به گزارش صلح خبر – منطقه گیلان، فیروز فاضلی در نشست خبری کمیتههای بزرگداشت هفته دفاع مقدس استان گیلان، با بیان اینکه مفاهیم همواره نیازمند واکاوی هستند، اظهار کرد: واکاوی و بهروز کردن مفاهیم نشاندهنده پایایی و پویایی آن مفاهیم است.
وی ترکیب «دفاع مقدس» را یک مفهوم دانست که قابلیت واکاوی دارد و تصریح کرد: ما میتوانیم امروز خود را مطابق با این گذشته قریب تنظیم کنیم. آنچه را که در دوران دفاع مقدس تجربه کردیم این مهم است که تقابل گونهها و نژادها و قومیتها و زبانها برای دفاع از سرزمین اسلامی رنگ میبازد لذا آنانی که دفاع مقدس را رقم زدند نمونه عالی اتحاد و انسجام بودند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان با بیان اینکه واکاوی دفاع مقدس برای همیشه تاریخ امکانپذیر است، گفت: دشمنان ما نیز دفاع مقدس را واکاوی کرده و میدانند این مفهوم غنی با فرهنگ مردم ایران عجین شده و تقابل سیاسی و قومیتی در دفاع از ارزشها معنا ندارد لذا به مقابله با ما برنمیآیند.
فاضلی از چاپ 33 عنوان کتاب با محوریت زنان گیلانی در دفاع مقدس خبر داد و خاطرنشان کرد: مادران، همسران و خواهران شهدای ما در هشتسال دفاع مقدس ایثار و فداکاریهای بینظیری کردند.
وی کنگره هشتهزار شهید گیلان را یک تجربه گرانسنگ دانست و گفت: شهادت هنر مردان خداست و هنر عرصه کمگذر است و لذا شهدای ما راه کمگذر را انتخاب کردند. امروز وظیفه خطیری بر عهده متولیان فرهنگ و هنر کشور برای انتقال فرهنگ دفاع مقدس است.
مدیرکل ارشاد اسلامی گیلان با بیان اینکه موظف به حفظ ارزش ها هستیم، تصریح کرد: امسال 60 برنامه فرهنگی و هنری ویژه هفته دفاع مقدس گیلان داریم که از این تعداد 10 برنامه شاخص است. برگزاری شب شعر دفاع مقدس در هشت شهرستان، نمایشگاه کتاب در 6 شهرستان، نمایشگاه عکس در 9 شهرستان، اکران فیلم دفاع مقدس در 6 شهرستان، نمایش خیابانی در 6 شهرستان و مسابقه نقاشی در 6 شهرستان از جمله این برنامههاست.
فاضلی همچنین از رونمایی از دو کتاب «مسافران بهشت» و «قطره دریاست» خبر داد و گفت: دیدار با خانوادههای شهدا در 16 شهرستان و برگزاری محفل ادبی در هشت شهرستان و مسابقه کتابخوانی دفاع مقدس در 16 شهرستان از دیگر برنامههاست.
سرهنگ عباس بایرامی، مدیرکل بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان گیلان نیز، ضمن گرامیداشت سیونهمین سالگشت پیروزی ملت بزرگ ایران در دفاع مقدس، اظهار کرد: بزرگداشت هفته دفاع مقدس موجب تبدیل این فرهنگ متعالی به معارف انقلابی میشود.
وی با اشاره به فعالسازی کمیتههای هفتگانه بزرگداشت هفته دفاع مقدس گیلان از دو ماه گذشته، یادآور شد: معمار کبیر انقلاب اسلامی فرمود «ملت ایران در اوج مظلومیت دفاع مقدس اسلام و انقلاب را به دنیا صادر کردند» لذا امروز وظیفه داریم با برنامههای علمی، فرهنگی و پژوهشی خاص به ترویج فرهنگ ایثار و شهادت بپردازیم.
مدیرکل بنیاد حفظ آثار دفاع مقدس گیلان کمیتههای پیشکسوتان و سمنهای دفاع مقدس، فرهنگی و هنری، اجتماعی و رسانه، مهندسی و یادمانها، راهیان نور، بانوان و دفاع مقدس و علمی، پژوهشی و اسناد را از جمله این کمیتههای هفتگانه دانست و خاطرنشان کرد: شعار امسال هفته دفاع مقدس «ما پیروزیم» است و بالغ بر دو هزار برنامه پیشبینی شده است.
بایرامی از اجری 150 برنامه شاخص در هفته دفاع مقدس گیلان خبر داد و گفت: میخواهیم با اجرای این برنامهها یک پیوند میان دفاع مقدس هشتساله با دفاع کنونی برقرار کنیم لذا نقش جوانان در عرصههای مختلف فرهنگی و اجتماعی و سیاسی بسیار خطیر است و باید با روزهای دفاع مقدس تطبیق داشته باشد.
محمدرضا داوطلب، معاون فرهنگی بنیاد شهید گیلان نیز، با بیان اینکه استان گیلان هشت هزار شهید، 22 هزار جانباز و دو هزار و 700 آزاده تقدیم انقلاب کرده است، گفت: 22 شهید مدافع حرم برگی دیگر از افتخارات فرزندان خطه گیلان است.
وی میرزا کوچک جنگلی و شهید سید یونس رودباری را پایهگذاران نهضت عاشورایی در گیلان دانست و عنوان کرد: گیلان پنجمین استان پیشتاز در عرصه دفاع مقدس است، اما از حیث فاصله جغرافیایی با جبههها رتبه یازدهم را داریم که نشاندهنده ایثارگری، فداکاری، دلاوری، شجاعت و شهامت گیلمردان و گیلزنان است.
