دکتر محمد عبدهزاده در گفتوگو با صلح خبر، درباره وضعیت پرداخت مطالبات و تامین نقدینگی در حوزه دارو، گفت: برای جبران بخشی از مطالبات دارویی و در راستای تامین نقدینگی در این حوزه، مقداری اوراق خزانه پرداخت شد که شرکتهای دارویی تا حد زیادی آنها را دریافت کردند، اما متاسفانه از 500 میلیون یورویی که قرار بود از صندوق توسعه ملی به حوزه دارو و برای تامین نقدینگی شرکتهای دارویی تزریق شود، متاسفانه مبالغ بسیار ناچیزی تعلق گرفت.
وی افزود: طبق آخرین آماری که از شرکتهای توزیعکننده دارو تا پایان دی ماه 1397، دریافت کردهام، در بخش دولتی کل مبالغی که تاکنون از اعتبار 500 میلیون یورویی به آنها تعلق گرفته است، 270 میلیارد تومان بوده است که در مقابل طلب بیش از 2000 میلیاردیشان ناچیز است.
تاخیر 8 ماهه در پرداخت طلب داروخانهها
عبدهزاده درباره وضعیت پرداخت مطالبات داروخانهها نیز گفت: میزان پرداخت مطالبات در داروخانهها متفاوت است. به عنوان مثال بیمه سلامت در برخی داروخانهها تا تیر ماه را پرداخت کرده و در استانهایی مانند تهران تا شهریور ماه را پرداخته است. حال در برخی استانها 30 تا 40 درصد مطالبات را در ماههای تیر، شهریور و مهر پرداختهاند. در سازمان تامین اجتماعی هم مطالبات داروخانهها تا تیر ماه پرداخت شده است. بیمه دی که بیمه مکمل جانبازان و ایثارگران است هم تا خرداد و تیر طلبهای داروخانهها را پرداخت کرده است. بنابراین به طور متوسط حدود هشت ماه عقبماندگی در پرداخت مطالبات داروخانهها از سوی بیمهها وجود دارد.
وی با اشاره به شرایط زنجیره تامین دارو در کشور نیز گفت: متاسفانه اکثر مراکز دولتی ما به دلیل عدم پرداخت بدهیهایشان دچار مشکل شدهاند و بخشی از کمبودهای داروییمان هم به همین دلیل است. زیرا بدهیهایشان زیاد و انباشت شده و نمیتوانند از شرکتهای توزیعکننده دارو دریافت کنند. از طرفی شرکتهای توزیعکننده هم از آنجایی که طلبهای سررسید شده زیادی دارند، نمیتوانند داروها را تامین کنند.
دارو هنوز از 500 میلیون یوروی صندوق توسعه ملی بهرهای نبرده است
مدیرکل امور دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو تاکید کرد: باید توجه کرد که اولویت 500 میلیون یوروی صندوق توسعه ملی که با اذن رهبری به حوزه سلامت اختصاص یافت، دارو بود، اما متاسفانه کمترین مبالغ از این اعتبار، به حوزه دارو اختصاص یافت. علیرغم اینکه تمام پیگیریهایش را ما انجام دادیم، اما متاسفانه دارو از این اعتبار هنوز بهرهای نبرده است. البته همچنان پیگیریم. به هر حال پایان سال است و باید در این مدت باقیمانده از سال 1397 به حوزه دارو کمک کنند.
دارو در انتظار سازوکار ویژه مالی
عبدهزاده با اشاره به شرایط بازار دارویی کشور در سال 1398، اظهار کرد: امسال سال سختی را پشت سر گذاشتیم، اما سال آینده سال سختتری را پیش رو خواهیم داشت. خوشبختانه در حوزه تولید داخلی دارو ثبات بیشتری داریم، اما در حوزه واردات دارو وابسته به نقلوانتقالات مالی و تامین ارز هستیم. اگر در حوزه نقل و انتقال و تامین ارز سیستم SPV (سازوکار ویژه مالی اتحادیه اروپا با ایران) راه بیفتد، طبعا مشکلات در حوزه دارو کمتر خواهد بود، اما اگر این موضوع فقط در حد حرف باشد، قطعا با دشواری مواجه میشویم.
انتهای پیام