به گزارش صلح خبر، تیرماه دو سال قبل نخستین فصل مطالعه در شهر باستانی «اوجان» به عنوان پایتخت تابستانی ایلخانیها با هدف شناسایی گمانهزنی، تعیین عرصه و حریم شهر تاریخی – ایلخانی انجام شد؛ محوطهای تاریخی که در بررسیهای باستانشناسی در منطقه «بستانآباد» آذربایجان شرقی در سال ۱۳۹۲ کشف شد و در همان زمان، نمونه سفالها، سکه و آثار فرهنگی دیگری از محوطه به دست آمد.
باستانشناسان معتقدند، این شهر قبل از دوره ایلخانی و به خصوص در دوره سلجوقیها ساخته شده اما به دنبال حوادث مختلف مانند زلزله و جنگهای متعدد نتوانست موجودیت خود را به عنوان یک شهر مهم و استراتژیک حفظ کند و فقط در دورهی ایلخانی به شکوه و رونق شایستهی خود دست پیدا میکند. بنابراین پیدایش این شهر را یکی از مهمترین تحولات اجتماعی دوره ایلخانی با ماهیت هنر معماری و شهرسازی خاص خود میدانند.
در فصل نخست کاوشها «برج شرقی قلعه تاریخی شهر اوجان» به طور کامل کشف شد و آبانماه سال گذشته نیز فصل دوم کاوش باستانشناسی قلعه تاریخی شهر اوجان با هدف آزادسازی بخشی از معماری این شهر تاریخی انجام شد.
اکنون رحیم ولایتی – سرپرست هیأت کاوش و استادیار گروه باستانشناسی دانشگاه تهران – دربارهی فصل شوم کاوش درا ین محوطهی تاریخی توضیح میدهد.
او با بیان اینکه در فصل سوم کاوش باستانشناسی قلعه یا ارگ حکومتی شهر تاریخی – ایلخانی اوجان در آذربایجان شرقی «دروازه شرقی حصار قلعه» کشف شد، گفت: این فصل از کاوشهای باستانشناسی قلعه یا ارگ حکومتی شهر تاریخی – ایلخانی اوجان، با هدف آزاد سازی دیوارهای جبهه شرقی این سازه بزرگ معماری در حال انجام است .
وی هدف دیگر هیات کاوش در فصل سوم را برطرف کردن مزاحمت افرادی دانست که با بستن راه جنوبی محوطه قلعه اوجان به وسیله شخم زدن عمیق با تراکتور، به بستر و حریم این اثر بینظیر معماری ایلخانی، در ضلع شمال شرقی، شرق و جنوب محوطه تجاوز کردند.
این باستانشناس با بیان اینکه در این فصل هیات باستان شناسی دانشگاه تهران با استفاده از نقشه توپوگرافی محوطه، ۶ ترانشه را در ضلع شمال شرقی و شرق قلعه بر اساس طرح ارائه شده به پژوهشگاه مورد کاوش قرار داده است، اظهار کرد: حاصل کاوش این فصل را پاکسازی دیوار شمال شرقی و دیوارشرقی قلعه و آواربرداری از فضای بین دیوار شرقی تا حصار شرقی قلعه اعلام نمود.
او با بیان اینکه هیات باستانشناسی در فصل اول در تپه قلعه بزرگ شهر تاریخی اوجان ( قبه تپه اشرف آباد- بستان آباد ) پنج ترانشه در گوشه شمال غربی حصار قلعه و روی برجستگی گوشه شمال غربی تپه مورد حفاری وکاوش قرار داده است، ادامه داد: در نتیجه کاوش در این ترانشه ها یک مجموعه معماری شامل برج مدور و دیوارهای بیرونی بنایی بزرگ قلعه یا ارگ حکومتی نمایان شد.
وی گفت: فصل دوم کاوش باستان شناسی قلعه یا ارگ حکومتی شهر تاریخی – ایلخانی اوجان با هدف آزاد سازی دیوارها و برج مدور جبهه شمال غربی این سازه بزرگ معماری شمال غرب کشور، در ضلع شمال غربی محوطه قلعه شهر تاریخی اوجان شروع و ادامه پیدا کرد .
به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری؛ او با بیان اینکه، حاصل کاوش این فصل پاکسازی کامل دیوار شمالی قلعه و معماری برج مدور شمال غرب قلعه بوده است افزود: از مهمترین یافتههای سفالی ظرف شکسته فقاع ایلخانی با تزئینات سنگ فیروزه منطقه بود.
انتهای پیام