معاون فرهنگی بنیاد شهید گیلان از برگزاری دومین یادواره شهدای طلبه و روحانی شرق گیلان در 30 شهریورماه امسال خبر داد و تصریح کرد: سالانه سه یادواره شهدای طلبه و روحانی شرق، غرب و مرکز گیلان با محوریت میرزا کوچک جنگلی برگزار میشود.
داوطلب همچنین از برگزاری 170 یادواره شهدا در 16 شهرستان گیلان همزمان با هفته دفاع مقدس خبر داد و افزود: مسابقات والیبال نشسته جانبازان گیلان نیز به مناسبت سیونهمین سالگرد پیروزی دفاع مقدس برگزار میشود.
وی از ساخت مستند مادران سه شهید گیلان خبر داد و خاطرنشان کرد: گیلان 13 خانواده سه شهید دارد. همچنین از پنج فیلم کوتاه مستند شهیدان رونمایی خواهد شد. از ظرفیت 45 مدرسه شاهد استان نیز همزمان با آغاز مدارس برای روایتگری یادگاران دفاع مقدس استفاده خواهد شد.
سید جلالالدین رضاپور، معاون خبر صداوسیمای گیلان نیز، ترویج فرهنگ دفاع مقدس را وظیفه اصلی رسانه ملی دانست و عنوان کرد: فرصت دریافت محتوا در هفته دفاع مقدس مغتنم است و باید به یادگاران دوران جبهه و جنگ بپردازیم.
وی محتوامحوری را روح غالب برنامههای رادیو و تلویزیون در هفته دفاع مقدس دانست و ادامه داد: یکی از مهمترین محورها بیان رخدادهای دفاع مقدس است، زیرا امروز نیاز داریم درباره دفاع مقدس بدانیم.
معاون صداوسیمای گیلان مردم را پشتیبان بزرگ دفاع مقدس دانست و گفت: دفاع مقدس برای هر انسان آزادهای قابل احترام است لذا باید این میراث را به نسلهای بعدی منتقل کنیم. البته دشمنان همچنان به دنبال ایجاد شبهه و تشکیک در ارزشهای دفاع مقدس هستند لذا حقیقت ناب دفاع مقدس نیاز به دفاع از طریق بیان ناگفتهها و ناشنیدهها دارد.
رضاپور با تاکید بر لزوم تولید برنامههای استودیوگریز و رفتن به سمت مردم، اظهار کرد: سعی کردیم به نقش بانوان در دفاع مقدس بیشتر بپردازیم. همچنین نمایشگاه دفاع مقدس واقع در میدان شهدای ذهاب رشت پوشش خبری مناسب داده میشود.
وی همچنین از تولید بیش از یکصد برنامه در قالب 30 عنوان به مناسبت هفته دفاع مقدس گیلان خبر داد و اضافه کرد: دو مستند فاخر «مقتدا» با محوریت چهل سالگی انقلاب و مقام معظم رهبری و «قهر و مهر» با موضوع تبیین خدمات شجره طیبه بسیج در سیل بهار امسال نیز از شبکه باران پخش خواهد شد.
فاطمه کریمی، معاون فرهنگی دانشگاه گیلان نیز، با اشاره به درسآموزی دفاع مقدس برای جامعه ایران و فراتر از مرزهای جغرافیایی کشور، عنوان کرد: اگر تاریخ گذشته سرزمینمان را مرور کنیم به کارکردهای هشتسال دفاع مقدس و لزوم حراست از این کارکردها پی خواهیم برد.
وی دورههای گذشته بر تاریخ ایران را سراسر کشورگشایی در دوران اقتدار و از دست دادن خاک در دوران ضعف دانست و یادآور شد: در دوران دفاع مقدس بنا بر کشورگشایی نداشتیم، اما اجازه ندادیم حتی یک وجب از خاک کشور کم شود. امروز نیز با پشتوانه فرهنگ متعالی دفاع مقدس اجازه نخواهیم داد نه تنها مرزهای جغرافیایی، بلکه مرزهای فکری و ارزشی نظام مورد تهدید قرار گیرد.
معاون فرهنگی دانشگاه گیلان فرهنگ دفاع مقدش را مبنای فضای فکری رهاییبخش و انسانساز انقلاب اسلامی دانست و اضافه کرد: در ادامه راه انقلاب و بنا به تعبیر مقام معظم رهبری «گام دوم» درصدد تمدنسازی اسلامی هستیم و باید از فرهنگ دفاع مقدس کمک بگیریم.
کریمی «فراموشی» را یکی از ویژگیهای روانشناختی بشر دانست و متذکر شد: فراموشی برای رخدادهای نامطلوب خوب است، اما رخدادهای مطلوب نیز دستخوش فراموشی قرار میگیرد و لذا با یادآوری دوران دفاع مقدس باید گسست بیل نسلی را جبران کنیم.
وی با بیان اینکه دانشگاه گیلان مفتخر به تقدیم 15 شهید دانشجو و سه استاد شهید است، خاطرنشان کرد: شهدای دانشجو گواهی بر پیوند فرهنگ ایثار و شهادت با علم و آگاهی هستند لذا یادمانهای این 15 شهید را در محیط دانشگاه ایجاد کردهایم تا نشان دهیم که شهدا هرگز از دانشگاه فارغالتحصیل نخواهند شد و ماندگار هستند.
مدرس دانشگاه دانشگاه گیلان را میزبان پنج شهید گمنام دانست و اضافه کرد: برنامههای تبیینی هفته دفاع مقدس از نیمه مهرماه آغاز خواهد شد. برگزاری مسابقه کتابخوانی و اکران فیلمهای دفاع مقدس از دیگر برنامهها خواهد بود. البته رسیدگی به محتوای دفاع مقدسی در دانشگاه گیلان در طول سال استمرار دارد و مختص هفته دفاع مقدس نیست.