به گزارش صلح خبر به نقل از سازمان توسعه تجارت، مجتبی خسروتاج در نشست هماندیشی مدیران مراکز نمایشگاهی کشور گفت: فضای اقتصادی امروز کشور به دلیل تحریمهای آمریکا، بهویژه در حوزه بانکی با محدودیتهای جدی مواجه شده است. در واقع به دلیل مشکلاتی که در تامین اعتبار ارزی و اسکناس وجود دارد، بازار ارز با نوسان بیشتری ادامه مسیر میدهد.
معاون وزیر صنعت افزود: این امر بر صنایع مختلف و حضور شرکتهای خارجی در نمایشگاههای ایران تاثیر منفی میگذارد و بهرغم حمایتهای همهجانبه اروپاییها از ایران، همچنان دلنگرانیهایی برای شرکتهای خارجی وجود دارد. آنها ترجیح میدهند حداقل تا زمانی که آمریکا چنین مواضعی دارد، در ایران حضور پیدا نکنند.
وی تصریح کرد: ممکن است برخی شرکتهای اروپایی در پشتصحنه خواهان ادامه همکاری با ایران باشند، اما در بلندگو میگویند که ایران را ترک میکنند. در تحریمهایی هم که پیش از این وجود داشت بهرغم اینکه برخی شرکتها در ظاهر مشارکت خود را با ایران قطع کرده بودند، درعمل و پشتپرده خواهان همکاری با ایران بودند.
خسروتاج با اشاره به احتیاط خارجیها برای حضور در نمایشگاهها عنوان کرد: امروز لازم است که درباره فضای جدید اقتصادی کشور و بهویژه اعمال تحریمهای آمریکایی بحث و گفتوگو صورت بگیرد. به هر حال بخش نمایشگاهی، صنعتی است که به شکل دانشبنیان رو به جلو حرکت میکند و صرفاٌ به حوزه ظاهری و فیزیکی محدود نمیشود.
همچنین در ادامه این جلسه عباس قبادی، رئیس شرکت سهامی نمایشگاههای بینالمللی ج.ا.ا نیز گفت: امروز به دو علت اینجا جمع شدهایم؛ موضوع اول به شرایط حساس اقتصادی کشور و تاثیر تحریمها بر شرایط اقتصادی کشور بازمیگردد. موضوع دوم نیز به آخرین وضعیت صنعت نمایشگاهی، ارزیابی عملکرد ششماههی این صنعت و تاثیر آن بر اقتصاد کلان مربوط میشود. عباس قبادی اضافه کرد: به هر ترتیب شرکت سهامی نمایشگاههای بینالمللی ج.ا.ا به جهت رسالتی که بر عهده دارد، برگزاری جلسه هماندیشی مدیران نمایشگاهی را وظیفه خود میداند تا به این صورت اهمیت و جایگاه صنعت نمایشگاهی را در کشور ارتقا دهد. زیرا صنعت نمایشگاهی میتواند به عنوان موتور محرک تولید و صادرات نقشآفرینی کند.
وی افزود: اکنون بد نیست به ارائه آماری درباره نقش این صنعت مهم در تجارت جهانی بپردازیم. امروز ۱۲۲۱ سایت نمایشگاهی در متراژ ۳۵ میلیون مترمربع در کشور فعالیت دارند. علاوه بر این، در این صنعت ۴۲ میلیون یورو ارز در گردش است و اشتغالزایی ۶۸۰ هزار نفری را میتوان از دستاوردهای آن به حساب آورد. در ابعاد جهانی نیز کمک ۸۰۰ میلیارد دلاری صنعت نمایشگاهی به اقتصاد موضوعی انکارناپذیر است.
قبادی ادامه داد: همچنین در یکی، دو سال اخیر، ظرفیت نمایشگاهها در سطح جهانی با رشد هفت درصدی مواجه شده است. با این حال، اکنون تغییر در نگرش مدیریتی امری اجتنابناپذیر است. بر این اساس بر ما واجب است در شرایط تحریم که آمریکا شریانهای اصلی اقتصاد و بازارهای صادرات و ارز ایران را هدف قرار داده، نقش این صنعت را بیش از پیش در اقتصاد نمایان سازیم.
