به گزارش صلح خبر، به نقل از سایت العربی الجدید، از ۱۵ آوریل که درگیریها میان دو طرف سودانی در پایتخت این کشور با سه شهر خارطوم، بحری و ام درمان آغاز شد، پایتخت همزمان درگیریهای مستقیم، هدف حمله هوایی و توپخانهای شدیدی قرار گرفت و خانههای غیرنظامیان ویران شده و تعداد زیادی از آنها کشته و زخمی شدند و با تشدید درگیریها، آوارگیهای روزانه ادامه دارند.
بر اساس ارزیابیهای العربی الجدید، تعداد زیادی مسافر که بیشترشان خانواده هستند، در منطقه “الکلاکلة اللفة” واقع در جنوب خارطوم، چمدان به دست سرگردان و به دنبال بلیت ارزانتر هستند.
ازدحام اتوبوسها در بازار الکلاکه
بیشتر شهرهایی که از این ترمینال به مقصد آنها بلیت فروخته میشود، ود مدنی، القطینه، سنار، وکوستی، ربک و برخی روستاها هستند و بلیت به مقصد شهر الابیض، مرکز استان کردفان شمالی به دلیل درگیریها در آنجا و محاصره آن توسط نیروهای واکنش سریع اندک است.
برخی خانوادهها که با خودروهای شخصی خود قصد کوچ دارند، دیگر خانوادهها را رایگان با خود میبرند تا به این ترتیب از خودروهایشان در برابر سرقت توسط نیروهای واکنش سریع حفاظت کنند، این نیروها خودروهای شخصی به ویژه شاسی بلندها را ضبط میکنند؛ اما به خودروهای حامل خانوادهها اجازه عبور میدهند.
برخی محلهها در خارطوم تقریبا خالی از سکنه هستند
با افزایش فرارهای جمعی در پی درگیریها در خارطوم، برخی محلههای آن تقریبا خالی از سکنه شدند، در این میان برخی به دلیل شرایط بد، نداشتن پول، دوری مناطق بستگانشان و خطرات راه هنوز در خانههایشان ماندهاند.
درگیریهای بسیار شدیدی در نزدیکی ستاد فرماندهی زرهی واقع در خارطوم برقرار است و این ستاد به عنوان یکی از پایگاههای استراتژیک مهم ارتش در این شهر در روزهای اخیر شاهد حملات نیروهای واکنش سریع بوده و ارتش سودان از توپخانه خود برای دور کردن این نیروها استفاده کرد.
طبق آمار دفتر امور انسانی سازمان ملل، از زمان آغاز درگیریها در ۱۵ آوریل، در مجموع حدود ۲.۵ میلیون نفر در داخل و خارج سودان آواره شدند.
طبق گزارش ۲۰ ژوئن سازمان بینالمللی مهاجرت، نزدیک به دو میلیون تن در استانهای شمالی و غرب دارفور، رودخانه نیل و نیل سفید حضور دارند.
بر اساس آمار این سازمان، از استان خارطوم ۱.۳ میلیون تن گریخته و آواره شده و پس از آن به ترتیب از استان دارفور غربی ۳۰۳ هزار تن، از دارفور جنوبی ۱۴۳ هزار تن، از دارفور مرکزی ۹۷ هزار تن و دارفور شمالی ۷۰ هزار تن آواره شدهاند.
علاوه بر آوارهها، طبق آمار کمیسیون امور پناهجویان سازمان ملل تا ۱۸ ژوئن بیش از ۵۲۰ هزار تن نیز پناهنده شده، درخواست پناهندگی داده و یا به کشورهای خود شامل آفریقای مرکزی، چاد، مصر، اتیوپی و سودان جنوبی بازگشتند.
آوارگی در خارطوم
عاطف کمبال، کارشناس مسایل آوارگان به العربی الجدید گفت: در حالی که خارطوم میزبان آوارگان داخلی بود، در پی آغاز درگیریها میان دو طرف سودانی، اکنون خود به صادرکننده آوارهها تبدیل شده و برای اولین بار با این جمعیت با پدیده آوارگی مواجه شده است.
این کارشناس افزود: آوارگان داخلی تا پایان جنگ به صورت مستمر یا موقت با برخی خانوادههای میزبان به سر میبرند تا به مکان دیگری منتقل شوند؛ اما این یک راهحل موقت است و نمیتوان به آن تکیه کرد و دولت باید به شکل رسمی در این مورد مداخله کند.
او ادامه داد: اگر جنگ طول کشیده، حملات به نیروهای امدادرسان ادامه یافته و از فعالیت نهادهای امدادرسان ممانعت شود، فاجعهای برای آوارگان خواهد بود و زندگی آنها سختتر خواهد شد و از فرصتهای امدادرسانی برای آنها خواهد کاست و این به معنای تشدید اوضاع آوارگان خواهد شد به ویژه که هنوز برای احداث اردوگاهها زود است چراکه انتقال آوارگان در شهرهای مختلف ادامه دارد.
انتهای پیام