رضا بیانی در گفت و گو با صلح خبر با اشاره به اینکه بر اساس ایستگاههای ثبت بارش از ابتدای سال آبی یعنی از ابتدای مهر ماه تاکنون بیش از ۲۲۰ میلیمتر بارندگی در کشور ثبت شده است، اظهار کرد: سال گذشته در مدت مشابه میزان بارش تنها ۸۸ میلیمتر بود همچنین معمولا ۲۵ درصد بارشها به صورت روان آب جاری میشود و ۲۵ درصد نیز به زمین نفوذ پیدا میکند.
وی با بیان اینکه بر اساس بررسیهای سازمان از ابتدای سال آبی تاکنون حدود ۹۰ میلیارد متر مکعب آب به سفرههای زیرزمینی کشور نفوذ پیدا کرده است، تصریح کرد: این میزان نسبت به سال گذشته ۵۶ میلیارد متر مکعب افزایش داشته است.
مدیرکل دفتر مهندسی و مطالعات سازمان جنگلها با اشاره به اینکه بر اساس اعلام وزارت نیرو از ۱۳۰ میلیارد متر مکعب ذخیره آبی کشور ۳۰ میلیارد آن در چند سال گذشته استفاده شده است، گفت: خوشبختانه بر اساس تصاویر ماهوارهای که اخیرا مشاهده کردهام تالابها و کانونهای داخلی تولید گرد و غبار اوضاع خیلی بهتری نسبت به گذشته دارند. بر اساس این تصاویر تمام تالابهایی که اطراف کربلا و بصره بودهاند نیز پر آب شدهاند و از این رو میتوان گفت که کانونهای تولید گرد و غبار خارجی در این نقاط نیز کنترل شدهاند.
بیانی ادامه داد: بنابراین میتوان انتظار داشت که امسال قسمتهای غربی و جنوبغربی کشور حداقل از این سمت گرد و غباری نداشته باشند اما همچنان تحت تاثیر کانونهای تولید گرد و غبار شمال و شرق عربستان هستیم همچنین جنوب شرق اهواز نیز که کانون تولید گرد و غبار داخلی است امسال بر اثر بارندگیهای خوبی که به آن رسیده است پوشش گیاهی مطلوبی خواهد داشت که این امر در کنترل گرد و غبار موثر است.
وی با بیان اینکه سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری اطلاعات مورد نیاز برای تهیه نقشه خطرپذیری سیل و پهنه بندی آن در کشور را بر اساس یک سایت هواشناسی که زیر نظر اتحادیه اروپا است دریافت میکند، اظهار کرد: این سایت پیشبینیهای ده روزه برای نقطه به نقطه کشور دارد. پیش از وقوع سیلهای اخیر نیز آنها را پیشبینی کرده بود در حال حاضر بر اساس اطلاعات این سایت، هفته آینده نیز در برخی شهرهای غربی کشور با پدیده سیلاب مواجه خواهیم بود.
مدیرکل دفتر مهندسی و مطالعات سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری در پاسخ به این سوال که آیا این دادهها که توسط سازمان جنگلها برای تهیه نقشه خطرپذیری سیل رصد میشود در اختیار سازمان مدیریت بحران قرار میگیرد یا خیر توضیح داد: مدیریت بحران تاکنون چنین درخواستی از ما نداشته است اگر چنین مطالبهای از سوی مدیریت بحران وجود داشته باشد آمادهایم تا این اطلاعات را در اختیار آنها قرار دهیم.
بیانی با اشاره به اینکه سیلها دورههای بازگشت مختلف دارند، تصریح کرد: در حال حاضر به دلیل تغییرات اقلیمی دورههای بازگشت سیلها کوتاهتر شده است و باید با علم به این موضوع سیلاب را مدیریت کنیم و مسیر سرریز شدن آن به رودخانهها و آبراههها را باز کنیم. برای مثال علت وقوع سیل شیراز ساخت و ساز در مسیر ورود سیلاب به دریاچه مهارلو بود.
وی در پایان با تاکید بر اینکه اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوانداری بهترین راهکار برای مدیریت سیلاب در بالادست حوضههای آبخیز است، تصریح کرد: متاسفانه از اجرای این عملیات در کشور ما غفلت شده و تنها در ۸ میلیون هکتار از اراضی آبخیزداری و آبخوانداری انجام شده است. البته در سالهای اخیر اعتبارات بیشتری برای اجرای این عملیات به سازمان جنگل ها تخصیص داده شد ولی همچنان برای تحت پوشش قرار دادن کل کشور به اعتباراتی بیشتری نیاز داریم.
انتهای پیام