وی تصریح کرد: حضور شرکتهای خارجی در نمایشگاههای ایران در عمل به معنای علاقه آنها به گسترش تجارتشان با کشور ماست. در حال حاضر وظیفهای که بر عهده نمایشگاهداران و سایتداران قرار دارد در اولویت گذاشتن توسعه صادرات غیرنفتی است. برای تحقق این مهم برنامههای توسعهای و زیرساختی نمایشگاهها نیز باید در دستور کار برگزارکنندگان نمایشگاه قرار گیرد.
این مقام مسئول با اشاره به انتظاراتی که از دولت وجود دارد، یادآور شد: مهمترین انتظار ما از دولت این است که فعالیتهای نمایشگاهی را به عنوان یک صنعت بشناسد و این صنعت را از تسهیلاتی که سایر صنایع برخوردارند، بهرهمند سازد. همچنین در زمینه تخصیص ارز آنگونه که با دیگر صنایع برخورد میشود، با ما هم رفتار شود. به عبارتی معافیتهای گمرکی اقلام نمایشگاهی، تعدیل نرخ ارز، ثبتنکردن ویزا در پاسپورت شرکتکنندههای خارجی و حفظ و ارتقا جایگاه ویژه ایران در صنعت نمایشگاهی از جمله انتظاراتی است که میتوان به آن اشاره کرد.
در ادامه این نشست برخی از مدیران سایتهای نمایشگاهی به بیان بخشی از معضلات موجود در این صنعت پرداختند که رئیس سازمان توسعه تجارت در پاسخ به آنها گفت: ما در دولت و وزارت صنعت سعی میکنیم برای صنعت نمایشگاهی تسهیلات و معافیتهایی در حوزههای مختلف نظیر مالیات و گمرک در نظر بگیریم. در واقع دولت در شرایط کنونی کاهش هزینه و ریسک برگزاری نمایشگاهها مورد استقبال دولت است.
خسروتاج افزود: اگر در این زمینه بستههای اقتصادی ارائه شود، ما آن را مورد بررسی قرار میدهیم. او درباره زمانبندی برگزاری نمایشگاهها نیز تشریح کرد: در این زمینه من بارها تاکید کردهام که سایتهای نمایشگاهی بهترین برگزارکنندگان نمایشگاهها هستند و باید نظر آنها درباره زمان برگزاری نمایشگاهها در اولویت قرار بگیرد.
عباس قبادی در حاشیه این همایش نیز گفت: با توجه به اینکه تحریم و مشکلات ناشی از آن به سرکردگی آمریکا و به صورت ظالمانه به ما تحمیل شده است، امروز تشکلهای متولی برگزاری نمایشگاه در سراسر کشور را دعوت کردیم تا جهت خنثیسازی تحریمهایی که از چهارم نوامبر علیه ایران اعمال میشود به گفتوگو و مذاکره بنشینیم.
وی افزود: صنعت نمایشگاهی نسبت به سایر بخشهای اقتصاد کشور با کمترین چالش مواجه است. بخش بزرگی از مشکلات این صنعت به وجود برخی ضعفها و خودتحریمیها بازمیگردد و بخش دیگری هم به سوءمدیریت مربوط میشود.
او خاطرنشان کرد: ما میتوانیم شرایط کشور را بهتر از این و رویکرد مناسبتر پیش ببریم. نمایشگاهها دریچه صادرات، واردات، بازاریابی و در کل تجارت کشورها محسوب میشوند. از همین رو، امروز از همکارانمان در سازمان توسعه تجارت، مجموعه وزارت صمت و برخی از نمایندگان مجلس دعوت کردیم تا تعامل خود را افزایش دهیم. در این زمینه مجلس قول مساعدی برای تصویب خواستههای نمایشگاهداران داده است تا این خواستهها را به قانون تبدیل کند.