قاسم تقی زاده خامسی در گفت وگو با صلح خبر، با بیان اینکه سامانه انتقال آب طرح آزاد به طول ۸۸ کیلومتر بوده و در قالب دو فاز در دولتهای یازدهم و دوازدهم به انجام رسیده است، اظهار کرد: ابتدا در مرداد ماه سال ۱۳۹۴ همزمان با بحران شدید آب شرب شهر سنندج فاز نخست این طرح شامل ۳۳ کیلومتر خط لوله و تونل، دو ایستگاه پمپاژ و خطوط انتقال برق و پستهای مربوطهاش با دستور ریاست جمهوری به بهرهبرداری رسید و امکان انتقال آب شرب به شهر سنندج از طریق سد قشلاق (وحدت) فراهم شد.
وی افزود: فاز دوم این سامانه شامل ۴۴ کیلومتر خط لوله به قطر ۱۸۰۰ میلیمتر و همچنین پروژه پیچیده حفاری مکانیزه تونل به قطر تمام شده سه متر و به طول ۱۱ کیلومتر بوده که در شرایط سخت زمین شناسی و در زیر تراژ آب زیرزمینی و نیز شرایط تحریم به اتمام رسیده است. حفاری این تونل به وسیله دستگاه تی بی ام توسط مشارکت فرآب و نیمرخ به اتمام رسیده است و عملیات لوله گذاری آن توسط قرارگاه خاتمالانبیاء (ص) (موسسه اروندان) انجام شده است.
معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا با بیان اینکه با اتمام این تونل، سامانه طرح آزاد به طول ۸۸ کیلومتر تا سد قوچم تکمیل و امکان انتقال آب از سد آزاد به سد قوچم مهیا میشود، گفت: در دیماه سال ۱۳۹۸ ایستگاه پمپاژ و پست برق مربوطه و انشعابات هفتگانه ۴۳۰۰ هکتار از اراضی مسیر سامانه انتقال با دستور وزیر نیرو افتتاح شده است.
به گفته خامسی برای احداث این طرح تا این مقطع حدود ۱۲۰۰ میلیارد تومان شامل ۵۲۰ میلیارد تومان در بخش نخست و مبلغ ۶۸۰ میلیارد تومان در مرحلهی دوم هزینه شده و قابل ذکر است که از این میزان ۹۰۰ میلیارد تومان از محل صندوق توسعه ملی تامین اعتبار و تخصیص داده شده و همچنین هزینه اتمام تونل ۱۱ کیلومتری حدود ۲۰۰ میلیارد تومان است.
وی اظهار کرد: از ثمرات این طرح میتوان به افزایش میزان تولید محصولات باغی از ۵.۵ هزار تن به ۵۰ هزار تن در سال، اشتغالزایی به صورت مستقیم برای ۱۲۰۰ نفر و به طور غیرمستقیم برای ۱۸۵۰ نفر را اشاره کرد و همچنین در میزان مصرف آب جهت بهینه سازی مصرف به مقدار ۱۸ میلیون مترمکعب در سال صرفهجویی خواهد شد.
به گفته معاون وزیر نیرو در مجموع از برکات این طرح ارزش افزوده ایجاد شدهای است که از تغییر کاربری کشت دیم به آبی اتفاق میافتد که برای هر هکتار در حدود ۱۲ برابر خواهد شد و مجموعا کل درآمد حاصل از ۴۳۰۰ هکتار باغات در یکسال نزدیک به ۶۰۰ میلیارد تومان خواهد رسید.
خامسی با بیان اینکه همچنین این تونل قادر به انتقال آب به میزان پنج مترمکعب در ثانیه بوده و ۷۵ میلیون مترمکعب آب قابل تنظیم سد قوچم را تامین خواهد کرد، گفت: کلیه اقدامات لازم برای شروع عملیات آبرسانی از سد قوچم به شهرهای قروه و دهگلان به اتمام رسیده و اعتبار مورد نیاز این پروژه که حدود ۴۰۰ میلیارد تومان بوده که بخشی از آن معادل ۵۵ میلیارد تومان بوده و در سال ۱۴۰۰ تامین شده است و انشاالله در این دولت شاهد آغاز این عملیات خواهیم بود.
وی با بیان اینکه با اجرای این پروژه سالیانه ۳۲ میلیون مترمکعب آب مورد نیاز شهرهای قروه و دهگلان تامین خواهد شد، اظهار کرد: این پروژه شامل دو ایستگاه پمپاژ و حدود ۶۰ کیلومتر لوله گذاری است
به گفته معاون وزیر نیرو این طرح که یکی از بزرگترین طرحهای انتقال آب در سطح استان است باعث توسعه، امنیت پایدار و رونق اقتصادی در استان خواهد شد.
انتهای پیام