امروز: سه شنبه, ۲۶ فروردین ۱۴۰۴ / بعد از ظهر / | برابر با: الثلاثاء 17 شوال 1446 | 2025-04-15
کد خبر: 274823 |
تاریخ انتشار : 05 اردیبهشت 1398 - 4:00 | ارسال توسط :
0
4
ارسال به دوستان
پ

به گزارش مجله سیاسی صلح خبر یک وکیل دادگستری گفت: در برابر تسهیلاتی که در ارتباط با تولید به تولیدکننده‌ها می‌دهیم باید تسهیلاتی به مصرف کننده نیز داده شود که اگر جایی حقوق وی رعایت نشد بتواند نسبت به استیفای حقوق خود اقدام کند. علیرضا آذربایجانی در گفت‌وگو با صلح خبر، در خصوص شعار سال […]

به گزارش مجله سیاسی صلح خبر

یک وکیل دادگستری گفت: در برابر تسهیلاتی که در ارتباط با تولید به تولیدکننده‌ها می‌دهیم باید تسهیلاتی به مصرف کننده نیز داده شود که اگر جایی حقوق وی رعایت نشد بتواند نسبت به استیفای حقوق خود اقدام کند.

علیرضا آذربایجانی در گفت‌وگو با صلح خبر، در خصوص شعار سال مبنی بر “رونق تولید” و ضرورت حمایت‌ از مصرف‌کنندگان در این راستا، اظهار کرد: وقتی شعار حمایت از تولید مطرح می‌شود اولین نکته‌ای که باید به آن توجه کرد این است که همیشه نباید تولید کننده را در مقابل مصرف کننده قرار دهیم.

وی افزود: شأن اولیه حمایت از تولید داخلی و تولید کننده جلوگیری از ورود واردات بی رویه کالاهای خارجی است، بنابراین مبنای حمایت از تولید یعنی این است که تسهیلاتی مانند اعطای وام، ایجاد زمینه‌های سرمایه گذاری و تسهیل در ایجاد کارگاه‌های کوچک، متوسط و بزرگ ایجاد کنیم تا زمینه ورود کالاهای خارجی از بین رفته و کالاهای داخلی جایگزین آنها شوند.

این عضو هیأت علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه بعد ثانویه تولید، مصرف کننده است، تصریح کرد: واقعیتی که همیشه وجود دارد این است که اگر کالای داخلی کیفیت واقعی نداشته و مصرف کننده را اقناع نکند، عملاً حمایت واقعی از تولید هم صورت نمی‌گیرد.

آذربایجانی افزود: اگر خود تولید کننده کیفیت کالای تولیدی‌اش را رعایت نکند، نمی‌تواند بازار واقعی برای فروش کالای خود داشته باشد.

وی خاطرنشان کرد: در برابر تسهیلاتی که در ارتباط با تولید به تولیدکننده‌ها می‌دهیم باید تسهیلاتی به مصرف کننده نیز داده شود که اگر جایی حقوق آن رعایت نشد بتواند نسبت به استیفای حقوق خود اقدام کند.

این وکیل دادگستری در پاسخ به این سوال که آیا برای اعمال حمایت از حقوق مصرف کننده نیاز به قانون‌گذاری‌ جدید داریم؟ گفت: قوانین موجود برای حمایت از مصرف کننده خیلی مشکلی ندارد، بلکه مشکل ما در اجرای مقررات است و طولانی و سخت بودن روش‌های حمایتی از مصرف کننده.

آذربایجانی خاطرنشان کرد: اگر با همین قوانین موجود سعی کنیم تسهیلاتی در عمل ایجاد کرده و به عنوان مثال شعب تعزیرات حکومتی را گسترده‌تر کنیم، سرعت رسیدگی‌ها را کمتر کرده و کسانی که متصدی شعبه‌های تعزیرات حکومتی هستند آموزش‌های ضمن خدمت و تخصصی بیشتری ببینند، کافی است.

وی گفت: با این کار در خصوص حقوق مصرف کننده، نهاد نظارتی موجودمان را تقویت کرده و هیچ نیازی نیست که ما دائماً نهاد جدیدی را تأسیس کنیم و آنها را در عرض و موازی سایر نهادهایی که وجود دارند قرار دهیم.

انتهای پیام

منبع : Isna.ir

اگر تمایل دارید خبر یا گزارش یا مقاله ای را با دیگران به اشتراک بگذارید، از بخش خبرنگاران صلح خبر برای ما ارسال نمایید. تا پس از بررسی در مجله گزارشگران یا اخبار روز منتشر گردد.

در صورت تمایل، خبر با نام شما منتشر خواهد شد. البته در ارسال تصاویر و اخبار وگزارش های خودتان، قوانین و عرف را رعایت نمایید تا قابلیت انتشار را داشته باشند.

خبرنگار صلح خبرموسسه صلح خبر

منبع خبر ( ) است و صلح خبر | پایگاه اخبار صلح ایران در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. چنانچه محتوا را شایسته تذکر میدانید، خواهشمند است کد خبر را به شماره 300078  پیامک بفرمایید.
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسطصلح خبر | پایگاه اخبار صلح ایران در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

    نظرتان را بیان کنید