباره خیلی چیزها در قاب تصویر باهم صحبت میکردیم و این یک استعداد ذاتی در اوست.
مهرزاد دانش نیز گفت: درام و ریتم در نور و پسزمینه و عمق کارهای او کاملا بهجا و مشخص است.
او همچنین گفت: برگزاری این مراسم کار مردافکنی است اما مایلم در این جشن هویت منتقدانهای هم در نظر بگیرم. هیچ فضای منتقدانهای در این جشن نیست و تمایزی با جشنهای دیگر ندارد. منتقدان، خبرنگاران، مدرسان و تحلیلگران ستارههای خاموش سینما هستند. اجازه دهید ما قهرمان همین یکشب باشیم. کاش اگر جایزهای داده میشود، نقدی هم وجود داشته باشد. اگر اسم نقد را از جشن امشب بردارید با دیگر جشنها تفاوتی وجود ندارد. یکی از آفتهای نقدپذیری، کنشپذیری است. یک کنشمندی لازم است و ای کاش امشب، نقد تبلور بیشتری داشت.
تندیس بهترین نقش مکمل مرد با حضور محمد متوسلانی، محسن بیگآقا و جمشید هاشمپور به فرهاد اصلانی برای “مغزهای کوچک زنگزده” اهداء شد.
در حال تکمیل…