سیاست > انتخابات – یکی از نامزدهای پنجمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری معتقد به نظارت راهبردی این مجلس بر انتخاب رهبری است. زینب صفری: هر چند در ابتدا گفته میشد نام آیتالله اعرافی کاندید انتخابات مجلس خبرگان، در لیست کاندیداهای مورد حمایت آیت الله هاشمی قرار دارد اما این موضوع تکذیب شد. اکنون نام او در لیست مورد […]
سیاست > انتخابات – یکی از نامزدهای پنجمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری معتقد به نظارت راهبردی این مجلس بر انتخاب رهبری است.
زینب صفری: هر چند در ابتدا گفته میشد نام آیتالله اعرافی کاندید انتخابات مجلس خبرگان، در لیست کاندیداهای مورد حمایت آیت الله هاشمی قرار دارد اما این موضوع تکذیب شد. اکنون نام او در لیست مورد حمایت جامعتین قرار گرفته است. این موضوع بهانه ای شد تا او در گفت و گو با خبرآنلاین به بیان دیدگاه های خود درباره مجلس خبرگان و کارکردهای آن و همینطور میزان رای آوری لیست های انتخاباتی در این دور از انتخابات بپردازد.
اعرافی با بیان اینکه باید اجازه داد تا همه سلایق در انتخابات حاضر باشند بر پرهیز از منازعات سیاسی در انتخابات مجلس خبرگان هم تاکید می کند.
گفت و گوی خبرآنلاین با این کاندید انتخابات مجلس خبرگان را در ادامه می خوانید:
انگیزه شما از شرکت در انتخابات خبرگان چیست و فکر می کنید اهمیت این دوره از انتخابات خبرگان در چه مواردی باشد؟
اگر از نگاه بین المللی نگاه کنیم شرایط منطقه و شرایط بین الملل شرایط حساسی است. از یک سو دشمنان انقلاب اسلامی و مقاومت در حال پیشرفت هستند و از سوی دیگر خطرهایی اعم از جریان های تکفیری، ترور و خشونت هایی که متحجرین در منطقه ایجاد کرده اند و ادامه سیاست های قدرت های مستبد در منطقه جهان اسلام را تهدید می کند. این ها خطرهای موجود منطقه است که ما را تهدید می کند. من معتقدم از منظر بیرونی انتخابات پرشور و با حضور حداکثری می تواند ضریب قدرت و امنیت و اقتدار کشور و نظام را بالا ببرد. اما از منظر درونی هم حضور فکرهای نو در کنار چهره های بزرگ انقلاب و تجدید نسل ها در خبرگان، همینطور ضرورت تقویت نگاه بین الملل از مواردی بود که بر مبنای آنها تشخیص دادم که وارد انتخابات شوم.
شما به ضرورت برگزاری پرشور انتخابات اشاره کردید؛ در این دوره از انتخابات خبرگان ما شاهد حضور بعضی از چهره ها از سیدحسن خمینی گرفته تا چهره هایی که نماینده خبرگان بودند مانند مجید انصاری و یا چهره هایی که اجتهاد خود را از امام دریافت کرده بودند مانند آیت الله موسوی بجنوردی بودیم. اما هیچ کدام نتوانستند از فیلتر شورای نگهبان عبور کنند. برخی معتقدند این رویکرد شورای نگهبان موجب سرد شدن فضای انتخابات و مشارکت در انتخابات می شود. تحلیل شما در اینباره چیست؟
من فکر می کنم همه باید همکاری کنیم و در چهارچوب قانون کار را جلو ببریم. ممکن است در هر شرایطی افراد به حق و یا ناحق اشکالاتی در ذهنشان باشد و یا خرده گیری هایی داشته باشند اما وقتی از مجاری قانونی عبور کرده ایم دیگر همه باید همکاری کنند. الان هم همه جریان های موجود در کشور به رغم اینکه ممکن است نظری درباره تایید و رد صلاحیت افراد داشته باشند اما خوشبختانه همه وارد میدان شده اند که انتخابات در هر دو بخش به خوبی برگزار شود. بنابراین همه باید همین رویکرد را ادامه بدهیم تا انتخابات به خوبی برگزار شود. اگر هم مطلب و نکته ای باقی مانده باشد اینها همیشه در آینده هم قابل گفت و گو خواهد بود. باید با این رویکرد در کنار انقلاب و کشور باقی بمانیم.
