دکتر حسین صامتی، عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی شریف در گفتوگو با صلح خبر در این باره اظهار کرد: ما در زمینه تئوریهای هوش مصنوعی میتوانیم به علم روز جهان برسیم، ولی در زمینه تولید محصول چه در عرصه نرمافزاری و چه سختافزاری به دلیل کمبود شرکتهای بزرگ در ایران عقب ماندگی داریم. مثلاً پیاده کردن یک خودروی هوشمند با قابلیت مسیریابی و توانایی جلوگیری از تصادف برای ما مشکل است؛ زیرا صنعت خودروسازی ما با صنعت خودروی جهان فاصله دارد.
صامتی با اشاره به اینکه بخشی از پیشرفتها در زمینه تولید محصول بر عهده محققان، دانشگاهیان و شرکتهای دانشبنیان است، تاکید کرد: بخش مهمتر بر عهده سیاستگذاران کل کشور است تا افراد دارای پتانسیل و مستعد، فعالیت در این حیطه را حفظ کرده و در این زمینه انگیزه داشته باشند و بازاریابی کنند و محصولاتشان مورد استفاده همگان قرار گیرد. چرا که تا زمانی که یک محصول بازار مناسب نداشته باشد، رشد نخواهد کرد، بنابراین تولیدکنندگان محصول مورد نظر دلسرد شده و فعالیتشان متوقف میشود.
وی همچنین از سازمانها و نهادهای شبهدولتی خواست که از محصولات دانشبنیان موجود ایرانی استفاده کنند، زیرا هرچه این استفاده بیشتر باشد، کیفیت محصول روز به روز بیشتر شده و نیازها نیز بیشتر برطرف خواهد شد.
این استاد دانشگاه، در ادامه سرمایهگذاری در زمینه “هوش مصنوعی” را امری مهم دانست و تصریح کرد: “هوش مصنوعی” یکی از مسائل مطرح روز است و افراد توانمندی علاقه کار در این زمینه را دارند؛ لذا اگر بخواهیم الگوی موفقی در جهان متناسب با اهمیت و درخواست مردم، دانشجویان و اساتید داشته باشیم، باید “سرمایهگذاری حاکمیتی” را افزایش دهیم.
به گفته صامتی در ادامه یکی از زمینههای مطرح هوش مصنوعی، “پردازش زبان طبیعی” است. با توجه به اینکه ما فارسی زبان هستیم، بهترین کسانی که میتوانند “الگوریتمهای هوش مصنوعی” مانند تشخیص تمایز، درک معنا، خلاصهسازی اتوماتیک و … را انجام دهند، محققانی هستند که به زبان فارسی تسلط دارند تا بتوانیم محصولاتی را که در زمینه پردازش زبان طبیعی به زبان دیگر انجام شده است، به زبان فارسی نیز داشته باشیم.
وی ادامه داد: در زمینه پردازش زبان طبیعی دستاوردهای خوبی داشتهایم و برای بازشناسی و تولید گفتار زبان فارسی، تحلیل و خلاصهسازی متون و تحلیل نظریات نیز محصولات خوبی ارائه شده است.
صامتی درباره این موضوع هوش مصنوعی در ایران تا کجا توسعه پیدا میکند، گفت: این موضوع به سیاستهای ما بستگی دارد. یکی از زمینههایی که بیشتر نرمافزاری است و نیاز به کار فکری و مغزی دارد، همین “هوش مصنوعی” است؛ به جای اینکه به کارخانههای بزرگ و هزینهبر نیاز داشته باشد، نیاز به افراد فکور و دارای علم دارد که بتوانند به صورت نرمافزاری کارهایشان را پیاده کنند. اتفاقاً نقطه قوت کشور ما همین مغزهای عالی و امکانات نرمافزاری است که باید به سمت استفاده بهتر و تولید محصولات با کیفیت بیشتر جهتگیری شود؛ بنابراین زمینه هوش مصنوعی از فرصتهای کشور ماست، به دلیل اینکه به زیرساختهای مادی و فضابر نیاز ندارد.
وی در پایان نسبت به عقبماندگی در این زمینه هشدار داد و گفت: اگر در این زمینه موفق نباشیم، امکان دارد اطلاعات شخصیتی، فرهنگی، نژادی، سیاسی و اقتصادی ما تحلیل رود و تحت تاثیر سرورهای هوش مصنوعی دنیا قرار گیرد. به همین دلیل باید همواره در نظر بگیریم که ابزارهای مختلف هوش مصنوعی بر دادههای همه مردم دنیا از جمله ایران اعمال میشود و ما باید از وضعیت عملکرد آنها آگاهی داشته باشیم و بتوانیم تاثیرگذار باشیم.
انتهای پیام