به گزارش صلح خبر، آرتنت نیو، در گزارشی ادعاهایی مطرح کرده است؛ مبنی بر اینکه این اثر که در حقیقت یک دیوان حافظ دستنویس، طلاکاری شده و متعلق به قرن چهاردم است، در سال ۲۰۰۷ ربوده شد، کارشناسان ارزش این کتاب را یک میلیون یورو برآورد کردهاند و دیگر اینکه به رغم تجربه و مهارت «برند» در زمینه کشف آثار هنری گمشده، کشف محل نگهداری این کتاب قدیمی چالشبرانگیز بود. حتا ادعا شد که دولت ایران نیز به دنبال این اثر گمشده است.
این کارآگاه هنری بیان کرده است: «کشف این کتاب در حقیقت یک رقابت محسوب میشد، اما خوشبختانه کسی اطلاع نداشت که من نیز به دنبال آن هستم.»
با توجه به اطلاعاتی که در وبسایت «آرتور برند» منتشر شده است، این کارآگاه هلندی جست و جو برای کشف دیوان تاریخی حافظ را زمانی آغاز کرد که یک واسطه ایرانی در سال ۲۰۱۸ از او پرسشهایی درباره این اثر کرده بود.
گویا این کتاب پیش از آن که در سال ۲۰۰۷ ربوده شود، به «جعفر قاضی»، یک مجموعهدار ایرانی که در شهر«مونیخ» زندگی میکرد ، تعلق داشته است. زمانی که این مجموعهدار ایرانی در سال ۲۰۰۷ و در سن ۸۶ سالگی درگذشت، از او مجموعهای ارزشمند از نسخههای باستانی اسلامی و ایرانی به جا ماند، اما بستگان «قاضی» پس از مدت کوتاهی متوجه شدند تمام این مجموعه به سرقت رفته است.
پلیس موفق شد سارق این مجموعه را در سال ۲۰۱۱ ردیابی، دستگیر و ۱۷۵ کتاب و نسخه را بازیابی کند اما «دیوان حافظ» که مهمترین اثرمجموعه این مجموعهدار ایرانی محسوب میشود، در میان آثار کشفشده نبود.
طبق برخی روایتها، قدمت این اثر به ۱۴۶۲ یا ۱۴۶۳ میلادی بازمیگردد. از آنجایی که حافظ در سال ۱۳۸۹ میلادی درگذشته است، این کتاب را یکی از قدیمیترین نسخههای موجود از «دیوان حافظ» میتوان محسوب کرد.
این گزارش ادعا میکند که «قاضی» به میل خود دو کتاب را به دولت ایران اهدا کرد، که به دنبال آن، تقاضای بازگردانده شدن تمامی این مجموعه از سوی دولت ایران مطرح شد؛ اگرچه این درخواست از سوی دادگاه آلمان رد شد.
برند همچنین پس از طرح ادعاهایی بیسند و نیز ارایه اطلاعات غلط درباره فرهنگ ایرانی، مدعی شده که پس از پرس و جو از تعداد بسیاری زیادی واسطه، کاوش برای کشف این کتاب، او را به انگلستان نزد مجموعهداری هدایت کرده که او با فردی آشنایی داشت که از جای اثر مطلع بود. درنهایت هم مشخص شده که این اثر به مجموعهدار ایرانی واقع در لندن فروخته شده است.
این کارآگاه هلندی در پایان با طرح این ادعا که مجموعهدار ایرانی پس از اطلاع از مسروقه بودن این اثر و اینکه ایران و من به دنبال آن هستیم، متحیر شد، گفته است که در نهایت موفق شده است مجموعهدار ایرانی را متقاعد کند این اثر را به او تحویل دهد.
انتهای پیام