ارزیابی شما از میزان رای آوری لیست هایی که برای خبرگان ارائه شده است چیست؟ در ادوار قبلی این دیدگاه وجود داشت که هر لیستی که جامعه مدرسین ارائه می کند رای آورده و وارد خبرگان می شوند. در این دور هم شاهد این هستیم که لیست های دیگری از جمله لیست مورد حمایت آقای هاشمی و یا جامعه روحانیت منتشر شده است. فکر می کنید با این شرایط همچنان لیست جامعه مدرسین به همان میزان گذشته قدرت رای آوی و مقبولیت در جامعه داشته باشد؟
خبرگان شان بالاتری از پارلمان دارد. کمتر بایستی دستخوش مسائل سیاسی شود. در عین حال تنوع دیدگاه و سلیقه امر غیر مطلوبی نیست و باید اجازه داد تا سلایق مختلف مطرح شود. این هم اقتضای مردم سالاری دینی است و هم اینکه مردم می توانند در این صورت از میان گزینه های مختلف دست به انتخاب بزنند. بنابراین نباید نگران بود از اینکه تغییری در گروه های مرجع ایجاد شود. ضمن اینکه نباید خبرگان را مانند دیگر انواع انتخابات سیاسی و جناحی کنیم. الان هم در جناح های مختلف همین نگاه را دارند و امیدوارم بتوانیم با ارامش مناسب کار را پیش ببریم.
ارزیابی شما از میزان رای آوری لیست ها چیست؟
من فکر می کنم همه باید در این امر سهم داشته باشند. هنوز برآورد نهایی و قابل اعتمادی از این موضوع ندارم.
در این دوره برای اولین بار جامعتین لیست مشترکی ارائه ندادند و در هشت مورد این لیست متفاوت بود. دلیل این موضوع را چه می دانید؟
این را باید از خودشان بپرسید.
از شما دعوت شد که در لیست مورد حمایت آیت الله هاشمی قرار بگیرید؟
از پاسخ به این سوال بگذریم. من دیدگاه علمی و بین المللی داشتم و قصدم از حضور در انتخابات هم این بود که ابعاد بین الملل انقلاب اسلامی تجلی بیشتری پیدا کند. چندان در قید این لیست ها نیستم و با همه روابط خوبی دارم.
در رابطه با یکی از کارکردهای مجلس خبرگان این مسئله مطرح است که مجلس خبرگان باید صرفا در انتخاب رهبر نقش داشته باشد یا نظارت بر عملکرد رهبری هم از وظایف خبرگان محسوب می شود؟
مهم ترین نقش مجلس خبرگان انتخاب رهبر است. اما یک مغالطه لفظی در اینجا وجود دارد. به عبارت دیگر نظارت دو نوع است. یک نوع نظارت کلان بر شرایط رهبری است که این قطعی است. اما اگر نظارت بر موارد موردی و کوچک طرح شود به این معنا قائل به نظارت نیستم. در این مورد نظارت بر رهبری با نظارت بر رییس جمهور یا مدیر کل تفاوت دارد. عرف عادی دنیا است که هر چه جایگاه شخص بالاتر باشد نظارت هم کلان تر و راهبردی تر می شود. به اعتقاد من هم در موقعیت های بالاتر نظارت رهبردی امر صحیحی است و ما نباید تفسیری از قانون داشته باشیم که با جایگاه ها تناسبی نداشته باشد.
بنابراین شما معتقد به نظارت بر عملکرد رهبری هستید؟
من معتقد به نظارت کلان و راهبردی در انتخاب رهبر هستم.
آقای اعرافی در رابطه با برخی اعضای فعلی مجلس خبرگان و یا برخی از کاندیداها گفته می شود که آنها افراد تندرویی محسوب می شوند. فکر میکنید این یک برچسب سیاسی محسوب می شود یا می تواند ارزیابی درستی باشد؟
همه باید تلاش کنند که روند آرامی در انتخابات خبرگان طی شود. باید در این گفت و گوهای انتخاباتی کمتر ورود کرد.
اختلاف مظرهایی بین برخی اعضای کنونی مجلس خبرگان وجود دارد درباره نحوه انتخاب رهبری در شرایط مقتضی. شما از رهبری شورایی حمایت می کنید یا تک نفره؟
من معتقد به آن چیزی هستم که الان هم در قانون وجود دارد. آنچه که در قانون وجود مبنای فقهی و منطقی هم دارد. همان هم قطعا دنبال خواهد شد.
27214
This entry passed through the Full-Text RSS service – if this is your content and you’re reading it on someone else’s site, please read the FAQ at fivefilters.org/content-only/faq.php#publishers.
RSS